Erfenis ontvangen, wat moet je dan doen?

Suzanne Peters

Heb je een erfenis ontvangen? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Welke mogelijkheden zijn er allemaal en wat heb je hier precies aan?

Erfenis ontvangen

Wanneer iemand uit je directe omgeving is overleden, is het mogelijk dat je hier een erfenis ontvangt. Het is belangrijk om te bedenken of je hier gebruik van wilt maken of niet. Er zijn verschillende opties waar je uit kunt kiezen om te bepalen of je een erfenis wilt ontvangen, pas na aanvaarding zal de verdeling ervan plaats kunnen vinden.

Erfenis aanvaarden

De eerste optie is om de erfenis te aanvaarden. Je wordt dan de (mede)eigenaar van de bezittingen van de persoon die overleden is. Het aanvaarden van een erfenis wordt ook wel zuiver aanvaarden genoemd. Een nadeel hiervan is dat je ook de eigenaar kunt zijn van eventuele schulden die de overleden persoon had.

Erfenis beneficiair aanvaarden

Je kunt ervoor kiezen om de erfenis beneficiair te aanvaarden. In dit geval accepteer je de erfenis alleen wanneer er sprake is van een positief saldo. Wanneer er dus meer schulden zijn dan dat er geld of spullen zijn, zal de erfenis niet worden aanvaard.

Erfenis verwerpen

Wanneer je een erfenis verwerpt, accepteer je deze niet. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je dit niet wilt. Misschien was je band niet goed met de overleden persoon en wil je er niets mee te maken hebben. Of misschien weet je dat er schulden zijn en wil je daarom de erfenis niet. Je bent in dit geval niet aansprakelijk voor eventuele schulden.

Recht van beraad

Je kunt ook nog gebruikmaken van het recht van beraad. Dit houdt in dat je even nadenkt wat je wil doen met de erfenis. Je hebt hier dan drie maanden de tijd voor. Tijdens deze periode kunnen andere erfgenamen je niet dwingen om een keuze te maken.