Kapitaal uitvaartverzekering

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Mabelle Abraham
Leestijd: 4 Minuten

In Nederland zijn er drie soorten uitvaartverzekeringen beschikbaar: natura, kapitaal en combinatie. Niet alle verzekeraars bieden echter alle drie deze polissen aan. Anders dan de natura uitvaartverzekering zal de kapitaal uitvaartverzekering uitkeren in geld.

Wat is een kapitaal uitvaartverzekering?

Een kapitaalverzekering, ook wel een uitvaartverzekering in geld genoemd, is de meest gekozen optie als het gaat om de kosten van een uitvaart te dekken. Bij een kapitaalverzekering stelt u vooraf een bepaald kapitaal in dat u verzekerd wilt hebben. Daarna moet u maandelijks een premie betalen over een bepaalde looptijd.

hogere premie monuta uitvaartverzorger

Kapitaal uitvaartverzekering vergelijken

Voor het afsluiten van een kapitaal uitvaartverzekering is het verstandig om de verschillende aanbieders te vergelijken. U kunt dan bijvoorbeeld letten op de maandelijkse premie, maar ook op zaken als premie indexatie en een winstdelingsregeling. Door te vergelijken krijgt u een goed beeld en kunt u een verzekering afsluiten die bij u past. We hebben een aantal goede kapitaal uitvaartverzekeringen in een overzicht gezet:

logo van Monuta

Monuta uitvaartverzekering

 • Complete verzorging uitvaart
 • Kinderen gratis meeverzekerd
 • Altijd aan te passen aan uw wensen

7,10

27 jaar €9.500,00 verzekerd

logo van Dela

DELA uitvaartverzekering

 • Gehele begrafenis volledig ontzorgd
 • Zelf wensen aangeven
 • Kinderen tot 25 jaar voordelig meeverzekerd

12,17

27 jaar €9.500,00 verzekerd

a.s.r. uitvaartverzekering

 • Kinderen tot 18 jaar meeverzekerd
 • Geldverzekering
 • 24/7 bereikbaar

10,58

27 jaar €9.500,00 verzekerd

Laatst bijgewerkt: 8 januari 2024. Bekijk alle aanbieders.

Waarom een kapitaal uitvaartverzekering afsluiten?

Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt een geldbedrag uitgekeerd bij overlijden. Dit is een belangrijke verzekering omdat u een financiële zekerheid heeft. Het uitgekeerde bedrag kan gebruikt worden om de uitvaart te betalen. U kunt zelf bepalen hoeveel geld er wordt uitgekeerd en hoe de uitkering verdeeld wordt. Bij een kapitaalverzekering kan de uitvaart helemaal naar eigen wens worden ingevuld.

Uitkering in geld

Het spreekt voor zich dat wanneer de uitkering van de kapitaal uitvaartverzekering plaatsvindt het geld enkel mag worden gebruikt voor de uitvaart. Het is dus niet de bedoeling dat er ook nog geld aan andere zaken wordt gespendeerd, want het is natuurlijk niet voor niets een uitvaartverzekering.

Vrij te besteden verzekerd bedrag

Waar u met een kapitaal uitvaartverzekering natuurlijk voor zorgt is dat nabestaanden zelf de keuze hebben om uw uitvaart te regelen. Zij kiezen precies hoe deze eruit komt te zien en kunnen in feite het geld dus vrij besteden, zolang het maar met de uitvaart te maken heeft.

Hieronder hebben we de voor- en nadelen van een kapitaal uitvaartverzekering op een rijtje gezet:

Voordelen

 • Afkoopbaar
 • Vrijheid bij uitvaart
 • Teveel betaalde premie retour krijgen

Nadelen

 • Premie is relatief hoog
 • Niet alle kosten worden gedekt
 • Nabestaanden dienen alles te regelen

Uitvaartverzekeraars kapitaalverzekering

Om een goede keuze te maken voor een kapitaal uitvaartverzekering is het verstandig om de verschillende uitvaartverzekeraars te vergelijken. Naast de maandelijkse premie is het verstandig om te kijken naar het premie indexatie en winstdelingsregeling. Dit kan een voordeel zijn. De kapitaal verzekering is overigens niet bij iedere uitvaartverzekeraar af te sluiten.

