De voor- en nadelen van een natura uitvaartverzekering

Suzanne Peters

Bij een natura uitvaartverzekering verzeker je je uitvaart voor een pakket met diensten en krijgen je nabestaanden dus geen geldbedrag dat ze kunnen gebruiken voor hun uitvaart. Deze vorm van een uitvaartverzekering kent zowel voor- als nadelen. Welke zijn dit precies?

Wat is een natura uitvaartverzekering precies?

Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit, dan heb je de keuze uit verschillende types uitvaartverzekeringen. Een daarvan is de natura uitvaartverzekering. Hierbij ben je verzekerd van een uitvaartpakket. Hier vallen zaken onder zoals de doodskist, de catering tijdens de uitvaart, een uitvaartondernemer en de rouwkaarten. Wat er precies in een pakket zit, zal per aanbieder verschillend zijn. Je nabestaanden krijgen dus geen geldbedrag, maar krijgen een pakket in de vorm van diensten.

Bijbetalen voor extra luxe

Een van de nadelen van een natura uitvaartverzekering is dat je nabestaanden het zelf moeten betalen wanneer ze extra dingen willen die niet in het pakket zitten. Moeten er bijvoorbeeld meer rouwkaarten worden verstuurd of drinken de mensen meer koffie? Dan wordt dit in rekening gebracht voor je nabestaanden. Je nabestaanden kunnen dus extra kosten krijgen waar ze niet op gerekend hebben.

Minder te regelen

Een groot voordeel is dat je nabestaanden met een natura uitvaartverzekering veel minder zelf hoeven te regelen. De uitvaartverzekeraar regelt een hoop zaken, zodat er minder omkijken naar is. Dit is voor mensen die flink aan het rouwen zijn wel prettig, omdat er al zo veel dingen zijn die geregeld moeten worden. Zo zorgt de verzekeraar al voor bijvoorbeeld een uitvaartondernemer en hoef je niet zelf te zoeken naar iemand die geschikt is voor deze taak. Dit zijn zaken die nabestaanden niet altijd prettig vinden om zelf te regelen.

Vastleggen van je wensen

Bij een natura uitvaartverzekering is het erg gemakkelijk om je wensen vast te leggen. Vaak kan dit online op je profiel al, zodat de uitvaart echt kan worden zoals jij graag wil worden. Dit maakt het voor je nabestaanden ook makkelijker, omdat zij anders wellicht niet goed weten wat jij wilde en vooral veel moeten raden. Dit kan dus zeker een voordeel zijn aan een natura uitvaartvaartzekering.

Geen geld terug

Een nadeel dat wel echt genoemd moet worden is dat je nabestaanden geen geld terugkrijgen als bepaalde zaken uit het pakket niet worden gebruikt. Het betekent dat de verzekeraar vooral veel geld overhoudt en de nabestaanden helaas niets terugkrijgen. Het is ook niet zo dat als niet alles wordt gebruikt van het pakket, dat het overgebleven geld kan worden gebruikt voor luxere zaken die de nabestaanden wél willen. Dit moeten ze dan dus alsnog zelf betalen.

Kies voor andere alternatieven

Wanneer een natura uitvaartverzekering je niet aanspreekt, dan kun je ook nog kiezen voor een kapitaal uitvaartverzekering. Ook zijn er andere alternatieven, zoals een combinatie tussen de natura en de kapitaal verzekering. Hier kun je dus zeker wel wat vinden dat misschien meer voldoet aan je eisen.

Een natura uitvaartverzekering afsluiten

Het kan natuurlijk ook dat je een natura uitvaartverzekering wel wilt, en dat dit precies is wat jij zoekt in je uitvaartverzekering. Dan kun je gaan kijken naar de verzekeraars die een natura uitvaartverzekering kunnen aanbieden. Wanneer je dit doet, kijk dan goed wat er precies in een pakket zit en probeer een keuze te maken voor een verzekeraar die niet alleen goedkoop is, maar ook voldoet aan jouw eisen en biedt wat jij belangrijk vindt. Kijk ook wat de vereisten zijn om je aan te kunnen melden. Sommige verzekeraars willen bijvoorbeeld dat je een medische keuring hebt, maar dit is niet overal het geval. Het afsluiten van een verzekering kan meestal online.