Informatie over een bucketlist

Suzanne Peters

Een bucketlist is een lijst die je maakt met dingen die je ooit nog eens wil doen voordat je dood gaat. Dit kan een manier zijn om je eigen doelen te halen, en dingen te doen die je altijd al eens wilde doen. Wat is een bucket list precies en waarom kan het zo handig zijn?

Wat is een bucketlist?

De bucketlist is vooral bekend geworden door de gelijknamige film uit 2007. Een bucketlist is een lijst die je kunt samenstellen en waarop staat wat je allemaal nog wilt doen voordat je zal sterven. Sommige mensen die terminaal ziek zijn maken ook zo’n lijst, omdat ze dan tenminste weten wat ze echt nog gedaan willen hebben voordat ze dood gaan. Mensen die geen ziekte hebben zijn tegenwoordig ook steeds vaker bezig met het creëren van een bucket list. Dit kan handig zijn om eindelijk eens te visualiseren wat je altijd al eens wilde doen. Hierdoor krijg je een goed beeld van de verschillende mogelijkheden.

Waarom?

Met een bucketlist kun je bijvoorbeeld meer inzicht krijgen in je leven en weet je beter waar je aan kunt werken om te bereiken. Je kunt beter zien of je wel echt alles uit je leven haalt zoals je dat graag zou willen. Het is een manier om je leven meer duidelijkheid te geven. Voor sommige mensen is het ook een leuke uitdaging om voor elkaar te krijgen.

Wat zet je op een bucketlist?

Op een bucketlist kun je alles zetten wat je maar wilt.  Er zijn talloze mogelijkheden en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Enkele voorbeelden:

  • Chinees leren spreken
  • Een reis maken naar Australië
  • Werken in het buitenland
  • Een bepaalde angst overwinnen
  • Je woonkamer eindelijk eens opruimen
  • Verhuizen naar je droomhuis
  • Deelnemen aan een marathon
  • 20 kilo kwijtraken

Je kunt helemaal zelf bedenken wat voor jou belangrijk is. De bucketlist van jou kan er heel anders uit zien dan die van je buurvrouw. Online zijn talloze bucketlists te vinden, die je kunt gebruiken als inspiratie voor jouw bucketlist.

Pas je bucketlist aan

Je kunt tussendoor altijd je bucketlist aanpassen. Zo kun je er doelen afhalen die je misschien niet meer belangrijk vindt, of die je hebt gehaald! Ook kun je er later altijd nog iets op zetten als dit je te binnen schiet.

Hoe kun je de lijst maken?

De bucketlist kun je online maken, maar ook op papier. Je kunt alles doen wat je wil hiermee. Er zijn mensen die er mooie tekeningen bij maken, anderen hebben enkel een simpele lijst. Weer anderen houden een hele blog erover bij. Probeer er iets van te maken dat jou kan motiveren en waardoor jij het leuk vindt. Je kunt hier ook nog handige tips voor je bucketlist vinden.

 

Hoe haal je je doelen?

Jezelf echt motiveren doe je vooral door er iets van te maken waar jij wat aan hebt. Voor iedereen werkt de bucketlist op een andere manier. Sommige mensen raken gemotiveerd door alles te delen op hun lijst. Het is ook mogelijk om met anderen samen te werken. Soms kan het ook helpen om hulp te zoeken voor een specifiek doel op je bucketlist. Wil je bijvoorbeeld graag afvallen? Dan zou je een groep mensen kunnen zoeken die dat ook doen. Hierdoor word je gemotiveerd door elkaar en lukt het beter om je doel te halen. En zo kun je weer wat afstrepen van je bucketlist. Weer een ander wil het juist niet met anderen delen en er een persoonlijk project maken. Misschien raak je dan gemotiveerd door de lijst elke avond even te bekijken voordat je gaat slapen.