Wat te doen met de as van een dierbare?

Wanneer een dierbare is overleden er gekozen wordt voor een crematie, is het tijd om te bepalen wat er met de as wordt gedaan. Wat kun je doen met de as van een dierbare?

De eerste maand na de uitvaart

Uitvaartcentra zijn verplicht om de as van een overleden persoon een maand te bewaren. Dit moeten ze doen, omdat nabestaanden anders overhaaste beslissingen kunnen nemen, waar ze later spijt van kunnen hebben. Dit is dus wettelijk bepaald. Na die eerste maand krijg je de as mee, en dat zal meestal in een asbuis zijn. Deze kan worden geplaatst in een columbarium bij het crematorium, maar kan ook mee naar huis worden genomen

Urn

Veel mensen zouden graag een urn willen waar de as van de dierbare in wordt bewaard. Urns zijn erg duur en worden vaak niet door de uitvaartverzekering vergoed. Dit is dus wel iets waar je rekening mee moet houden. Een urn heb je in allerlei soorten en maten, dus er zit altijd wel iets tussen dat past bij jouw overleden dierbare.

As uitstrooien

Veel mensen kiezen ervoor om de as uit te strooien op een plek waar de overleden persoon graag komt. Bijvoorbeeld een water, of in een bos. Lang niet iedereen vindt dit echter een fijne optie, omdat ze dan het gevoel hebben voor altijd afscheid te moeten nemen. De as kan immers wegwaaien of wegdrijven en dit voelt voor mensen dan erg definitief. Soms gaan er jaren overheen voordat besloten wordt of en waar de as moet worden uitgestrooid.

Tatoeages

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat mensen een tattoo laten zetten waar de as van een dierbare in zit. De as wordt dan gemengd met de inkt. Hierdoor kun je iemand waar je erg veel van houdt dichtbij je dragen. Niet iedereen vindt dit een prettige manier van iemand herinneren, maar het kan wel veel troost bieden.