Hoe kies je een uitvaartonderneming?

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Suzanne Peters
Leestijd: 3 Minuten

De dood is een onderwerp waar we onszelf liever niet mee bezig houden. Toch is dit de enige zekerheid die je hebt in het leven. Daarom is het belangrijk om een goede uitvaartondernemer te kiezen die rekening houdt met jouw wensen. Er is natuurlijk een ontzettend groot aanbod aan uitvaartondernemingen, dus hoe maak je nu de juiste keuze?

Kosten Uitvaart

Allereerst is het van belang dat je voor ogen hebt hoeveel de kosten van je uitvaart mogen bedragen. Een gemiddelde uitvaart kost ongeveer 7000 euro, terwijl je met een uitgebreide uitvaart inclusief luxe catering en een rouwadvertentie in de krant zeker 10.000 euro of meer kwijt bent. Bij veel uitvaartondernemingen krijg je vooraf een kostenplaatje te zien. Hier zouden de begeleiding van de uitvaart en het vervullen van wettelijke formaliteiten bij inbegrepen moeten zijn. Je kunt natuurlijk ook proberen zoveel mogelijk te besparen op je uitvaart om zo een lage premie te bedingen.

Locatie

Het is natuurlijk ook belangrijk om na te denken over de locatie waar je uitvaart plaats zal gaan vinden en waar je begraven of gecremeerd wilt worden. Daarom is het handig om een lijst te bekijken van begraafplaatsen en crematoria die in de buurt liggen van je huidige woonplaats of die zich op een plek bevinden die een speciale betekenis voor jou heeft. Een deskundige uitvaartonderneming kan jou begeleiden in het maken van een juiste keuze door het aanleveren van informatie en het bespreken van de verschillende mogelijkheden die je hebt.

Persoonlijke Begeleiding

Als het gaat om het afwikkelen van zaken voor of na het overlijden, wil je ervan zijn verzekerd dat er goede begeleiding plaatsvindt van de nabestaanden. Kijk of de uitvaartonderneming jouw wensen hierin respecteert en jou niets opdringt. Het gaat erom dat er moeite wordt gedaan voor jouw laatste wens. Vraag jezelf af of je vertrouwen hebt in de mensen die werkzaam zijn bij de onderneming en ga daarin op je gevoel af. Handelen de medewerkers snel en zijn ze goed bereikbaar? Zullen zij op de voorgrond treden op het moment dat je nabestaanden het even te kwaad hebben? Zijn ze empathisch en zorgzaam en bieden ze steun?

De zorg van een uitvaartonderneming gaat in eerste instantie uit naar de overledene die opgebaard moet worden, maar je nabestaanden hebben ook begeleiding nodig tijdens deze gezamenlijke periode van rouw. Zij kunnen bijvoorbeeld van tevoren samen met jou in een wensenboekje aangeven of ze willen helpen met de verzorging als je overleden bent, of je thuis moet worden opgebaard of dat ze je juist direct na overlijden naar het rouwcentrum brengen. Let er op dat goede uitvaartondernemers ook aandacht besteden aan het maken van een draaiboek en dat er, op de dag voordat de uitvaart plaatsvindt, alvast verschillende locaties samen met de nabestaanden worden bezocht. Zo weten zij goed waar ze aan toe zijn op de dag zelf.

Voorzorg vanuit de uitvaartonderneming

Een goede uitvaartonderneming begrijpt dat je na het overlijden van een dierbare, echt geen zin hebt om je bezig te houden met de administratieve rompslomp die bij een begrafenis of crematie komt kijken. Zij zullen je een rouwkaart laten kiezen uit een voorbeeldenboek of samen met jou en de drukker een persoonlijke kaart ontwerpen. Zij leveren ook alle enveloppen aan, zodat je ze alleen nog maar hoeft te adresseren. Deze worden door een goede uitvaartonderneming bij je opgehaald en vervolgens met spoed naar een postsorteercentrum gebracht, zodat ze de dag erna zijn bezorgd.

Nazorg door de uitvaartonderneming

Tot slot is het voor de meeste mensen erg fijn als de medewerkers van de uitvaartonderneming nazorg verlenen. Dit betekent dat familie of vrienden een aantal weken na de uitvaart een nagesprek krijgen om te bespreken hoe de uitvaart en de begeleiding volgens hen is verlopen. Zo kunnen zij hun verdriet enigszins een plekje geven