Geen geld voor een uitvaart, en nu?

Suzanne Peters

Als er een dierbare van je is overleden, moet de uitvaart worden geregeld. Maar wat moet er worden gedaan wanneer hier geen geld voor beschikbaar is? Zijn er oplossingen voor om toch een uitvaart te hebben, ook wanneer er geen geld is?

De kosten van een uitvaart

Een uitvaart kan behoorlijk prijzig zijn. Mensen hebben dit vaak niet door. Wanneer je niet verzekerd bent met een uitvaartverzekering, kunnen je nabestaanden behoorlijk schrikken van de kosten van de uitvaart. Gemiddeld genomen kost een uitvaart zeker tussen de 6.500 en de 11.000 euro. Juist vanwege de hoge kosten van een uitvaart, wordt het aangeraden om een uitvaartverzekering af te nemen. Niet iedereen doet dit echter en dan kunnen er vervelende situaties ontstaan.

Wie betaalt wanneer er geen uitvaartverzekering is?

Wanneer er geen uitvaartverzekering is, dan moet de overleden persoon de uitvaartverzekering betalen. Soms dan komt het voor dat deze persoon een speciale rekening heeft geopend, speciaal voor de uitvaart. Ook kan het voorkomen dat de overleden persoon sowieso genoeg vermogen heeft dat hiervoor wordt gebruikt. Er zijn dus meerdere manieren waardoor de uitvaart toch kan worden betaald door de overleden persoon.

Als er geen geld is

Wanneer de overleden persoon geen spaargeld of spaarpotje had, dan kan de uitvaartverzekering natuurlijk niet worden betaald door deze persoon. In dit geval komen de kosten bij de nabestaanden te liggen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een partner, kinderen, broers of zussen of ouders. Doorgaans betaalt de persoon die het dichtste bij de overledene stond de uitvaart, maar hier kunnen ook andere regelingen voor getroffen worden.

Nabestaanden kunnen of willen niet betalen

Wanneer ook de nabestaanden geen geld hebben voor de uitvaart, of wanneer ze het niet willen betalen (hier kunnen allerlei redenen voor zijn), dan betekent dit niet dat er helemaal geen uitvaart is. Wat er wel gebeurt, is dat de gemeente de kosten denkt. Ieder mens moet namelijk een uitvaart krijgen, ook wanneer daar geen geld voor ter beschikking is. Het kan echter wel voor wat nadelen zorgen wanneer de uitvaart via de gemeente is. Het graf si vaak maar klein en sober. Persoonlijke dingen zullen hier niet te vinden. Ook de uitvaart zelf zal erg simplistisch zijn en vaak is er niet eens een toespraak en zijn er ook geen andere zaken, zoals versieringen of een condoleance. Een graf mag ook al erg snel worden geruimd wanneer de kosten voor de gemeente zijn. Hoe het precies wordt geregeld, zal per gemeente verschillend zijn.

Andere belangrijke zaken

Zal de gemeente de kosten dekken voor de uitvaart? Dan kunnen er ook bepaalde regelingen worden getroffen voor de erfenis of het huis. Het is mogelijk dat de gemeente hier dan ook beslag op legt. Onthoud dit dus goed.

Bijzondere bijstand

Wil je liever niet dat de gemeente de kosten voor de uitvaart betaalt? Dan zou je kunnen kijken of je recht hebt op een bijzondere bijstand. Deze kan bij de gemeente worden aangevraagd en is speciaal voor mensen met een laag inkomen die geld nodig hebben. Dit kan handig zijn wanner er echt geen geld ter beschikking is, maar jullie wel graag een mooi afscheid willen hebben.

Andere mogelijkheden

Op de uitvaart kan ook veel geld worden bespaard. Maak bijvoorbeeld de doodskist zelf, of koop geen bloemen of speciaal vervoer. Ook kan het in de kosten erg schelen als er bijvoorbeeld geen uitvaartonernemer wordt gekozen om te helpen. Door kosten te besparen is het wellicht wel mogelijk om de uitvaart zelf te betalen.