In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de verschillende uitvaartverzekeraars:

VerzekeraarDekkingPremie
Monuta**€9.500€6,68
Dela€9.500€11,60
a.s.r€9.500€10,01
*Geboortedatum: 01-01-1999 (25 jaar) **Combinatieverzekering

Indexatie van kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering kan geïndexeerd zijn, wat wil zeggen dat het verzekerde bedrag jaarlijks wordt aangepast aan de inflatie. Hierdoor blijft de waarde van de verzekering gewaarborgd. De premie wordt ook bijgesteld. Indexatie is een manier om ervoor te zorgen dat de verzekerde uitvaart ook gefinancierd kan worden. Niet alle kapitaalverzekeringen worden geïndexeerd, en de verzekeringsnemer kan vrij kiezen of hij dit wil of niet. Als er gekozen wordt om de verzekering niet te indexeren, is het belangrijk om regelmatig te checken of het verzekerde bedrag nog voldoende is voor de uitvaart.

Kapitaal uitvaartverzekering afkopen

U kunt besluiten om uw kapitaal uitvaartverzekering te beëindigen. De reden hiervan kan zijn dat u niet meer tevreden bent met de verzekeraar of dat u voldoende geld heeft om uw uitvaart te financieren. Als u de verzekering opzegt, zal het kapitaal dat is opgebouwd lager zijn dan het bedrag waarop u heeft ingeschreven. Ook zal een deel van het bedrag gebruikt worden om de kosten van de verzekeraar te dekken. Het bedrag wat u ontvangt kan dus lager zijn dan het opgebouwde kapitaal. Voordat u de verzekering opzegt, is het verstandig om u te laten adviseren.

Kapitaalverzekering afsluiten?

Wilt u de kapitaal uitvaartverzekering afsluiten? Dan is het verstandig om rekening te houden met de volgende zaken:

 • Uw nabestaanden dienen meer te regelen
 • Er is veel keuzevrijheid
 • Breng u uitvaartwensen in kaart
 • Bereken de kosten voor uw uitvaart
 • Controleer om de 3 jaar of uw uitvaartpolis nog dekkend is
 • Uw uitvaart kan geheel naar eigen wens verzorgd worden

Het is aan te raden alle uitvaartverzekeraars te vergelijken als u op zoek bent naar de meest voordelige kapitaal uitvaartverzekering. Op deze manier kunt u de goedkoopste optie kiezen.

Veelgestelde vragen

Wat is de goedkoopste kapitaal uitvaartverzekering?

U kunt bij Monuta of DELA terecht als u een betaalbare uitvaartverzekering wilt afsluiten. De kosten hangen af van uw leeftijd en specifieke voorkeuren.

Kan ik een kapitaal uitvaartverzekering afkopen?

Ja, dat kan. Als u een kapitaal uitvaartverzekering hebt, kunt u de verzekering afkopen door het volledige verzekerde bedrag te betalen. Als u de beslissing neemt om de kapitaal verzekering af te kopen dan moet u er rekening mee houden dat u minder geld zult ontvangen dan het opgebouwde kapitaal.

Wat is het grootste voordeel van een kapitaal uitvaartverzekering?

Waar u met een kapitaal uitvaartverzekering natuurlijk voor zorgt is dat nabestaanden zelf de keuze hebben om uw uitvaart te regelen. Zij kiezen precies hoe deze eruit komt te zien en kunnen in feite het geld dus vrij besteden, zolang het maar met de uitvaart te maken heeft. Bij een natura verzekering kiest u voor een vast pakket en is er dus minder sprake van vrijheid, maar aan de andere kant wel weer van zekerheid.