Wat doe je met de as na een crematie?

Is er een dierbare van je gecremeerd? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen met de as hiervan. Wat kun je het beste doen met de as na een crematie en zijn er bepaalde regels waar je rekening mee moet houden? Er zijn hier verschillende oplossingen voor te bedenken. Wat doe je me de as na een crematie?

Na de crematie

Na de crematie moet de as wettelijk minimaal een maand worden bewaard. Dit wordt gedaan in het crematorium, op een plek waar de nabestaanden niet kunnen komen. In deze tijd kunnen nabestaanden bedenken wat ze precies willen gaan doen met de as van hun overleden dierbare. Als je er dan nog steeds niet over eens bent, dan kan de as nog wat langer worden bewaard. Dit gaat dan altijd in overleg met de nabestaanden.

De as uitstrooien

Om de as uit te kunnen strooien, of te verstrooien, zijn er verschillende regels waar je rekening mee moet houden. Uitstrooien kan vaak bij een crematorium of eigen tuin. Hier is doorgaans geen toestemming voor nodig, maar bij het crematorium kunnen er verschillende regels gelden. Je kunt hierover altijd informeren. Ook kun je de as ergens uitstrooien waar je geliefde overleden persoon graag kwam. Denk aan een bos, of een weg. Waar je echt goed rekening mee moet houden is dat je wel toestemming moet hebben van de eigenaar van de grond om ergens as uit te strooien. Dit geldt ook wanneer de grond van de gemeente is.

De as bewaren en ergens neerzetten

Bij sommige crematoriums heb je een special gedenkmuur of gedenkplaatsen waar de as kan worden bewaard. Dit kan voor nabestaanden erg prettig zijn, omdat ze een plek hebben waar ze naartoe kunnen gaan als ze aan hun overleden dierbare willen denken. Het is ook mogelijk om (een deel van) de as mee te nemen naar huis. Deze kan dan worden bewaard in een urn. Urnen zijn wel aan de dure kant, maar zijn wel in allerlei soorten en maten verkrijgbaar.

Een tatoeage met as

Wat tegenwoordig ook steeds vaker wordt gedaan, is dat er een tatoeage wordt geplaatst waar wat as in de inkt wordt verwerkt. Het is nog niet helemaal duidelijk of dit wel goed voor je is. Op dit moment zijn er geen gezondheidsrisico’s van bekend en kan het gewoon worden toegepast, maar er worden nog wel veel onderzoeken naar gedaan. Mensen die al een tattoo hebben met de as van een dierbare erin verwerkt, merken overigens geen gekke klachten. Wat het op de lange termijn kan betekenen is echter nog niet bekend. In principe kun je er wel vanuit gaan dat het allemaal veilig en goed is.

Een sieraad

Je kunt er ook voor kiezen om een sieraad te laten maken waar as in zit. Dit kun je bij speciale juweliers laten maken. Voorbeelden van sieraden waar je uit kunt kiezen zijn medaillons, kettingen, armbanden of oorbellen.

Overleg altijd met elkaar

Overleg altijd met de andere nabestaanden of zij het eens zijn met je keuze. Het is vaker voorgekomen dat nabestaanden ruzie hebben gehad over het besluit wat er met de as werd gedaan. Misschien wil niet iedereen de as uit laten strooien, bijvoorbeeld. Voorkom problemen en zorg dat er samen tot een goed besluit wordt gekomen. Het laatste wat je wil is ruzie en problemen, omdat er te snel een beslissing is gemaakt en er geen overleg was. Soms is het beter iets langer na te denken, omdat je zo voorkomt dat er nog meer problemen ontstaan.