Acceptatieplicht en uitvaartverzekering

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Suzanne Peters
Leestijd: 2 Minuten

Uitvaartverzekeringen hebben geen acceptatieplicht. Zij kunnen u weigeren wanneer u een verzekering aanvraagt. Hoe werkt dit precies? Waar moet u rekening mee houden wanneer u een uitvaartverzekering wil afsluiten?

Er is geen acceptatieplicht

Bij een acceptatieplicht is een verzekeraar verplicht u als klant te accepteren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een autoverzekering en zorgverzekering. Uitvaartverzekeraars zijn echter niet verplicht u als klant aan te nemen. Dit betekent dat zij strenge eisen kunnen stellen om te beoordelen of u wel of niet wordt toegelaten.

Er zijn uitvaartverzekeraars die om een gezondheidsverklaring vragen. Wanneer u erg veel gezondheidsrisico’s heeft, kan dit invloed hebben op uw aanvraag. Ook kan het zijn dat u vanaf een bepaalde leeftijd niet meer wordt toegelaten. Hoe ouder u bent, hoe groter het risico dat u te weinig premie heeft betaald voordat u komt te overlijden. Uitvaartverzekeraars kunnen er daarom voor kiezen bepaalde leeftijdsgrenzen vast te stellen.

acceptatieplicht

Wat te doen als u bent geweigerd?

Als een uitvaartverzekeraar u weigert, betekent dit niet gelijk dat u geen uitvaartverzekering kan afsluiten. Iedere verzekeraar hanteert namelijk andere voorwaarden. Het is daarom verstandig deze door te nemen en met elkaar te vergelijken, zodat u weet bij welke aanbieder u eventueel wel terecht kan.

Mogelijkheden zonder verzekering

Is het echt niet mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten? Dan kan u zelf het één en ander regelen. Zo kan u bijvoorbeeld zelf geld apart zetten voor de uitvaart. Het gaat dan om een flink bedrag, namelijk gemiddeld € 7.500. Hiervoor zou u een nieuwe rekening kunnen aanmaken of een spaarrekening kunnen openen. Wanneer u automatisch iedere maand geld naar deze rekening laat overboeken, bouwt u eenvoudig zelf geld op, waarmee uw uitvaart toch kan worden betaald.