Uitvaartverzekering en euthanasie

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Mabelle Abraham
Leestijd: 2 Minuten

Als u of een dierbare van u ernstig lijdt, kan er gekozen worden voor euthanasie. Hoe zit het echter met de uitvaartverzekering wanneer iemand euthanasie pleegt? Dekt de verzekering dan nog steeds de kosten van de uitvaart of zijn hier speciale regels aan verbonden?

Euthanasie

Wanneer iemand ernstig ziek is en erg veel pijn lijdt, kan er gekozen worden voor euthanasie. Dit is een manier waarbij bewust gekozen wordt voor overlijden. De meningen over euthanasie lopen erg uiteen en ook bij de uitvaartverzekeraar kan dit een lastige kwestie zijn. De verzekerde persoon is immers geen natuurlijke dood gestorven.

euthanasie

Hoe gaan uitvaartverzekeringen hiermee om?

Hoe een uitvaartverzekering omgaat met euthanasie staat in de polisvoorwaarden. Er zijn uitvaartverzekeringen die speciale voorwaarden hebben wanneer iemand komt te overlijden op een niet natuurlijke manier. Hierbij kan u denken aan euthanasie en zelfmoord. In deze gevallen kan het zijn dat een uitvaartverzekering de verzekering niet uitkeert. Wanneer een uitvaartverzekering daarnaast het vermoeden heeft dat u euthanasie wil plegen, kan het zijn dat zij u weigeren wanneer u een nieuwe verzekering wil afsluiten.

In onderstaande tabel vind u de voorwaarden die van toepassing zijn bij de verschillende verzekeraars:

UitvaartverzekeraarVerzekeraar keert uit bij
MonutaVolledige uitkering bij euthanasie als de gezondheidsvragen bij de medische selectie eerlijk zijn beantwoord. (Anders vindt de uitkering na 2 jaar plaats)
DelaAltijd
ArdantaMinimaal 1 jaar looptijd polis
KlaverbladAltijd
NuvemaInformeer bij verzekeraar
YardenMinimaal 6 maanden of 2 jaar looptijd, afhankelijk van de gekozen polis

Wachttijd

Soms hanteert een uitvaartverzekering een bepaalde wachttijd. Dit betekent dat u geen recht hebt op de verzekering als u op een niet natuurlijke wijze sterft binnen een bepaalde periode na het afsluiten van de verzekering. De wachttijd bedraagt meestal een halfjaar tot drie jaar en is ingevoerd om te voorkomen dat mensen een verzekering afsluiten puur zodat nabestaanden minder kosten maken.

Geldt dit voor alle uitvaartverzekeringen?

Sommige uitvaartverzekeringen hanteren deze regeling niet. Het is dus belangrijk om de voorwaarden goed te lezen en meerdere verzekeraars met elkaar te vergelijken. Alleen op deze manier weet u hoe de verzekering omgaat met euthanasie. Het zou immers zonde zijn als u veel geld betaalt, maar de verzekering vervolgens niet wordt uitgekeerd. Vergelijk de verschillende aanbieders daarom goed met elkaar, zodat u en uw nabestaanden nooit voor verrassingen komen te staan.