Is een doodskist wettelijk verplicht?

Suzanne Peters

Misschien is er iemand overleden die liever niet in een doodskist wil liggen. Of misschien zijn er andere redenen om liever geen doodskist te willen. De vraag is dan natuurlijk: is een doodskist wettelijk verplicht? Waar moet je op letten?

Doodskist

We kennen allemaal de doodskist wel. Het is de kist waar een overleden persoon in ligt. Deze kist kan er heel fraai uitzien, maar kan ook heel simpel zijn. Het is zelfs mogelijk om zelf een doodskist te maken voor een overleden dierbare.

Is een doodskist wettelijk verplicht?

Het gemakkelijke antwoord op die vraag is: nee het is niet wettelijk verplicht om een doodskist te hebben bij een uitvaart. Wel ben je verplicht om het lichaam op een hygiënische manier te vervoeren. Dit kan dus bijvoorbeeld ook met een lijkhoes. Waar je echter wel rekening mee moet houden, is dat er veel uitvaartcentra en kerken zijn die geen uitvaarten organiseren wanneer er geen kist is. Zonder kist kan het bijvoorbeeld al moeilijk gaan met het cremeren. Daarnaast is het voor veel mensen misschien een beetje eigenaardig als er geen kist aanwezig is. We zijn immers allemaal erg gewend aan een kist bij een uitvaart. Als je dus echt geen kist wilt, is het verstandig om hier sowieso goed over te communiceren naar alle mensen die naar de uitvaart gaan. Zo zijn mensen al voorbereid en kunnen ze eventueel zelf beslissen of ze wel bij de uitvaart aanwezig willen zijn.

Goedkope kist

Wil je liever geen kist, omdat je er geld mee hoopt te besparen? Realiseer je dan dat er ook veel alternatieven zijn. Zo zijn er voldoende goedkope kisten. Deze zijn misschien iets minder mooi, maar functioneren prima. En wanneer je erg handig bent, kun je ook zelf een kist maken die wordt gebruikt tijdens de uitvaart.