De rouwadvertentie schrijven

Suzanne Peters

De rouwadvertentie wordt door veel mensen gezien als erg belangrijk. Zo kunnen ze aan iedereen bekend maken dat er iemand is overleden. Waar moet je op letten bij de rouwadvertentie?

Wat is een rouwadvertentie?

Een rouwadvertentie wordt geplaatst in een krant. Dit wordt gedaan om meer bekendheid te geven aan het overlijden van iemand. Bijvoorbeeld omdat het iemand is met een enorme kring mensen om zich heen. Een rouwadvertentie in de krant kost wel geld. Bij de lokale krant is dit doorgaans goedkoper dan bij een landelijke krant. De meeste mensen die een rouwadvertentie plaatsen, doen dit in een lokale krant. Er zijn echter ook redenen te bedenken om het landelijk aan te kondigen. Bijvoorbeeld als iemand erg invloedrijk in het hele land was.

Er zijn geen regels

Vroeger zag de rouwadvertentie er erg strak uit en zag je weinig afwisseling. De uitvaartondernemer had een aantal vaste zinnen waar uit gekozen kon worden en het was niet echt persoonlijk. Tegenwoordig is dit anders en mag een rouwadvertentie juist persoonlijk zijn. Soms zijn er hele gedichten, andere keren staat er enkel een korte zin. Doorgaans wordt er wel verteld wanneer iemand overleden is en eventueel de omstandigheden van het overlijden. Ook wordt de naam vermeld. Hierbij kan alleen de voornaam worden gebruikt, maar anderen kiezen ervoor om de gehele naam te plaatsen. Eventueel kan er ook informatie over de uitvaart worden geplaatst, maar doe dit alleen als iedereen er ook welkom is. Wanneer het een besloten uitvaart is, dan is het raadzaam om dit ook bij de rouwadvertentie te vermelden.

Welke namen plaats je in de rouwadvertentie?

Wanneer je een rouwadvertentie opstelt, dan kun je zelf bepalen welke namen je erin zet. Meestal worden de directe nabestaanden genoemd. Denk aan de partner, ouders, kinderen of broers en zussen. Sommige families willen ook ooms, tantes, neven en nichtjes bij de rouwadvertentie hebben staan. Er kunnen zelfs vrienden op worden gezet. Het belangrijkste is vooral dat het goed voelt.

Lees de tekst na

Het is belangrijk dat je de tekst voor de rouwadvertentie goed naleest. Wanneer je in een rouwproces zit, kan het lastig zijn om je fouten te zien. Laat het eventueel ook aan wat andere mensen lezen. Bijvoorbeeld andere nabestaanden of de uitvaartondernemer. Zo weet je zeker dat er geen namen ontbreken en of alle informatie wel kloppend is.

Stuur het naar de krant

Nadat de tekst is geschreven, moet het naar de krant worden gestuurd. De uitvaartondernemer kan je hierbij helpen. Wanneer je geen uitvaartondernemer hebt, dan moet je de rouwadvertentie zelf insturen. In dat geval moet je zelf even uitvogelen hoe je dit moet doen. Dit kan per krant namelijk verschillend zijn. Meestal vind je de nodige informatie wel op de website.

Wie schrijft een rouwadvertentie?

Vroeger werden rouwadvertenties alleen geschreven door de directe nabestaanden. Tegenwoordig zie je ook heel veel andere mensen en groepen die een rouwadvertentie plaatsen. Zo kan deze ook worden geschreven door vrienden. Ook bedrijven plaatsen steeds vaker een rouwadvertentie wanneer iemand die werkzaam was in het bedrijf komt te overlijden.

Rouwkaart en rouwadvertentie

Het komt vaak voor dat dezelfde tekst wordt gekozen voor de rouwadvertentie die ook op de rouwkaart staat. Hierdoor kunnen ook mensen die geen rouwkaart hebben ontvangen toch bij de uitvaart aanwezig zijn. Om er zeker van te zijn dat mensen weten dat een advertentie als uitnodiging gezien kan worden, is het belangrijk om dit bij de advertentie te vermelden. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan. Het komt ook wel eens voor dat er helemaal geen rouwkaarten worden verstuurd en dat de rouwadvertentie als advertentie wordt gezien. Je loopt hiermee wel het risico dat lang niet iedereen de advertentie ziet en dus niet op de hoogte is van het overlijden van een bekende.