Hoeveel erfbelasting moet je betalen?

Erfbelasting is een speciaal type belasting dat je moet betalen over de erfenis die je ontvangt. Hoe werkt dit precies en hoeveel erfbelasting moet je precies betalen? Zijn er ook mogelijkheden om vrijstelling te krijgen en met welke bedragen moet je rekening houden?

Wat is erfbelasting?

Wanneer iemand komt te overlijden, ontvangen de nabestaanden vaak de erfenis. Dit kan verdeeld worden over meerdere mensen, maar het is ook mogelijk dat iedereen iets krijgt. Wanneer je een erfenis ontvangt, moet je hier erfbelasting over betalen. Deze erfbelasting werd vroeger successierechten genoemd. Sommige mensen noemen het om die reden nog steeds zo.

Vrijstelling

Over een erfbelasting kan een vrijstelling worden gegeven. Een vrijstelling houdt in dat er belasting wordt gerekend over alles boven dit bedrag. De vrijstelling wordt ieder jaar opnieuw bepaald en het bedrag hiervan is afhankelijk van de erfgenaam. Voor de partner is de vrijstelling bijvoorbeeld hoger dan voor de kinderen.

Vrijstelling in 2017

In 2017 kun je rekening houden met de volgende bedragen voor de vrijstelling:

 • Partners: 638.089 euro
 • Kinderen en kleinkinderen: 20.209 euro
 • Zieke en gehandicapte kinderen: 60.621 euro
 • Ouders: 47.859 euro
 • Overige verkrijgers: 2.129 euro

Alles wat erfgenamen krijgen dat hoger is dan deze aantallen, moet worden verrekend bij de belastingdienst. Houd er rekening mee dat deze bedragen ieder jaar anders kan zijn.

Hoeveel erfbelasting moet je betalen?

De hoogte van de erfbelasting is afhankelijk van de rol van de erfgenaam en het bedrag dat er ontvangen werd Je betaalt altijd een bepaald percentage aan rente bij de erfbelasting. Er zijn speciale tariefgroepen waar je rekening mee moet houden. Zo vallen partners en kinderen onder tariefgroep 1, kleinkinderen onder tariefgroep 1A en overige verkrijgers onder tariefgroep 2. De percentages van de erfbelasting en de grens van het bedrag kan ieder jaar verschillend zijn. In 2017 moet iedereen over bedragen tot 122.269 euro de volgende erfbelasting betalen:

 • Tariefgroep 1: 10 procent
 • Tariefgroep 1A: 18 procent
 • Tariefgroep 2: 30 procent

Wanneer het ontvangen bedrag hoger is dan 122.269 euro, dan is de rente van de erfbelasting als volgt:

 • Tariefgroep 1: 20 procent
 • Tariefgroep 1A: 36 procent
 • Tariefgroep  2: 40 procent

Hoe wordt de erfbelasting betaald?

Erfbelasting kan op twee manieren worden betaald. Er kan worden besloten dat één erfgenaam alles in één keer betaald, maar het is ook mogelijk dat dit per persoon wordt betaald. Iedereen die dan een erfenis heeft gekregen, krijgt van de belastingdienst een speciaal formulier dat ingevuld moet worden. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet, want anders is het mogelijk dat je een flinke boete ontvangt.

Moet je altijd aangifte doen voor erfbelasting?

Iedereen die een formulier van de belastingdienst heeft ontvangen, is verplicht om aangifte te doen. Alleen wanneer je minder geld hebt ontvangen dan bij de vrijstelling staat aangegeven, hoef je geen aangifte te doen. Wanneer je twijfelt, wordt het wel aangeraden om alsnog aangifte doen. Zorg ervoor dat je altijd binnen acht maanden na het overlijden van je dierbare de aangifte voor erfbelasting doet.

Uitstel voor de aangifte

Het is mogelijk om uitstel te vragen voor de aangifte over erfbelasting. Wanneer dit nodig is, kun je dit bij de belastingdienst regelen. Er zijn wel verschillende zaken waar je op moet letten. Zo wordt er meer heffingsrente berekend wanneer je langer dan acht maanden wacht met de betaling. Wanneer uitstel nodig is, doe dit dan ook wel. Anders krijg je hoge boetes en dit kan voor allerlei problemen zorgen. Dit wil je natuurlijk zien te voorkomen.