Bloemen bij een uitvaart

Bij een uitvaart kunnen bloemstukken troost bieden aan de nabestaanden, want bloemen zorgen vaak voor een gevoel van warmte bij mensen. Wanneer je bij een uitvaart bloemen geeft of een bloemstuk laat maken voor iemand, toon je op die manier aan de nabestaanden dat je met ze meeleeft. Bloemen bij een uitvaart staan symbool voor sympathie en medeleven. Niet alleen tijdens de uitvaart zijn bloemen een mooie manier om te laten zien dat je meeleeft, maar ook in de tijd ervoor en erna is het vaak een fijn gebaar om bloemen te geven. Er zijn verschillende mogelijkheden voor bloemen bij een uitvaart. Zo zijn er bloemstukken, graftakken, kransen en herinneringslinten te verkrijgen. Je kunt deze laten bezorgen bij de nabestaanden thuis, in de kerk of bij het uitvaartcentrum of je kunt de bloemen zelf meenemen wanneer je een uitvaart hebt.

Bloemen bij een uitvaart

Over het algemeen liggen de bloemstukken van familie en nabestaanden die dichtbij de overledene staan, op de kist of ernaast. De overige bloemen komen dan daarom heen te liggen. Ook wanneer de kist in de grond is gezakt, is het een mooie ritueel om bloemen erop te gooien. De bloemstukken kunnen op het graf komen te liggen, maar de nabestaanden kunnen er ook voor kiezen om ze naar huis mee te nemen. Bij een crematie worden de bloemstukken ook op een mooie manier neergelegd tijdens de dienst. Ook is het mogelijk om de bloemen achter te laten op het terrein van het crematorium. Bij sommige uitvaarten willen de nabestaanden geen bloemen. Wanneer dit het geval is, staat het vermeld op de rouwkaart en in de rouwadvertentie.

De juiste bloemen bij een uitvaart

Een bloemstuk, rouwkrans of boeket dat bij de uitvaart wordt neergelegd, heeft vaak een neutrale uitstraling. Daarom zijn witte bloemen veelal geschikt om rouwstukken mee te maken. Felle kleuren zijn vaak niet gepast bij een trieste gebeurtenis zoals een uitvaart, daarom is wit meestal de veiligste optie. Wanneer je de lievelingskleur van de overledene weet, of weet dat diegene een bepaalde bloem heel mooi vond, kun je daarvoor kiezen. De soort bloem die je kiest voor het bloemstuk, is erg persoonlijk. Iedere bloem heeft namelijk een eigen betekenis en een eigen specifieke geur. Zo is de witte lelie een bloem die veel wordt gebruikt bij uitvaarten, maar ook rozen zijn mooi in rouwboeketten. Wanneer je een goed bloemstuk wilt laten maken, dan zijn er veel bloemisten die gespecialiseerd zijn in rouwboeketten, waaruit je kunt kiezen. Overleg samen met de bloemist welke bloemen goed passen in de jouw stuk.

Betekenis van bloemen

De meest voorkomende bloemen bij een uitvaart staan symbool voor bepaalde thema’s en onderwerpen. Zo staat jasmijn voor vriendschap en naastenliefde, de lotus voor zuiverheid, een rode roos voor ‘jij en ik’, het madeliefje voor reinheid en maagdelijkheid en de witte lelie voor geestelijke reinheid en het is het symbool voor Maria. Witte en rode rozen samen staan voor ‘altijd samen’ en voor liefde. De amaryllis heeft de betekenis van betoverende schoonheid.

Betekenis van kleuren

Niet alleen de bloemen bij de uitvaart hebben een symbolische betekenis, maar ook de kleuren die de bloemen hebben, staan symbool voor verschillende emoties en thema’s. Zo staat de kleur rood symbool voor liefde, moed en hartstocht. Een veel gekozen kleur is wit en deze staat voor kalmte, puurheid, eenvoud en reinheid. Roze is in veel gevallen lief, onschuldig, teder en zacht. De kleur paars staat voor rouw en zwart voor de diepste rouw. Een bloemstuk, krans of herinneringslint bij een uitvaart meebrengen of laten bezorgen, is een waardevolle manier om steun te betuigen aan de nabestaanden.