Informatie over een bucketlist

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Suzanne Peters
Leestijd: 2 Minuten

Een bucketlist is een begrip dat steeds vaker wordt gebruikt. Bij een bucketlist maakt u een lijst met dingen die u wil hebben gedaan voordat u sterft. Dit kan een leuke manier zijn om echt wat van uw leven te maken. Wat kan u hierop zetten?

Wat is een bucketlist?

Een bucketlist is een lijst die ook wel bekend staat als een loodjeslijst. Hierop zet u dingen die u graag nog wil doen voordat u komt te overlijden. Het begrip is vooral bekend geworden door de film The Bucket List uit 2007. Vaak is het bij een bucketlist mogelijk om alles wat u hebt gedaan van de lijst af te strepen. Een bucketlist is uiteraard niet verplicht. U bent vrij om te bepalen of u er één maakt en wat u ermee wil doen.

bucketlist

Waarom?

Een bucketlist kan ervoor zorgen dat u meer inzicht in uw leven krijgt. Waar is bijvoorbeeld nog groei of verbetering mogelijk en hoe kan u alles wat u wil uit het leven halen? Daarnaast worden bucketlists vaak gemaakt door mensen die terminaal ziek zijn, maar ook voor gezonde mensen kan het een fijn idee zijn om hiermee aan de slag te gaan, omdat de sleur van het leven zo kan worden doorbroken. Bovendien kan het een leuke uitdaging zijn om alles van uw lijst af te strepen.

Wat zet u op een bucketlist?

Een bucketlist is een persoonlijke lijst. U bepaalt dan ook helemaal zelf wat u erop zet, maar in het geval u graag inspiratie opdoet, staan hieronder enkele voorbeelden. Ook online kan u talloze lijsten vinden die u op weg kunnen helpen.

  • Een reis die u nog wil maken
  • Een nieuwe taal leren
  • Angst overwinnen
  • Nieuwe vriendschappen maken
  • De liefde van uw leven vinden
  • Van baan veranderen
  • Vrijwilligerswerk doen
  • Spullen doneren aan een goed doel
  • Een marathon rennen

Online kan u nog talloze andere lijsten vinden die u op weg kunnen helpen. Ziet u liever ergens vanaf of heeft u wat bedacht? Dan bent u natuurlijk ook altijd vrij om te lijst tussendoor aan te passen.

Waar kan de lijst worden gemaakt?

De lijst kan online worden gemaakt op verschillende websites, maar u kan uiteraard ook gewoon kiezen voor pen en papier. In dat geval kan u de lijst ergens ophangen waar u deze regelmatig ziet. Wanneer u erg creatief bent, kan u de lijst ook opmaken met tekeningen en kleuren, zodat de lijst echt helemaal van u is, maar een kladpapiertje voldoet natuurlijk ook.

Hoe haalt u de doelen?

Het is één ding om doelen te noteren, maar het is een ander ding om ze ook daadwerkelijk te behalen. Om hiervoor te zorgen, kan u er een datum bij plaatsen. Zo wordt het lastiger om het uit te stellen. Ook kan u de lijst met anderen bespreken, zodat zij u kunnen helpen of kunnen aanspreken wanneer nodig. Online zijn bovendien verschillende fora waar u met anderen kan praten over uw doelen. Wanneer u gelijkgestemden spreekt, kan dit motiverend en inspirerend zijn.