Asbestemming

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Mabelle Abraham
Leestijd: 5 Minuten

Niet iedereen weet precies hoe het is geregeld met de as van een overleden persoon. Waar dient u zoal rekening mee te houden? Mag u de as van een overleden dierbare mee naar huis nemen? Hoe zit het met de regelgeving hierover? Er zijn verschillende mogelijkheden om de as van een dierbare te bewaren. Lees in dit artikel meer over de mogelijkheden voor een asbestemming.

Mag de as van een overledene mee naar huis?

U mag de as van een overledene mee naar huis nemen om thuis te bewaren of te verstrooien.  Dit kan echter pas wanneer iedereen in 1e graad hiervoor schriftelijk toestemming heeft gegeven bij de aangifte van overlijden.  Dit document zal u ter ondertekening worden voorgelegd door de begrafenisondernemer die de aangifte van overlijden voor u zal verzorgen.

Nog geen uitvaartverzekering?

Sluit een uitvaartverzekering af! Zo worden de kosten van uw uitvaart gedekt en weet u zeker dat uw nabestaanden hier niet mee belast zullen worden.

grafsteen

Overleden persoon

Het is altijd zwaar om afscheid te moeten nemen van iemand die overleden is. Het liefste willen we deze persoon zo dicht mogelijk bij ons hebben. Het is dan ook niet gek dat mensen graag de as van een dierbare die gecremeerd is mee naar huis te nemen. Hoe zit dit? Kan dit wel zomaar?

as van een overledene

De as mag niet meteen mee naar huis

Hoewel veel nabestaanden het graag zouden willen, is het niet toegestaan om de as meteen na de crematie mee naar huis te nemen. Het crematorium is namelijk verplicht om de as tenminste vier weken te bewaren. Dit moet in een afgesloten ruimte worden gedaan die de algemene nis heet. Tijdens deze vier weken mogen mensen ook niet bij de as komen om bij hun dierbare te zijn. Dit is wettelijk vastgelegd en hier mogen dus geen uitzonderingen in gemaakt worden.

urn

Mee naar huis

Na die vier weken mag de as wel mee naar huis worden genomen. Doorgaans wordt de as meegegeven aan de persoon die het meest dichtbij de overleden persoon staat. Het is ook mogelijk om de as te verdelen over meerdere nabestaanden. Dit kan worden gedaan bij het crematorium. Als u eenmaal de as thuis hebt, dan mag u hiermee doen wat u maar wilt.

Mogelijkheden asbestemming

Er zijn een paar opties waaruit u kunt kiezen voor het eindbestemming van de as. U kunt ervoor kiezen om de as uit te strooien, in een urn begraven of een combinatie van beide. Naast deze mogelijkheden zijn er ook nog een aantal andere opties mogelijk:

  • Assieraden: steeds meer mensen kiezen ervoor om as van hun geliefde in een sieraad te verwerken. Op deze manier is de overledene altijd nabij. Voorbeelden van sieraden waar u uit kunt kiezen zijn medaillons, kettingen, armbanden of oorbellen.
  • Een tatoeage met as: Wat tegenwoordig ook steeds vaker wordt gedaan, is dat er een tatoeage wordt geplaatst waar wat as in de inkt wordt verwerkt. Het is nog niet helemaal duidelijk of dit wel goed voor u is. Op dit moment zijn er geen gezondheidsrisico’s van bekend en kan het gewoon worden toegepast, maar er worden nog wel veel onderzoeken naar gedaan.
  • As opdelen of verdelen: u kunt ook besluiten om de as op verschillende manieren te verdelen. U kunt bijvoorbeeld een deel verstrooien en een deel bewaren in een urn. U kunt ook de as verdelen onder de familieleden of een kleine symbolische hoeveelheid as bewaren in een asbeeldje.
  • As laten verstrooien: sommige mensen vinden het te heftig om bij de uitstrooiing van de as van een overledene aanwezig te zijn. Als dat het geval is, kunt u contact opnemen met het crematorium om de as te laten verstrooien zonder dat u erbij bent.
  • De as bewaren en ergens neerzetten: bij sommige crematoriums heeft u een speciale gedenkmuur of gedenkplaatsen waar de as kan worden bewaard. Dit kan voor nabestaanden erg prettig zijn, omdat ze een plek hebben waar ze naartoe kunnen gaan als ze aan hun overleden dierbare willen denken. Het is ook mogelijk om (een deel van) de as mee te nemen naar huis. Deze kan dan worden bewaard in een urn. Urnen zijn wel aan de dure kant, maar zijn wel in allerlei soorten en maten verkrijgbaar.

