Duurzame uitvaart

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Mabelle Abraham
Leestijd: 3 Minuten

Steeds meer mensen hechten waarde aan een duurzame uitvaart. De begrafenis of crematie is op die manier niet alleen waardig, u kunt er daarnaast voor zorgen dat dit zo min mogelijk belasting geeft op het milieu en de samenleving. De uitvaartorganisaties die zich specifiek richten op duurzaamheid maken daarvoor gebruik van een aantal belangrijke elementen.

Wat is een duurzame uitvaart?

Een uitvaart bestaat uit verschillende onderdelen die mogelijk zijn om duurzaam te maken. Bij Monuta, Dela en Ardanta wordt er volop aandacht besteed aan duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo worden de oude, gasgestookte ovens vervangen door elektrische crematieovens, wordt het energieverbruik op de kantoren teruggedrongen en wordt er minder plastic gebruikt. Ook worden er zonnepanelen geplaatst om het hogere elektraverbruik te compenseren.

duurzame uitvaart

Tips: duurzame uitvaart realiseren

Er zijn veel verschillende manieren om een duurzame uitvaart te organiseren. In onderstaand overzicht vindt u een aantal tips om een duurzame uitvaart te realiseren:

  • Kies een kleinere kist gemaakt van biologisch afbreekbare materialen, zoals bamboe of katoen.
  • Kies een kist met een lagere milieubelasting, zoals een kist gemaakt van gerecycled materiaal.
  • Kies een milieuvriendelijke, natuurlijke begraafplaats.
  • Gebruik een biologisch afbreekbare urn.
  • Organiseer een groene uitvaart: vervang bloemen door planten.
  • Kies een milieuvriendelijke manier van vervoer: elektrische auto’s, fietsen of wandelen.
  • Kies voor gerecycled papier of duurzame materialen voor de rouwkaarten.

Duurzame kist en duurzaam graf

Uiteraard bestaat een duurzame uitvaart uit meer dan dat. Er is ook sprake van een aantal mogelijke concrete verschillen met een reguliere begrafenis of crematie. Het is tijdens een duurzame uitvaart bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van een duurzame kist. Het gaat dan niet om hardhout dat maar langzaam groeit, maar om materialen die veel beter voorradig zijn en bovendien weer opnieuw kunnen aangroeien. In sommige gevallen is er zelfs sprake van een kist van gerecyclede materialen, waardoor dit zo min mogelijk belasting vormt op de rest van de natuur en het milieu om ons heen.

U heeft op die manier de mogelijkheid om een duurzaam graf te laten realiseren, waarmee u er op een heel bewuste manier voor kiest om het milieu zoveel mogelijk te ontlasten. We zorgen er met dergelijke uitvaarten voor dat we daar meer duurzaam mee om kunnen gaan, waardoor ook de kinderen en kleinkinderen van de toekomst niet de rekening hoeven te betalen van de manier waarop we vandaag in het hier en nu leven. Er bestaan wat dat betreft verschillende mogelijkheden voor een duurzame uitvaart, van de concrete zaken zoals de kist en het graf tot aan de werkwijze van de duurzame uitvaartorganisatie die u kiest.

Duurzame rouwkaarten

Er nog een aantal manieren waarop u de uitvaart van uw dierbare kan verduurzamen. Zo kan u kiezen voor rouwkaarten van 100% gerecycled, ongebleekt of volledig afbreekbaar materiaal. Ook is het mogelijk om alle of een deel van de rouwkaarten digitaal te versturen.

Duurzame vormen van vervoer

Normaliter rijden de meeste mensen in een auto naar de begrafenis of crematie. Dit kan erg belastend zijn voor het milieu. Om deze reden kan er ook voor andere vormen van vervoer worden gekozen. Uiteraard is het mogelijk om met het openbaar vervoer te komen. Daarnaast kan u ook een uitvaartbus huren. In deze bus kan u gezamenlijk worden vervoerd naar het crematorium, de begraafplaats of een andere plek. Ten slotte wordt er ook steeds vaker gekozen voor een loopkoets of de fiets om uw dierbare te vervoeren.

Duurzame bloemen

Bloemen zijn een belangrijk onderdeel van vrijwel iedere uitvaart. Het telen van bloemen heeft echter een grote impact op het milieu. Een duurzamere oplossing is de keuze voor seizoensbloemen. Deze bloemen zijn vaak net zo prachtig als de bloemen die niet in het seizoen zijn. Daarnaast kan u ervoor kiezen bloemen te vervangen door planten. Bovendien is het mogelijk om te kiezen voor bloemen uit de eigen tuin of bloemen die op de open grond worden geteeld, zoals de tulp, hyacint of lelie. Deze bloemen zijn duurzamer dan bloemen die in een kas worden geteeld.

Duurzaam opbaren

Er zijn een aantal manieren om uw dierbare op een duurzame manier op te baren. Twee manieren om van milieuvriendelijk thuisopbaren zijn:

  • Bio Sax 200: Dit is een opbaarmethode die bestaat uit de componenten actieve koolstof en klei. Deze fungeren als een filter en nemen de geuren en het vocht uit het lichaam op.
  • Graszodenmethode: Bij de graszodenmethode worden er graszoden onder de kist of het bed van de overledene geplaatst. Het gras werkt verkoelend en neemt de temperatuur van de omgeving aan. Bovendien is dit een stille manier van opbaren.

Bovendien kan u ervoor kiezen uw dierbare aan te kleden in duurzame kleding gemaakt van wol of linnen en slecht afbreekbare en minder duurzame materialen achterwege te laten, zoals sieraden en panty’s. Dit is beter voor het milieu.