Begraven of cremeren? Wat kies je?

Suzanne Peters

De dood en de bijhorende uitvaart zijn delicate kwesties, maar er is gelukkig steeds minder taboe rond het onderwerp waardoor er vaker over kan gesproken worden. Er zijn verschillende manieren om het heengaan, om het zo te noemen, door te laten gaan, en het is de moeite waard om op voorhand een keuze te maken. Zo kan men begraven of gecremeerd worden, maar hoe maak je die keuze? Welke factoren spelen een belang bij de keuze? Om op dergelijke vragen te kunnen antwoorden is het belangrijk om een overzicht te hebben van de voordelen en nadelen van beide manieren.


Begraven: wat houdt het precies in?

Kiezen tussen een begraving of een crematie is een emotionele en vaak ook een religieuze kwestie. Volgens de Christelijke traditie is een begrafenis de meest respectvolle keuze, omdat het nabestaanden ook de kans geeft de overledene als het ware te bezoeken. Een graf blijft daarbij tot wel 20 jaar bruikbaar, waardoor het achterblijvende familie ook heel wat zorgen bespaart.

Voor je de keuze echter maakt, is het de moeite waard een antwoord te vinden op dergelijke vragen:

 • Wat zou ik zelf het liefst willen?
 • Wat is de voorkeur van zij die achterblijven, zoals familie en vrienden
 • Welke begraafplaats zou ik verkiezen?
 • Waar op de begraafplaats zou ik willen liggen?
 • Wat houdt begraven in op de lange termijn?
 • Is het een familiale traditie om begraven te worden (of niet)?
 • Wil ik dezelfde keuze maken als andere familieleden of sla ik een andere weg in?

Voor de meeste mensen is de keuze echter niet zo eenvoudig. Het beste wat je in dit geval kunt doen is je goed informeren over wat begraven precies inhoudt en wat de gevolgen zijn, eventueel door te vragen hoe andere familieleden het ervaren. Zo kan je met een gerust hart een keuze maken die voor zowel jijzelf als nabestaanden het heengaan iets eenvoudiger maakt.

Cremeren: wat houdt het precies in?

Steeds meer wordt gekozen voor een crematie in plaats van een gewone begrafenis. Cremeren houdt in principe in dat het overleden lichaam wordt verbrand in een over, waarna de as in een urn bewaard wordt. Na de crematie bewaart men die urn een maand in het crematorium, en pas daarna komt ze in handen van de familie terecht.

De as van de overledene kan vanaf dan ofwel bewaard worden in een speciaal gemaakte urn, ofwel worden uitgestrooid. Bij deze laatste keuze kiest men vaak voor een plaats die speciaal was voor de overledene of de familie. Daarbij kan de as ook begraven worden op een speciaal daarvoor gereserveerde plaats op de begraafplaats, de zogenaamde urn-muren. Tenslotte worden urnen vaak in een speciaal graf geplaatst, of bij een graf gezet van andere overledenen binnen de familie.

Net zoals bij een begrafenis is het een goed idee om jezelf enkele vragen te stellen voor je een keuze maakt.

 • Waarom zou ik kiezen voor een crematie?
 • Zouden mijn familie en vrienden graag hebben dat ik gecremeerd wordt?
 • Op welke plaats zou ik mijn as willen laten uitstrooien?
 • Wat wil ik na de crematie laten doen met mijn as?
 • Wat zijn de lange termijn gevolgen van een crematie voor mezelf en nabestaanden?

Een goede manier om meer te weten te komen over hoe een crematie in zijn werk gaat en wat de gevolgen zijn is door een bezoekje te brengen aan een crematorium. Daar kan men je meer uitleg geven over wat er tijdens die crematie precies gebeurt en wat de mogelijkheden zijn. Daarbij kunnen de ervaringen van naasten die zelf iemand hebben laten cremeren je ook tot nieuwe inzichten brengen.