Grafkisten

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Mabelle Abraham
Leestijd: 6 Minuten

Wanneer iemand in uw naaste omgeving komt te overlijden, moet er veel worden geregeld. Zo is het ook van belang om een keuze te gaan maken voor de grafkist. Grafkisten zijn er in vele soorten te verkrijgen. Een juiste keuze maken is dan ook niet zo makkelijk. Wat voor soorten grafkisten zijn er eigenlijk allemaal mogelijk?

Waarop letten bij het kopen van een grafkist?

Er zijn een aantal dingen om te overwegen bij het kopen van een grafkist. Ten eerste moet u kijken naar het materiaal waarvan de kist gemaakt is. Zorg ervoor dat de kist gemaakt is van stevig materiaal, zoals hardhout, of een ander duurzaam materiaal. Daarnaast is het belangrijk om te overwegen hoeveel ruimte u heeft voor de kist. Er zijn veel verschillende maten grafkisten op de markt, dus u moet er zeker van zijn dat u de juiste maat kiest voor de situatie. Ten slotte moet u ervoor zorgen dat de kist voldoet aan alle vereisten van de begraafplaats waar de kist naar toe zal gaan.

Soorten grafkisten

Een grafkist is een belangrijk onderdeel van een uitvaart. De meeste mensen nemen niet vaak de tijd om erover na te denken, maar het kiezen van de juiste grafkist is een belangrijke beslissing. Er zijn veel verschillende soorten grafkisten beschikbaar, van een kartonnen grafkist tot een luxe uitvaartkist. Deze kunnen worden aangepast aan de persoonlijke smaak en budget van de overledene.

goedkope grafkist kopen

Goedkope kist

Kartonnen grafkisten zijn een populaire optie omdat ze goedkoper en lichter zijn dan traditionele houten kisten. Ze zijn ook milieuvriendelijker omdat ze gemaakt zijn van milieuvriendelijke materialen. Ze kunnen eenvoudig worden beschilderd of versierd, waardoor ze zeer persoonlijk kunnen worden gemaakt. Een kartonnen doodskist is een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare optie.

luxe grafkisten

Luxe kist

Er zijn ook andere soorten uitvaartkisten die luxer zijn. Deze kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder hout, kunststof of metaal. Deze kisten kunnen worden versierd met kleuren, patronen of foto’s om ze persoonlijker te maken. Ze kunnen ook worden voorzien van gepersonaliseerde details zoals de naam, de datum of een andere speciale herinnering aan de overledene.

Er zijn ook bijzondere uitvaartkisten beschikbaar, zoals speciale kisten gemaakt voor kinderen of dieren. Deze kisten kunnen worden gemaakt van speciale materialen zoals leer of stof. Deze kisten kunnen worden voorzien van een bijzondere afbeelding of versiering om de herinnering aan de overledene te eren.

duurzame uitvaartkist kopen

Duurzame kist

Klanten vinden het tegenwoordig steeds belangrijker dat de materialen het milieu zo min mogelijk belasten. Daarbij gaat het niet alleen naar de binnen- en buitenkant van de kist, maar kiezen uitvaartverzekeraars ervoor om het hele uitvaartproces waar mogelijk duurzaam te maken:

  • Gebruik van hernieuwbare grondstoffen
  • Zo min mogelijk gebruik van toxische stoffen
  • Het bewaren van biodiversiteit
  • Een energiezuinig productieproces
  • Zo min mogelijk en zo efficiënt mogelijk transport
  • Eerlijke arbeidsomstandigheden

Specifiek voor de grafkist en bekleding geldt dat deze voldoen aan een of meerdere van de volgende keurmerken:


FSC


Fairtrade


Greenleave

zelfgemaakte grafkist beschilderen

Zelfgemaakte kist

Het is ook mogelijk een grafkist zelf te maken. De mogelijkheid om een grafkist zelf te maken heeft veel voordelen. Het geeft u de kans om de kist te ontwerpen zoals u dat wilt, zodat het een persoonlijke en unieke uitdrukking is van uw liefde en respect voor de overledene.

Het maakt ook het afscheid nemen makkelijker, omdat u weet dat het een speciaal stukje is dat u zelf heeft gecreëerd. Door een grafkist zelf te maken kunt u het proces van het afscheid nemen persoonlijk maken. Het is een manier om er een betekenisvolle symboliek aan toe te voegen, waardoor het afscheid een speciale betekenis krijgt.

