De lening van een overleden persoon

Suzanne Peters

Wist je dat het voor kan komen dat iemand komt te overlijden die nog een lopende lening heeft? Hoe zit dit dan? Moet dit alsnog worden betaald of zijn hier bepaalde afspraken voor? Dit verschilt heel erg per lening en veel staat in de voorwaarden geschreven. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Welke zijn dit?

Een lening erven

Het is mogelijk dat je als nabestaande een lening kunt erven. Dit betekent dat jij dan verantwoordelijk bent voor de lening. Daarom is het altijd slim om goed uit te zoeken of de persoon die overleden is schulden had of niet. Je kunt er ook voor kiezen om een erfenis beneficiair te accepteren. Dit betekent dat je een erfenis alleen accepteert als het om een positief saldo gaat. Bij een negatief saldo accepteer je de erfenis dan dus niet. Als laatste is het ook mogelijk om de erfenis te verwerpen. In dit geval krijg je geen spullen en geld, maar ook geen lening en word je ook niet gezien als de verantwoordelijke voor die lening.

De lening kwijtschelden

In andere gevallen is het mogelijk om ervoor te kiezen de lening kwijt te schelden. In dit geval hoeft de lening niet meer betaald te worden. Dit is bij verschillende leningen mogelijk en staat dan ook in de voorwaarden beschreven. Bij bijvoorbeeld een studieschuld gebeurt dit automatisch en hoeven de nabestaanden dus geen kosten hiervoor te betalen. Kijk altijd goed wat de regels hierover zijn.

Lening afbetalen

Wanneer je een erfenis met een lening hebt geaccepteerd, dan ben je de aansprakelijke persoon voor deze lening. Dit betekent dus dat je de lening moet afbetalen. Er zijn mogelijkheden om een betalingsregeling te treffen als dat nodig is. Hier kun je contact voor opnemen om te kijken wat er allemaal mogelijk is.