Elektrisch cremeren

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Milou Ros
Leestijd: 2 Minuten

Veel mensen geven de voorkeur aan een crematie over een begrafenis. Bij de standaard manier van cremeren wordt een crematieoven verhit middels het verbranden van gas. Een duurzamere optie is elektrisch cremeren. Wat houdt elektrisch cremeren in en wat zijn de voordelen?

Hoe werkt elektrisch cremeren?

Een elektrische crematieoven werkt op een vergelijkbare manier als een elektrische oven in huishoudkeukens. Elektrische crematieovens zijn uiteraard wel groter en kunnen zeer hoge temperaturen bereiken. Deze temperaturen bereiken ze door middel van verwarmingselementen die warmte generen in de oven. Middels ventilatoren wordt deze warmte evenredig door de oven verspreid.

urn met kaarsen

Het lichaam van uw dierbare vergaat uiteindelijk tot as door de hoge temperaturen in de oven. Bij een gasoven vergaat het lichaam van de overledene daarentegen door vlammen in de oven. Het gehele proces van elektrisch cremeren duurt gemiddeld net zo lang als cremeren met een gasoven.

Voordelen van een elektrische crematieoven

Een elektrische oven is duurzamer dan een gasoven en maakt dan ook onderdeel uit van een duurzame uitvaart. Er kan namelijk duurzaam opgewekte stroom worden gebruikt om de oven van energie te voorzien. Hierbij kan u denken aan bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens. Dit maakt dat elektrisch cremeren energieneutraal en milieuvriendelijk is.

Elektrisch cremeren is dus duurzamer dan cremeren met traditionele gasovens, doordat dit zorgt voor:

  • Een lagere CO2-uitstoot
  • Een lager energieverbruik

Minder CO2-uitstoot

Gemiddeld komt er 113 kilogram CO2 vrij bij een traditionele crematie. De uitstoot van een elektrische oven ligt een stuk lager, doordat de benodigde energie duurzaam kan worden opgewekt. Net als bij een gasoven komen er nog wel broeikasgassen vrij bij het lichaam en de kist.

Lager energieverbruik

Met een elektrische crematieoven kan energie worden bespaard. Een gemiddelde gasoven gebruikt ongeveer 600 kWh aan energie. Een elektrische oven gebruikt slechts 120 kWh aan energie. Bij elektrisch cremeren wordt dus aanzienlijk minder energie verbruikt.