Boeken voor jongeren over de dood

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Suzanne Peters
Leestijd: 3 Minuten

Bent u op zoek naar een boek over de dood voor uw kind? Of is een jongere hier zelf in geïnteresseerd? Dan kan het lastig zijn om een geschikt boek te vinden. Voor jongeren zijn namelijk talloze boeken over de dood geschreven. Wat zijn enkele aanraders? Welke young adult boeken mag u echt niet missen?

Waarom boeken over de dood lezen?

Er zijn ontzettend veel boeken geschreven die over de dood gaan. Deze kunnen jongeren helpen bij de verwerking van de dood van een dierbare. Ook kan het voor hen fijn zijn dat zij zich in het verhaal kunnen herkennen. Zelfs wanneer u geen ervaring heeft met het verlies van een dierbare, kan een boek over de dood interessant zijn. Jongeren kunnen er veel van leren.

Doordat er talloze boeken op de markt zijn, kan het lastig zijn om een boek uit te zoeken. Wellicht wilt u een boek uitzoeken voor uw kind, maar weet u niet welke. Om u hiermee te helpen, hebben we hieronder enkele titels op een rij gezet. Deze zijn zeker de moeite waard. Niet altijd alleen voor jongeren, maar ook voor volwassenen.

1. Gayle Forman – Als Ik Blijf

Het boek Als Ik Blijf van Gayle Forman is naar het Nederlands vertaald vanuit het Engels. Origineel is de titel If I Stay. Het verhaal gaat over een meisje wiens leven opeens veranderd, terwijl het juist op dat moment erg goed ging met haar. Er komen verscheidene heftige thema’s aan bod. Het boek is een aanrader voor iedereen die een emotioneel boek wil lezen. De schrijfster heeft er meerdere grote prijzen mee gewonnen en er is inmiddels een film van.

als ik blijf boek
boek spijt carry slee

2. Carry Slee – Spijt

Carry Slee is een bekende Nederlandse auteur. Grote kans dat u dus al van Spijt hebt gehoord, maar in het geval u het nog niet hebt gelezen, bespreken we het plot. Het boek gaat over pesten en de gevolgen daarvan. Voor veel lezers zal het een wake-up call zijn. Het boek is een echte must read, niet alleen voor jongeren, maar ook voor volwassenen. Het boek is ook verfilmd onder dezelfde titel.

3. John Green – Een weeffout in onze sterren

Het boek Een Weeffout In Onze Sterren of in het Engels The Fault In Our Stars van John Green is wereldwijd enorm bekend geworden onder jongeren. Dat heeft een reden: het verhaal is ijzersterk en emotioneel. Lezers worden meegenomen in de wereld van Hazel en Gus, die beide ziek zijn. Samen gaan ze op zoek naar de auteur van een boek waarvan ze diep onder de indruk zijn. Het is een emotioneel verhaal dat u zeker gelezen moet hebben.

boek een weeffout in onze sterren
het jaar dat de wereld op zijn kop stond

4. Clare Furniss – Het Jaar Dat De Wereld Op Zijn Kop Stond

Dit boek van de Engelse schrijfster Clare Furniss is wat minder bekend dat de eerdergenoemde titels, maar zeker niet minder goed. In het verhaal wordt u meegenomen naar het jaar dat de wereld op zijn kop staat. Het hoofdpersonage verliest haar moeder tijdens de geboorte van haar halfzusje. Dit zorgt voor een moeilijke situatie. Er worden allerlei vragen gesteld, zoals: houdt ze nu nog wel van haar halfzusje? Wanneer u zelf in rouw bent, kan het een herkenbaar boek zijn.

5. Adam Silvera – Vroeger Is Alles Wat Ik Van Je Heb

Een laatste aanrader is Vroeger Is Alles Wat Ik Van Je Hebt van Adam Silvera. Dit boek heet ook wel History Is All You Left Me, in het geval u liever Engels leest. Het boek gaat over een homoseksuele jongen die zijn ex verliest door een ongeluk. De enige die zijn pijn begrijpt is de andere ex van deze jongen. Het verhaal wordt ontzettend goed beoordeeld.

vroeger is alles wat ik van je heb