Hoe vind je inspiratie voor je uitvaart?

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Suzanne Peters
Leestijd: 2 Minuten

We denken er liever niet aan: onze uitvaart. Maar toch kan het handig zijn om alvast te bedenken wat je graag bij je eigen uitvaart zou willen hebben. Hoe kun je inspiratie vinden voor je eigen uitvaart, zodat je een beter beeld krijgt bij wat je zelf zou willen?

Wensen vastleggen voor een uitvaart

Voor je nabestaanden kan het veel gemakkelijker zijn wanneer je je wensen voor je uitvaart van tevoren vastlegt. Het kan soms namelijk best lastig zijn om te bedenken wat een overleden persoon graag wil. Het kan goed zijn om je hiermee bezig te houden, zodat de uitvaart ook echt wordt zoals jij wilt. Je kunt dus het beste toch al je wensen tijdig vastleggen. Dit kan via een notaris, maar tegenwoordig ook steeds vaker bij een uitvaartverzekering. Er zijn verschillende zaken die je vooraf al kunt vastleggen. Indien de goedkoopste uitvaartverzekering de voorkeur heeft zullen de onderstaande keuzes ook beperkter zijn.

Begraven of cremeren?

Het komt vaak voor dat de nabestaanden geen idee hebben of iemand begraven wilt worden of juist meer ziet voor een crematie. Dit kan een lastige keuze zijn als er geen duidelijkheid over is. Wanneer je begraven wilt worden, kun je ook eens kijken wat er allemaal mogelijk is qua grafstenen en wat je graag wilt hebben. Wil je gecremeerd worden? Bedenk dan wat er met je as gedaan moet worden.

De kist

Misschien heb je bepaalde voorkeuren voor de kist. Bijvoorbeeld van een type materiaal of met bepaalde versieringen er op. Het is goed mogelijk dat je een bepaalde uitstraling wilt voor je kist. Je kunt dit allemaal vooraf al vast laten leggen.

De muziek

Ook bij de muziek zijn er verschillende keuzes te maken. Er zijn nummers van artiesten waar jij misschien wel van vindt dat het heel goed past bij je of waarvan je de tekst heel er goed vindt. Soms hoor je misschien een liedje waarvan je denkt: dit zou ik graag op mijn uitvaart willen. Wanneer je dat bedenkt, zorg dat je het ergens noteert, zodat je nabestaanden dit ook weten.

Bloemen

Voor de bloemen kunnen allerlei keuzes gemaakt worden. Wanneer je een bepaalde bloem mooi vindt, kun je deze ook alvast noteren. Of misschien vind je juist een combinatie van kleuren erg mooi. Hier kun je dus ook al wat voorkeuren voor neerleggen.

Kleding

Is er bepaalde kleding die je graag draagt? Misschien wil je dat dan ook dragen wanneer je komt te overlijden. Je zou ook kunnen kiezen voor kleding die op de een of andere manier belangrijk voor je was, omdat je het droeg tijdens een belangrijke gebeurtenis in je leven. Let er wel op dat er doorgaans geen kleding wordt gekozen met korte mouwen. Dit komt omdat de armen van iemand die is overleden vaak vol blauwe plekken zitten en dit is geen fraai gezicht.

Hoe kun je inspiratie vinden voor je uitvaart?

Hoewel je er misschien liever niet mee bezig bent, kun je wel eens kijken online wat alle mogelijkheden zijn. Er zijn websites van uitvaartondernemers, maar ook van bijvoorbeeld uitvaartcentra. Je kunt hier alvast een beetje naar kijken. Bij sommige uitvaartverzekeringen kun je ook al ideeën opdoen. Een andere manier om inspiratie op te doen is door bij daadwerkelijk een uitvaart te kijken. Wanneer er iemand in je omgeving is overleden kun je tijdens de uitvaart voor jezelf bedenken of je het ook op deze manier wilt hebben bij je eigen uitvaart. Het is misschien raar om hier zo mee bezig te zijn en lang niet iedereen zal het een fijne tactiek vinden, dus je hoeft dit natuurlijk niet te doen.