Acceptatieplicht en uitvaartverzekering

Suzanne Peters

Uitvaartverzekeringen hebben geen acceptatieplicht. Ze hoeven jou dus niet te accepteren als verzekerde. Hoe werkt dit precies en waar moet je rekening mee houden wanneer je een uitvaartverzekering wilt?

Geen acceptatieplicht

Uitvaartverzekeringen zijn niet verplicht om je te accepteren. Dit is bij andere verzekeringen, zoals een autoverzekering en zorgverzekering vaak wel het geval. Omdat uitvaartverzekeringen niet verplicht zijn je aan te nemen als klant, kunnen ze behoorlijke eisen stellen. Zo zijn er uitvaartverzekeringen die bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring willen. Ook kan het zijn dat je met een bepaalde leeftijd geen uitvaartverzekering meer kunt krijgen. Risicovolle doelgroepen kunnen dus door een uitvaartverzekering worden geweigerd, omdat het de verzekeringsmaatschappij meer geld kost en ze te veel risico nemen. Om deze reden wordt er ook vaak niet uitgekeerd als de persoon binnen zes maanden na het afsluiten van de verzekering komt te overlijden. In dat geval wordt het geld doorgaans wel teruggestort dat eerder is gestort bij de verzekeraar, maar regelingen hierover kunnen per aanbieder verschillend zijn.

Wat moet je doen als je wordt geweigerd?

Wanneer jij bent geweigerd en geen uitvaartverzekering mag afsluiten, betekent dit niet meteen dat je helemaal geen uitvaartverzekering kunt krijgen. De regelingen en voorwaarden zijn per aanbieder namelijk verschillend. Kijk bijvoorbeeld of je een aanbieder kan vinden waar geen gezondheidsverklaring verplicht is. Hierbij kan het bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om er binnen te komen.

Andere mogelijkheden

Als het je daarna nog niet lukt om een uitvaartverzekering af te sluiten, zijn er altijd nog andere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld zelf geld apart zetten. Dit moet wel een flink bedrag zijn. Eventueel kun je hier een nieuwe rekening voor aanmaken. Als je hier automatisch iedere maand of ieder jaar geld naar overmaakt, dan kun je dit gebruiken voor de uitvaart. Zeker wanneer je dit al heel vroeg doet, heb je een goede mogelijkheid om een mooi kapitaal bij elkaar te krijgen voor de uitvaart.