Hoe kun je omgaan met rouw?

Suzanne Peters

Het is niet gemakkelijk om om te gaan met het verlies van een dierbare. Iedereen rouwt op een andere manier en het kan erg zwaar zijn. Hoe kun je omgaan met rouw? Welke tips zijn hiervoor?

Wat is rouw?

Rouw betekent dat je verdriet hebt over het verlies van een dierbare. Deze was misschien heel belangrijk voor je of misschien werd deze persoon op een vervelende manier uit je leven gerukt. Het is zwaar om met dit verlies om te gaan en het kan best zijn dat dit je hele leven beheerst.

Omgaan met rouw

Iedereen rouwt op een andere manier. Probeer te bedenken wat voor jou goed werkt. Zoek manieren om om te kunnen gaan met het verlies van je dierbare. Misschien helpt een foto of heb je er baat bij om regelmatig naar een graf te gaan. Anderen kunnen beter omgaan met het verlies door te praten met een maatschappelijk werker of met vrienden. Weer een ander schrijft erover in een dagboek. Iedereen heeft dus een andere manier om hiermee om te gaan. Dat iets bij een ander goed hielp, betekent niet dat dit voor jou wel het geval zal zijn.

Neem je tijd

Neem vooral je tijd. Het rouwproces kan lang duren, zeker als het gaat om een belangrijk persoon. Laat je niet intimideren door mensen die vinden dat je er nu maar eens overheen moet zijn. Neem je tijd om te rouwen.

Accepteer de nieuwe situatie

Leven zonder iemand die altijd erg belangrijk voor je was is moeilijk, maar het is wel belangrijk om de nieuwe situatie te accepteren en proberen om op een andere, nieuwe manier te leven. Dit is niet gemakkelijk.

Praat

Praat met mensen die ook een belangrijk persoon zijn kwijtgeraakt. Het is fijn herkenning te vinden. Lukt dit niet of is het te moeilijk? Forceer het dan niet. Eventueel kun je ook praten met een psycholoog of maatschappelijk werker.