Bloemen bij de uitvaart

Bloemen zijn erg belangrijk voor de uitvaart. Bijna iedereen wil wel een of meerdere bloemstukken hebben om zo het verdriet te uiten. Hoe kun je de juiste bloemen kiezen en waar moet je zoal op letten?

Reden van bloemen bij een uitvaart

Bloemen worden vaak gezien als iets feestelijks en levendigs en niet iedereen vindt bloemen daarom passen bij een uitvaart. Toch worden bloemen hier wel vaak voor gebruikt. Bijvoorbeeld om de persoon die overleden is te eren of terug te denken aan de mooie momenten met deze persoon.

Soort bloemen

Alle bloemen en de kleuren hebben vaak een symbolische betekenis. Zo staat de roze anjer bijvoorbeeld voor ‘ik zal je nooit vergeten’. Hier is veel over te lezen, maar het is niet iets waar je je aan vast hoeft te houden. Misschien had de overledene wel een bepaalde favoriete bloem en wordt deze daarom gekozen voor het bloemstuk op de kist. Het kan dus heel persoonlijk zijn welke bloemen geschikt zijn voor jouw dierbaren.

Bloemstukken

Het komt vaak voor dat mensen kiezen voor een grafkrans als bloemstuk, maar er zijn natuurlijk nog veel meer opties. De bloemen kunnen in een bepaalde vorm worden gemaakt, bijvoorbeeld van een dier. Ook kan er natuurlijk een normale bos bloemen bij de kist worden gelegd. Het is zelfs mogelijk bloemen uit bijvoorbeeld de tuin van de overleden persoon te plukken en deze bij de kist te leggen.

Geen bloemen bij de uitvaart?

Sommige mensen hebben liever geen bloemen bij de uitvaart, omdat ze dit te fleurig en vrolijk vinden, of omdat het misschien niet goed past bij de overleden persoon. Dit is natuurlijk ook een optie. Indien je ook niet wilt dat mensen die naar de uitvaart komen bloemen meenemen, dan is het belangrijk hier duidelijk over te communiceren. Het kan bijvoorbeeld in de rouwkaart komen te staan, zodat iedereen weet dat bloemen niet gewenst zijn bij de uitvaart en er geen misverstanden zullen ontstaan.