Jonge kinderen en de uitvaart van hun ouders

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Mabelle Abraham
Leestijd: 4 Minuten

In verschrikkelijke situaties kan het voorkomen dat ouders eerder sterven dan hun kinderen. Voor jonge kinderen kan het extreem heftig zijn wanneer één van hun ouders komt te overlijden. Hoe kan u in deze situatie het beste omgaan met het kind?

Hoe gaat u om met de rouwverwerking van een kind?

Bij jonge kinderen is het belangrijk dat zij goede ondersteuning krijgen bij het verlies van een ouder. Dit is echter een lastige situatie, waardoor u misschien niet altijd even goed weet hoe u hiermee moet omgaan. De tips hieronder kunnen u wellicht op weg helpen.

  • Bied steun aan het kind
  • Geef de kind de benodigde tijd voor zichzelf
  • Betrek het kind bij de uitvaart
  • Communiceer met het kind over wat gaat gebeuren en waarom
  • Leg uit wat er aan de hand is
  • Beantwoord alle vragen
  • Betrek vrienden en vriendinnen bij de uitvaart
  • Luister goed naar het kind

Hieronder wordt verder ingegaan op de verschillende tips, zodat u en het kind zo goed mogelijk door deze zware periode heenkomen. Onthoud daarbij dat iedereen rouwt op zijn eigen manier. Wat voor de één goed werkt, hoeft voor de ander niet zo te zijn. Rouwverwerking heeft over het algemeen erg veel tijd nodig.

Steun bieden en tijd voor zichzelf

Het is ontzettend belangrijk dat u het kind op de juiste manier ondersteunt. Zorg ervoor dat zij bij u terecht kunnen als zij zich niet goed voelen. Ook andere nabestaanden kunnen troost bieden. Het kind komt namelijk in een zware periode terecht en kan met verschillende narigheden te maken krijgen, zoals bedplassen, nachtmerries en stemmingsproblemen. Let daar goed op, maar geef het kind ook de ruimte hiermee om te gaan. Kinderen kunnen ook behoefte hebben aan tijd voor zichzelf. De periode na het verlies van een ouder is een verwarrende tijd. Het ene moment hebben ze behoefte aan rust en het andere moment aan troost. Wanneer ze liever op hun kamer zitten, is het belangrijk daar gehoor aan te geven.

Betrek het kind bij de uitvaart

Zorg ervoor dat het kind goed betrokken wordt bij het organiseren van de uitvaart. Laat het kind bijvoorbeeld meebepalen in de muziek die wordt gedraaid of laat hem of haar een kaars aansteken, tekening ophangen of een muziekstukje spelen. De rol van het kind bij een uitvaart is erg belangrijk, maar wanneer zij iets niet willen doen, is het goed daar ook rekening mee te houden. Leg daarnaast altijd uit wat gaat gebeuren en waarom wanneer het kind dat wil weten.

Geef uitleg en beantwoord vragen

Mensen zijn niet altijd duidelijk of eerlijk tegen het kind wanneer een ouder is komen te overlijden. Vaak om het kind pijn te besparen, maar vaagheid of oneerlijkheid werkt echter niet goed. Hoe jong en onschuldig een kind ook is, hij of zij heeft altijd recht op de waarheid en kan zich alleen maar rotter voelen als ze er later achterkomen dat zij de waarheid niet wisten. Beantwoord alle vragen van een kind, ook de vragen die voor u misschien heel moeilijk of pijnlijk zijn. Juist deze vragen kunnen erg belangrijk zijn.

Betrek vrienden en vriendinnetjes bij de uitvaart

Voor kinderen die net een ouder hebben verloren, kan het heel fijn zijn als vriendjes of vriendinnetjes ook betrokken zijn bij de uitvaart. Zij vinden hier steun in. Ook kan er bij de condoleance een aparte kindertafel zijn. Dan hoeven zij niet alle handen te schudden, maar kunnen ze wel steun vinden bij elkaar. Vergeet dus zeker niet de vrienden te betrekken bij de uitvaart.

Luister altijd naar het kind

Hoe jong het kind ook is, hij weet altijd waar hij behoefte aan heeft. Soms kan het kind dit echter nog niet goed verwoorden. In dat geval is het belangrijk dat u de juiste vragen stelt. Een uitvaartverzorger kan hierbij helpen. Kies eventueel een uitvaartverzorger die ervaring heeft met kinderen, zodat u zeker weet dat dit op de juiste manier wordt geregeld. Luister altijd naar het kind en laat hem of haar nooit iets doen waaraan hij of zij geen behoefte of waarbij hij of zij zich ongemakkelijk voelt.

Verschil in rouwverwerking per leeftijdsgroep

Iedere leeftijdsgroep gaat anders om met verlies en rouw. Baby’s en peuters weten vaak niet goed wat er aan de hand is, maar zullen wel merken dat een ouder is overleden. Ze missen de warmte, aandacht en veiligheid, wat zal moeten worden gegeven door een ander. Kinderen in deze leeftijdsgroep zullen zich meestal relatief makkelijk kunnen aanpassen aan de veranderde situatie.

Jonge kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud weten beter wat de dood inhoudt en beseffen dat hun dierbare niet meer terugkomt. Toch zullen ze vaak veel vragen hebben en het is belangrijk dat deze worden beantwoord. Daarnaast is het goed te letten op het gedrag en de emoties. Ze moeten vrij zijn om op hun eigen manier afscheid te nemen, maar kunnen ook in zichzelf keren.

Tieners rouwen veelal op een gelijkwaardige manier als volwassen. Let er echter wel op dat zij vaak met zichzelf worstelen, zeker wanneer ze een heftige periode als deze doormaken. Geef hen de ruimte om het verlies te verwerken, maar sta ook altijd voor hen klaar.