Hoe kies je een mooie plek om de as uit te strooien

Wanneer er iemand is overleden en er gekozen is voor een crematie, dan wordt er ook gekozen om iets te doen met de as die overgebleven is. Sommige nabestaanden willen de as graag uitstrooien. Hoe kun je kiezen voor een mooie locatie waar je de as kunt uitstrooien?

As uitstrooien

Het uitstrooien van as is een manier om afscheid te nemen van een overleden persoon. Het kan worden gedaan op een plek waar deze persoon graag kwam. Veel mensen willen de as graag uitstrooien en het wordt ook steeds vaker gedaan. Het is dus niet zo dat de as altijd ergens in huis of bij een gedenksteen te vinden is.

Denk goed na over je beslissing

Bedenk je goed dat het uitstrooien van de as niet meer ongedaan kunt maken. Denk dus goed na over de beslissing om dit te doen. Het zou zonde zijn als je een jaar later spijt hebt van het besluit en liever iets anders met de as had gedaan. Wanneer je het wilt uitstrooien, doe dit dan niet meteen, maar zorg dat je echt zeker bent van je zaak. Bespreek dit ook altijd met andere nabestaanden, zodat jullie samen tot een goed besluit kunnen komen.

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor het uitstrooien van de as. Soms is er bij een crematorium een speciaal asveld, maar het is ook mogelijk om in een natuurgebied of bijvoorbeeld in zee de as uit te strooien. Om een idee te krijgen van de mogelijkheden, wordt het aangeraden  om er ook daadwerkelijk eens te kijken. Bekijk meerdere plekken en maak dan je keuze.

Hoe wordt de as gestrooid?

Er zijn ook nog eens verschillende manieren hoe de kans kan worden uitgestrooid. Je kunt dit zelf doen, maar het is ook mogelijk dat iemand van het uitvaartcentrum dit voor je doet. Je hoeft er niet eens bij te zijn wanneer de as wordt uitgestrooid. Niet iedereen wil dit immers. Wanneer je het over zee wilt uitstrooien kun je kiezen voor een speciale urn die biologisch afbreekbaar is.

Hoe kies je een goede plek?

Een mooie plek om de as uit te strooien, is nog best lastig om te kiezen. Meestal wordt er een locatie gekozen waar de overleden persoon iets mee had. Dit kan een plek zijn waar hij of zij graag kwam, maar het kan ook een mooie plek zijn die overeenkomt met de hobby’s of persoonlijkheid van iemand. De as kan bijvoorbeeld worden uitgestrooid in een natuurgebied waar de overleden persoon altijd met de hond liep, of een plek waar het rustig is, en wat doet denken aan de rustige persoonlijkheid van de overleden persoon. Om een mooie locatie te kiezen, kun je dit het beste overleggen met andere nabestaanden wat de beste plaats is. De kans is groot dat er op een gegeven moment een locatie uitkomt waar iedereen blij van wordt en die ze vinden passen bij de overleden persoon.

Zorg voor een vergunning

As uitstrooien mag niet zomaar. Hier moet altijd een vergunning voor gegeven worden door de gemeente. Zorg er dus voor dat je hier vergunning voor hebt. Wanneer je de as wilt strooien op persoonlijk terrein van iemand, dan is het belangrijk dat de eigenaar hiervan toestemming geeft. De uitvaartondernemer kan je precies vertellen wat de regels zijn om as te verstrooien. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent. De regels hierover kunnen namelijk ook per gemeente verschillen. Het niet aanvragen van een vergunning wordt overigens afgeraden, want dit kan voor hoge boetes zorgen. Zonde van het geld.