Bloemen bij een uitvaart

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Mabelle Abraham
Leestijd: 5 Minuten

Bloemen zijn erg belangrijk voor de uitvaart. Het is een manier om uw medeleven te tonen als iemand is overleden, vooral in moeilijke tijden. Rouwboeketten hebben een bijzondere betekenis, aangezien ze staan voor het leven van degene die is heengegaan en tegelijkertijd een vorm van steun en liefdevolle boodschap bieden aan de nabestaanden. Er zijn veel mogelijkheden om bloemen te kiezen voor een prachtig rouwboeket. Hoe kunt u de juiste bloemen kiezen en waar moet u zoal op letten?

Waarom bloemen bij een uitvaart?

Bij een uitvaart kunnen bloemstukken troost bieden aan de nabestaanden, want bloemen zorgen vaak voor een gevoel van warmte bij mensen. Wanneer u bij een uitvaart bloemen geeft of een bloemstuk laat maken voor iemand, toont u op die manier aan de nabestaanden dat u met ze meeleeft. Bloemen bij een uitvaart staan symbool voor sympathie en medeleven. Niet alleen tijdens de uitvaart zijn bloemen een mooie manier om te laten zien dat u meeleeft, maar ook in de tijd ervoor en erna is het vaak een fijn gebaar om bloemen te geven. Er zijn verschillende mogelijkheden voor bloemen bij een uitvaart. Zo zijn er bloemstukken, graftakken, kransen en herinneringslinten te verkrijgen. U kunt deze laten bezorgen bij de nabestaanden thuis, in de kerk of bij het uitvaartcentrum of u kunt de bloemen zelf meenemen wanneer u een uitvaart heeft.

begrafenis bloemen en bloemen crematie

Soorten begrafenis bloemen

Alle bloemen en de kleuren hebben vaak een symbolische betekenis. Zo staat de roze anjer bijvoorbeeld voor ‘ik zal je nooit vergeten’. Hier is veel over te lezen, maar het is niet iets waar u zich aan vast hoeft te houden. Misschien had de overledene wel bepaalde favoriete bloemen en worden deze daarom gekozen voor het bloemstuk op de kist. Het kan dus heel persoonlijk zijn welke bloemen geschikt zijn voor uw dierbaren. Er zijn verschillende soorten bloemen voor begrafenis.

Bloemstukken

Het komt vaak voor dat mensen kiezen voor een grafkrans als bloemstuk, maar er zijn natuurlijk nog veel meer opties. De bloemen kunnen in een bepaalde vorm worden gemaakt, bijvoorbeeld van een dier. Ook kan er natuurlijk een normale bos bloemen bij de kist worden gelegd. Het is zelfs mogelijk bloemen uit bijvoorbeeld de tuin van de overleden persoon te plukken en deze bij de kist te leggen.

De juiste bloemen bij een uitvaart

Een bloemstuk, rouwkrans of boeket dat bij de uitvaart wordt neergelegd, heeft vaak een neutrale uitstraling. Daarom zijn witte bloemen veelal geschikt om rouwstukken mee te maken. Felle kleuren zijn vaak niet gepast bij een trieste gebeurtenis zoals een uitvaart, daarom is wit meestal de veiligste optie. Wanneer u de lievelingskleur van de overledene weet, of weet dat diegene een bepaalde bloem heel mooi vond, kunt u daarvoor kiezen. De soort bloem die u kiest voor het bloemstuk, is erg persoonlijk. Iedere bloem heeft namelijk een eigen betekenis en een eigen specifieke geur. Wanneer u een goed bloemstuk wilt laten maken, dan zijn er veel bloemisten die gespecialiseerd zijn in rouwboeketten, waaruit u kunt kiezen. Overleg samen met de bloemist welke bloemen goed passen in de jouw stuk.

LeliesEen populaire bloemkeuze voor een uitvaart zijn de witte lelies, die staan voor de herstelde onschuld van de ziel van de overledene.
GladiolenBloemen die symbool staan voor een sterk karakter, morele integriteit en oprechtheid.
AnjersWitte anjers staan voor pure liefde en onschuld. Rode staan voor bewondering en roze anjers staan voor de blijvende herinnering.
ChrysantenDeze worden in sommige landen alleen voor uitvaarten gebruikt, omdat ze staan voor de dood. In de VS worden ze echter gezien als een vrolijke manier om het mooie leven van de overledene te vieren.
RozenEen populaire bloem met veel verschillende betekenissen, afhankelijk van hun kleur. Witte rozen staan voor eerbied, onschuld en jeugd. Rode rozen staan voor respect, liefde en moed. Roze staan voor liefde, zachtaardigheid en elegantie. Geel staat voor vriendschap en donkerrode staan voor verdriet en rouw.
OrchideeënRoze en witte orchideeën worden vaak gebruikt om sympathie te tonen en staan meestal voor de eeuwige liefde.

