Waarop letten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Suzanne Peters
Leestijd: 3 Minuten

Als u een uitvaartverzekering wil afsluiten, kan het nog best lastig zijn om een geschikte keuze te maken. Er zijn namelijk verschillende zaken waarop u moet letten. Hoe vindt u een geschikte uitvaartverzekering en waarop moet u letten?

Oriëntatie

Bedenk van tevoren goed wat u belangrijk vindt voor een uitvaartverzekering. Wat voor een wensen heeft u voor uw eigen uitvaart en waar moet dus rekening mee worden gehouden? Wil u bijvoorbeeld gecremeerd of begraven worden en welke versieringen en bloemen wil u bij de uitvaart? Het is handig om dit op papier te zetten, zodat u gericht kan zoeken naar de juiste uitvaartverzekering.

uitvaartverzekering regelen

Kapitaal uitvaartverzekering of natura uitvaartverzekering

Er zijn twee soorten uitvaartverzekeringen: een kapitaal uitvaartverzekering en een natura uitvaartverzekering. Bij een kapitaal uitvaartverzekering bouwt u een bepaald bedrag op dat bij overlijden wordt uitgekeerd aan de nabestaanden. Daarmee kunnen zij dan de uitvaart betalen. Bij een natura uitvaartverzekering kiest u voor een bepaald pakket met bijvoorbeeld een doodskist en uitvaartverzorger. Van tevoren wordt grotendeels besloten hoe de crematie of begrafenis wordt geregeld, zodat uw nabestaanden minder hoeven te doen.

Verzekeringen vergelijken

Wanneer u weet wat u wil, kan u de verschillende uitvaartverzekeringen met elkaar gaan vergelijken. Daarbij dient u op de volgende zaken te letten:

Voorwaarden van de verzekering

Het is belangrijk dat u de voorwaarden van de verzekering goed doorleest, zodat u zeker weet dat de verzekering voldoet aan uw wensen. Kijk bijvoorbeeld naar de dekking van de verzekering en de kosten die u moet betalen. Wanneer u ouder bent, zal u bijvoorbeeld vaak meer premie moeten betalen dan op jongere leeftijd. Neem ook de voorwaarden goed door, zodat u weet in welke gevallen bijvoorbeeld minder of niets wordt uitgekeerd en wat er gebeurt als u kort na het afsluiten komt te overlijden. Dit zijn belangrijke zaken om op te letten.

Medische keuring

Sommige verzekeraars zullen u vragen een medische keuring te ondergaan, voordat u de uitvaartverzekering kan afsluiten. Soms gaat het om een echte keuring, maar vaker om een vragenlijst vol punten die u moet invullen. Als u niet gezond bent en er een grotere kans is dat u snel komt te overlijden, kan de verzekeraar u eventueel afwijzen. Wanneer u veel medische klachten heeft, kan het daarom raadzaam zijn te kijken naar een verzekering zonder medische keuring.

Maak een keuze

Als u de verzekeringen eenmaal hebt vergeleken, kan u een keuze maken en een uitvaartverzekering afsluiten. Dit kan tegenwoordig vaak eenvoudig online. Soms krijgt u na het afsluiten 30 dagen bedenktijd, zodat u bij twijfel kan stoppen en uw geld terugkrijgt. Niet iedere verzekeraar werkt hiermee, dus het is goed dit van tevoren te controleren.

In onderstaand overzicht vindt u de drie bekendste uitvaartverzekeringen van Nederland:

8,11 €

Maandelijkse premie: 25 jaar €9.000,00 verzekerd

Meer informatie

logo van Dela

7,65 €

Maandelijkse premie: 25 jaar €9.000,00 verzekerd

Meer informatie

10,46 €

Maandelijkse premie: 25 jaar €9.000,00 verzekerd

Meer informatie