Mag de as van een overleden persoon mee naar huis?

Niet iedereen weet precies hoe het is geregeld met de as van een overleden persoon. Waar moet je zoal rekening mee houden? Mag je de as van een overleden dierbare mee naar huis nemen? Hoe zit het met de regelgeving hierover?

Overleden persoon

Het is altijd zwaar om afscheid te moeten nemen van iemand die overleden is. Het liefste willen we deze persoon zo dicht mogelijk bij ons hebben. Het is dan ook niet gek dat mensen graag de as van een dierbare die gecremeerd is mee naar huis te nemen. Hoe zit dit? Kan dit wel zomaar?

De as mag niet meteen mee naar huis

Hoewel veel nabestaanden het graag zouden willen, is het niet toegestaan om de as meteen na de crematie mee naar huis te nemen. Het crematorium is namelijk verplicht om de as tenminste vier weken te bewaren. Dit moet in een afgesloten ruimte worden gedaan die de algemene nis heet. Tijdens deze vier weken mogen mensen ook niet bij de as komen om bij hun dierbare te zijn. Dit is wettelijk vastgelegd en hier mogen dus geen uitzonderingen in gemaakt worden.

Mee naar huis

Na die vier weken mag de as wel mee naar huis worden genomen. Doorgaans wordt de as meegegeven aan de persoon die het meest dichtbij de overleden persoon staat. Het is ook mogelijk om de as te verdelen over meerdere nabestaanden. Dit kan worden gedaan bij het crematorium. Als je eenmaal de as thuis hebt, dan mag je hiermee doen wat je maar wilt. Misschien wil je het ergens neerzetten, of misschien wil je het verwerken in een sieraad of een tatoeage. Je kunt het ook begraven in je tuin. Als je de as wilt uitstrooien dan moet je hier wel een vergunning voor hebben. Deze kan bij de gemeente worden aangevraagd.