De do’s en dont’s bij het afsluiten van een uitvaartverzekering

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Suzanne Peters
Leestijd: 3 Minuten

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is niet iets waar veel consumenten op zitten te wachten. Het is vaak even een vervelend klusje waar goed opgelet moet worden en misschien ook wel een beetje confronterend is. Een uitvaartverzekering sluit je vaak maar een keer in je leven af. Niet gek dus dat veel consumenten eigenlijk helemaal niet weten wat voor verzekering ze nodig hebben, hoe duur het is en waar ze zich het beste kunnen verzekeren.

Wat moet je op een rijtje hebben voordat je een verzekering afsluit?

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen, maar voordat we daarop komen is het belangrijk dat je eerst een aantal dingen voor jezelf op een rijtje hebt. Het eerste is natuurlijk of je een begrafenis of crematie wil. Een begrafenis valt vaak (heel wat) duurder uit als een crematie. Je zult hier dus ook een betere verzekering voor moeten hebben. Verder is het ook belangrijk om te bedenken hoe je jouw uitvaart voor je ziet. Wil je een uitgebreide uitvaart met al je vrienden en kennissen, of wil je het juist klein houden? Dat scheelt ook erg in de kosten.

Natura uitvaartverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering wordt de begrafenis of crematie helemaal geregeld door de uitvaartverzekeraar. Het is wel zo dat het naar de wens van de verzekeraar geregeld wordt, en je zelf dus vrij weinig in te brengen hebt. Bij een natura verzekering verzeker je jezelf voor de producten en diensten die nodig zijn bij een uitvaart. Een groot voordeel van deze verzekering is dat alles geregeld wordt door de verzekeraar, en dus ook de nabestaanden in het rouwproces bijna niets hoeven te regelen. Een nadeel is natuurlijk wel dat je zelf weinig inbreng hebt in de vorm van de uitvaart.

 Kapitaal verzekering

Indien u meer vrijheid wil hebben in het bepalen van uw eigen uitvaart is een kapitaal verzekering een goede optie. Bij een kapitaal verzekering wordt er met de premie die betaald is een soort potje opgebouwd. Wanneer u komt te overlijden wordt dit potje met geld uitgekeerd aan de nabestaanden, die met dit potje uw uitvaart kunnen bekostigen. Het voordeel van deze verzekering is dat de nabestaanden, en dus ook u, veel meer controle hebben over de vorm van de uitvaart. Een nadeel is wel dat de nabestaanden veel zelf moeten regelen, iets dat best lastig kan zijn in het rouwproces.

De verschillende uitvaartverzekeraars

Als u weet wat voor verzekering u hebben wil zijn er nu nog een hele hoop uitvaartverzekeraars waar u uit kunt kiezen. Sommige verzekeraars bieden alleen een natura of alleen een kapitaalverzekering aan en vallen dus misschien al meteen af. Maar dan blijven er alsnog een hele boel over. Bij veel verzekeraars kunt u een persoonlijk gesprek aanvragen zodat u zeker weet dat u de juiste uitvaartverzekering kiest. U kunt ook vaak een offerte aanvragen die u dan thuis op uw gemak door kunt kijken.

De looptijd van een verzekering

Als u naar een verzekering gaat kijken is de looptijd misschien wel meer van belang als dat u denkt. Wanneer u naar een verzekering gaat kijken is het eerste dat opvalt waarschijnlijk een lage premie. Maar wanneer de looptijd van de verzekering levenslang is kan die lage premie alsnog oplopen. Een verzekering met een hogere premie is dan misschien goedkoper omdat de looptijd bijvoorbeeld maar dertig jaar is.

Zijn de kinderen meeverzekerd?

Het is ook belangrijk om te kijken of de kinderen meeverzekerd zijn. Natuurlijk hoopt u niet dat u deze verzekering nodig gaat hebben, maar het is wel fijn als u weet dat uw kinderen ook goed meeverzekerd zijn. Bij veel verzekeraars kunt u uw kinderen (tot achttien jaar) gratis mee laten schrijven bij uw polis. Zo hebben jullie beiden een goede verzekering.