Boekentips voor jongeren over de dood

Suzanne Peters

Sommige mensen vinden het fijn om een boek te lezen over de dood. Dit kan ze helpen met hun eigen verwerkingsproces. Er zijn ook voor jongeren erg veel boeken geschreven die over de dood gaan. Welke boeken hiervan zijn de echte aanraders en waarom moet je deze titels gelezen hebben? Welke young adult boeken mag je echt niet missen?

Boeken over de dood

Er zijn ontzettend veel boeken geschreven die over de dood gaan en die je kunnen helpen bij je verwerkingsproces wanneer je zelf iemand bent kwijtgeraakt. Er zijn ook veel boeken die speciaal geschreven zijn voor jongeren en die in het Young Adult genre vallen. Hoe kun je weten welke boeken nou echte aanraders zijn? Om je hiermee te helpen, hebben we enkele titels voor je op een rij gezet die zeker de moeite waard zijn om te lezen. Sommige hiervan zijn ook verfilmd. Door het thema en de schrijfstijl zijn deze boeken overigens niet alleen geschikt voor jongeren, maar ook zeker voor volwassenen. Welke boeken mag je niet missen?

Gayle Forman – Als ik blijf

Dit boek is verfilmd als ‘If I stay’ en heeft meerdere grote prijzen ontvangen. Als ik blijf gaat over een meisje wiens leven opeens veranderd en terwijl het juist op dat moment heel erg goed ging met haar. In het boek komen heftige thema’s aan bod en is een absolute aanrader voor iedereen die een emotioneel en mooi boek wil lezen.

Carry Slee – Spijt

Dit boek is geschreven door een Nederlandse auteur en is al jaren een echte must-read. Niet alleen voor mensen die graag een emotioneel boek willen lezen, maar eigenlijk voor iedereen. Het boek gaat over pesten en de gevolgen daarvan en zal voor veel lezers een wake-up call zijn. Hoewel het een wat oudere titel is, is het dus nog steeds actueel en belangrijk. Dit boek is ook verfilmd en heeft dezelfde titel.

John Green – Een weeffout in onze sterren

Heel veel mensen hebben een weeffout in onze sterren al gelezen of de verfilming ‘The fault in our stars’ gezien. En dat heeft een reden: het verhaal hiervan is ijzersterk en emotioneel. Het gaat over Hazel en Gus. Zij hebben allebei te maken met een ziekte en zijn ongeneeslijk ziek. In het boek gaan ze op zoek naar een auteur van een boek waar ze diep van onder de indruk zijn. Het is een bijzonder verhaal, dat je zeker gelezen moet hebben.

Clare Furniss – Het jaar dat de wereld op zijn kop stond

Dit boek is wat minder bekend dan de eerder genoemde titels, maar het is wel degelijk een aanrader. In het jaar dat de wereld op zijn kop stond, krijg je precies te zien hoe de hoofdpersoon omgaat met rouw. Zij verliest namelijk haar moeder wanneer haar halfzusje wordt geboren. En dit zorgt voor allerlei moeilijke emoties. Houdt ze nu nog wel van haar halfzusje? Wanneer je zelf in rouw bent, kan dit een goed, herkenbaar boek zijn.

Adam Silvara – History is all you left me

Vind jij het niet erg om Engelstalige boeken te lezen? Lees dan History is all you left me. Dit boek is nog niet vertaald, maar het is wel een echte must om te lezen. Het is een boek dat niet alleen over rouw gaat, maar ook homoseksualiteit beschrijft. Het gaat over een jongen en zijn laatste ex is overleden aan een ongeluk. De enige die zijn pijn begrijpt is een andere ex van deze jongen. Dit boek wordt ontzettend goed beoordeeld en wanneer Engels voor jou geen probleem is, dan moet je het zeker eens lezen.