As uitstrooien

Het uitstrooien van as is een manier om afscheid te nemen van een overleden persoon. Het kan worden gedaan op een plek waar deze persoon graag kwam. Veel mensen willen de as graag uitstrooien en het wordt ook steeds vaker gedaan. Het is dus niet zo dat de as altijd ergens in huis of bij een gedenksteen te vinden is.

Mogelijkheden

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor het uitstrooien van de as. Soms is er bij een crematorium een speciaal asveld, maar het is ook mogelijk om in een natuurgebied of bijvoorbeeld in zee de as uit te strooien. Om een idee te krijgen van de mogelijkheden, wordt het aangeraden  om er ook daadwerkelijk eens te kijken. Bekijk meerdere plekken en maak dan uw keuze.

Zorg voor een vergunning

As uitstrooien mag niet zomaar. Hier moet altijd een vergunning voor gegeven worden door de gemeente. Zorg er dus voor dat je hier vergunning voor hebt. Wanneer u de as wilt strooien op persoonlijk terrein van iemand, dan is het belangrijk dat de eigenaar hiervan toestemming geeft. De uitvaartondernemer kan u precies vertellen wat de regels zijn om as te verstrooien. Zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent. De regels hierover kunnen namelijk ook per gemeente verschillen. Het niet aanvragen van een vergunning wordt overigens afgeraden, want dit kan voor hoge boetes zorgen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang wordt as in het crematorium bewaard?

Er is een wettelijk voorgeschreven periode van één maand waarbinnen het crematorium de as mag bewaren. Na deze maand kunt u de as naar de door u gewenste bestemming verzenden. In geval u er na deze maand nog niet uit bent wat u met de as wilt doen, dan heeft u nog een half jaar de tijd om hierover na te denken. Mocht u de as langer bewaren, dan is dit mogelijk, maar mogelijk worden hier extra kosten voor gerekend. Wees er zeker van dat er niets met de as gedaan wordt zonder dat u hiervoor toestemming heeft gegeven.

Kan ik de as direct na de crematie bezoeken?

Na de crematie wordt de as in een asbus geplaatst, die voorzien is van persoonlijke gegevens. Deze asbus wordt opgeslagen in een nis van het crematorium, die niet toegankelijk is voor bezoekers. Er zijn echter ook crematoria die een openbare nis hebben, waar de asbus door de nabestaanden bezocht kan worden. Als u dit wilt, neem dan van te voren contact op met het crematorium.

Hoe kies ik een goede plek om de as uit te strooien?

Een mooie plek om de as uit te strooien, is nog best lastig om te kiezen. Meestal wordt er een locatie gekozen waar de overleden persoon iets mee had. Dit kan een plek zijn waar hij of zij graag kwam, maar het kan ook een mooie plek zijn die overeenkomt met de hobby’s of persoonlijkheid van iemand. De as kan bijvoorbeeld worden uitgestrooid in een natuurgebied waar de overleden persoon altijd met de hond liep, of een plek waar het rustig is, en wat doet denken aan de rustige persoonlijkheid van de overleden persoon. Om een mooie locatie te kiezen, kunt u dit het beste overleggen met andere nabestaanden wat de beste plaats is. De kans is groot dat er op een gegeven moment een locatie uitkomt waar iedereen blij van wordt en die ze vinden passen bij de overleden persoon.