Betekenis van kleuren

Niet alleen de bloemen bij de uitvaart hebben een symbolische betekenis, maar ook de kleuren die de bloemen hebben, staan symbool voor verschillende emoties en thema’s.

  • Wit: reinheid, zuiverheid, eenvoudigheid en stilte
  • Blauw: goddelijkheid, onbeperktheid, getrouwheid, oprechtheid, vrede, schoonheid en verdriet
  • Purper: eerbiedigheid en serieuze, creativiteit en geestelijkheid, kennis en prestige
  • Roze en rood: tederheid en liefde

Wel of geen bloemen bij de uitvaart?

Sommige mensen hebben liever geen bloemen bij de uitvaart, omdat ze dit te fleurig en vrolijk vinden, of omdat het misschien niet goed past bij de overleden persoon. Dit is natuurlijk ook een optie. Indien je ook niet wilt dat mensen die naar de uitvaart komen bloemen meenemen, dan is het belangrijk hier duidelijk over te communiceren. Het kan bijvoorbeeld in de rouwkaart komen te staan, zodat iedereen weet dat bloemen niet gewenst zijn bij de uitvaart en er geen misverstanden zullen ontstaan.

juiste woorden overleden dierbare

Worden bloemen vergoed door de uitvaartverzekering?

Bij de meeste verzekeraars vallen de bloemen wel onder het pakket. Het is dus altijd wel mogelijk om bloemen te plaatsen bij de kist tijdens de uitvaart. Houd er echter wel rekening mee dat er soms eisen aan kunnen zitten. Een bloemstuk kan soms alleen worden gebruikt als het niet over een bepaald bedrag heen komt. Hierdoor zijn sommige bloemstukken te duur. Ook kan het zijn dat u alleen bij bepaalde bloemisten je bloemstuk mag bestellen. Dit zijn dus wel zaken om rekening mee te houden. De eisen en voorwaarden hiervan staan altijd vermeld in de polisvoorwaarden, dus lees deze altijd goed door.

Verzekering afsluiten

Als u een uitvaartverzekering wilt afsluiten en de bloemen belangrijk vindt bij uw eigen uitvaart, lees dit dan goed na in de voorwaarden, zodat u weet hoe het allemaal zit. Vergelijk verschillende verzekeraars met elkaar, zodat u een goede keuze kunt maken in de verzekering die u gaat afsluiten. Kijk vooral bij de voorwaarden goed hoe het zit met het bloemstuk, zodat u precies weet wat aansluit bij uw wensen.

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn bloemen niet gepast?

Hoewel bloemen vaak worden gezien als een symbool van respect en medeleven, is het mogelijk dat het niet gepast is om ze te geven. In sommige cultuur, zoals die van Moslims en Joodse mensen, behoren bloemen niet tot de traditie. Bovendien is het bij een Boeddhistische ceremonie belangrijk om te weten dat witte bloemen bij een rouwproces horen, terwijl rode bloemen juist als ongeschikte rouw-etiquette worden gezien. Bij een Hindoeïstische begrafenis hoort men met lege handen aan te komen, zonder bloemen of geschenken. Als u wilt weten of het gepast is om een rouwboeket te schenken, neem dan contact op met de nabestaanden of bekenden van de overledene om hen om raad te vragen.

Waar leg ik de bloemen neer bij een uitvaart?

Over het algemeen liggen de bloemstukken van familie en nabestaanden die dichtbij de overledene staan, op de kist of ernaast. De overige bloemen komen dan daarom heen te liggen. Ook wanneer de kist in de grond is gezakt, is het een mooie ritueel om bloemen erop te gooien. De bloemstukken kunnen op het graf komen te liggen, maar de nabestaanden kunnen er ook voor kiezen om ze naar huis mee te nemen. Bij een crematie worden de bloemstukken ook op een mooie manier neergelegd tijdens de dienst. Ook is het mogelijk om de bloemen achter te laten op het terrein van het crematorium. Bij sommige uitvaarten willen de nabestaanden geen bloemen. Wanneer dit het geval is, staat het vermeld op de rouwkaart en in de rouwadvertentie.