Het is belangrijk om de tijd te nemen om de juiste grafkist te kiezen. De keuze van de kist is een belangrijke beslissing, omdat het een laatste eerbetoon is aan de overledene. Als u op zoek bent naar een grafkist, is het belangrijk om te onderzoeken wat er beschikbaar is en wat binnen uw budget past. Een uitvaart regelen kan een zware taak zijn, vooral als het gaat om het kiezen van de juiste grafkist. Er zijn veel verschillende soorten grafkisten beschikbaar, dus het kan lastig zijn om te weten waar u moet beginnen. Maar door het juiste onderzoek te doen en ervoor te zorgen dat de grafkist aansluit bij de dierbare persoon die erin begraven wordt, kan het een eerbetoon worden aan die persoon.

Materialen grafkist

Bij het kiezen van een grafkist zijn er veel mogelijkheden. Zo kunt u kiezen uit verschillende materialen voor zowel de binnen- als de buitenkant van de grafkist.

MateriaalExterieurInterieur
Massief hout
Gevlochten
Kunstof
Katoen
Linnen
Satijn

Bekleding grafkist

De bekleding van de grafkist is net zo belangrijk als het materiaal waarvan deze gemaakt is. Er zijn veel verschillende soorten en maten bekleding te verkrijgen.

  • Bodembedekker
  • Hoofdkussen
  • Bekleding zijkanten
  • Voetenkussentje

Deze vier kunnen allemaal worden gekozen of juist allemaal niet. Daarnaast kunnen deze in verschillende kleuren en materialen (katoen, linnen, zijde, acetaat, taft en rayon) worden geleverd. Ook is het mogelijk om de bekleding strak of met een overslag te laten bekleden.

Ook kan er worden gekozen voor een thema zoals Italiaans of Frans. Het is ook mogelijk om bekleding zelf te maken. Hierbij moeten echter wel eisen worden gehanteerd voor het maken van de bekleding. Deze eisen zorgen ervoor dat de ontbinding van het lichaam goed verloopt en dat de kist geen negatief effect heeft op het milieu.

Vergoeding uitvaartverzekering


Een uitvaartverzekering kan u helpen met het betalen van de kosten van een grafkist. U bent vrij om zelf naar een kistenmaker te gaan, maar hiermee kunnen de vergoedingen van uw verzekering anders uitvallen. Bij een natura uitvaartverzekering is er een bepaald budget gereserveerd voor de kist. Hierdoor heeft u wel iets minder keuzevrijheid.

U kunt echter ook vooraf al uw eigen uitvaartkist kiezen, zodat u zich hier geen zorgen meer over hoeft te maken.

uitvaartverzekering grafkist waarin dierbare past

Veelgestelde vragen

Is een uitvaartkist verplicht?

Het is niet verplicht om begraven of gecremeerd te worden in een kist. Het is echter wel verplicht om het lichaam te bedekken. Als er gecremeerd wordt, is het noodzakelijk dat er een platte onderkant en een opstaande rand aanwezig zijn. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat het lichaam in de crematieoven kan worden geduwd.

Waar worden grafkisten van gemaakt?

Over het algemeen worden grafkisten gemaakt van hout. Het soort hout wat wordt gekozen hangt af van het feit of de overledene wordt gecremeerd of begraven. Bij een crematie wordt vaak spaanplaten gebruikt. Bij het cremeren komen dan minder vervuilende stoffen vrij. Wanneer de overledene wordt begraven wordt er vaak de keuze gegeven om uit meerdere soorten hout te kiezen. Zo kunnen de grafkisten worden gemaakt van populierenhout, naaldhout, eikenhout, beukenhout en wilgentwijgen. Het soort hout bepaalt vaak ook de kleur van de kist. Zo zijn de eikenhouten kisten vaak wat donkerder ten opzichte van de grafkisten van populierenhout. Naast het materiaal hout is er ook keuze uit karton en bamboe.

Hoeveel kost een grafkist?

De prijs van een grafkist is afhankelijk van het materiaal en de afwerking. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €500 en €2.500. Soms kunnen de kosten echter oplopen tot €5.000. De kosten zijn afhankelijk van de soort kist, het materiaal waarvan de kist gemaakt is en de afmetingen. Bij de meeste begrafenisondernemingen kunt u een kist kiezen uit een verscheidenheid aan materialen, zoals hout, kunststof en metaal. Afhankelijk van de materialen en het formaat kan de prijs variëren van € 800 tot € 4.500.