Hoe kun je je eigen uitvaart regelen?

Suzanne Peters

Misschien heb je wel eens over je eigen uitvaart gedacht. Sommige mensen vinden het fijn om vooraf al vast te leggen hoe hun eigen uitvaart er uit moet komen te zien. Hoe kun je zelf je uitvaart regelen?

Wat wil je?

Wat wil je nou eigenlijk met jouw uitvaart? Misschien is er muziek die je graag gedraaid wil hebben en misschien heb je ook bepaalde ideeën over de bloemen, de rouwkaarten en de rouwadvertentie. Misschien wil je dat er bepaalde zaken worden gezegd tijdens de toespraak. Als je zelf je eigen uitvaart wil regelen, dan is het belangrijk dat je bedenkt wat je wilt op je uitvaart.

De wetgeving

Belangrijk is dat je wel rekening houdt met de wet. Er zijn dingen die wettelijk zijn bepaald. Zo moet de uitvaart binnen een x-aantal dagen plaatsvinden. Ook mag de as na een crematie niet meteen ergens worden uitgestrooid en moet deze eerst een maand bij het uitvaartcentrum blijven liggen. Het is dus belangrijk dat je met je wensen rekening houdt met deze wetgeving. Meestal wordt er een begrafenisondernemer gebruikt om dit allemaal te regelen, maar wanneer jij alles al vooraf hebt geregeld, is dit wellicht niet nodig. Een begrafenisondernemer kan overigens ook rekening houden jouw wensen en eisen. Het zou dus ook goed mogelijk kunnen zijn dat je nabestaanden toch graag met iemand samenwerken.

Laat het vastleggen

Als jij bepaalde dingen graag wilt voor je uitvaart, zorg er dan voor dat het wordt vastgelegd. Zo weet je zeker dat er met jouw wensen rekening wordt gehouden. Een mondelinge afspraak kan immers gemakkelijk gebroken worden. Zorg daarom dat je alles op papier vastlegt en dat je dit aan een notaris overhandigd. Zet er ook altijd een datum op, ook wanneer je wijzigingen aanbrengt. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan. De notaris kan je hier meer over vertellen.