Kies je voor natura uitvaartverzekering of een kapitaal uitvaartverzekering?

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Suzanne Peters
Leestijd: 2 Minuten

De uitvaartverzekering is een verzekering die je afsluit om je uitvaart te bekostigen. De verzekering beschermt je nabestaanden tegen de hoge kosten van jouw eigen uitvaart, simpelweg door de gehele uitvaart of een deel van de uitvaart te betalen.

Uitvaartverzekering

Wil je een uitvaartverzekering afsluiten, dan kun je uit twee soorten verzekeringen kiezen. Je kunt de natura uitvaartverzekering afsluiten, maar je kunt er ook voor kiezen om de kapitaal uitvaartverzekering af te sluiten. Twijfel je tussen beide verzekeringen? Lees dan op deze pagina wat de voor- en nadelen van beide verzekeringen zijn en je kunt gemakkelijker de beste verzekering voor jouw uitvaart kiezen.

De voordelen en nadelen van de natura uitvaartverzekering

De natura uitvaartverzekering is een verzekering op basis van dienstverlening. Dit betekent dat je nabestaanden bij het uitkeren van jouw verzekering geen geld krijgen, maar diensten af kunnen nemen. Zij kunnen binnen de verzekering bijvoorbeeld een uitvaartverzorger inhuren, die jouw uitvaart verder regelt

De belangrijkste voordelen van de natura verzekering voor het bekostigen van je uitvaart, zijn de volgende:

  • Je kunt zelf al veel regelen voor je uitvaart, ver voor je daadwerkelijke overlijden. Zo hoeven je nabestaanden minder te doen en weet je bovendien zeker dat je een mooie uitvaart krijgt.
  • De natura uitvaartverzekering heeft doorgaans een vrij lage premie.
  • Je nabestaanden hoeven zich geen zorgen te maken om jouw uitvaart en de kosten van de uitvaart, want bijna alles is al geregeld.

Het nadeel van de natura verzekering, is dat de verzekering niet altijd toereikend is. Willen je nabestaanden bijvoorbeeld een ‘luxere’ uitvaart dan waar je voor betaald hebt in de verzekering? Dan moet er geld bijbetaald worden. Willen ze een andere uitvaartverzorger inhuren dan de organisatie die door de verzekeringsmaatschappij aangewezen is, dan moet hier ook extra voor betaald worden. Ook kan er in dit geval een bedrag uitgekeerd worden door de verzekeringsmaatschappij, maar dit bedrag is dan wel veel lager dan afgenomen in de uitvaartverzekering. De natura uitvaartverzekering biedt dus minder vrijheden en flexibiliteit.

De voordelen en nadelen van de kapitaal uitvaartverzekering

De kapitaal uitvaartverzekering keert geen diensten uit, maar keert een specifiek geldbedrag uit bij jouw overlijden. Dit geldbedrag kan gebruikt worden om jouw uitvaart te bekostigen.

Net zoals de natura verzekering, heeft ook de kapitaal verzekering enkele pluspunten. De belangrijkste voordelen van deze verzekering, zijn de volgende:

  • Je hoeft nog niet alles van je uitvaart vast te leggen voor je overlijdt. Je sluit enkel een verzekering af en hoeft verder nergens meer over na te denken.
  • De kapitaal verzekering biedt meer keuzemogelijkheden voor je nabestaanden. Zij mogen het uitgekeerde bedrag voor jouw uitvaart namelijk helemaal op hun manier gebruiken.

Waar je bij de natura uitvaartverzekering aan bepaalde regels en eisen vast zit, is dit bij de kapitaal uitvaartverzekering niet het geval. Deze verzekering is dan ook flexibeler dan de natura uitvaartverzekering. Het enige nadeel van de kapitaal uitvaartverzekering, is het feit dat deze verzekering vaak duurder is dan de natura uitvaartverzekering. Je krijgt meer vrijheden en flexibiliteit bij de verzekering, maar hier moet je wel iets meer voor betalen.

Natura uitvaartverzekering of kapitaal uitvaartverzekering?

Wil jij de beste uitvaartverzekering afsluiten? Dan raden wij je aan om de voor- en nadelen van de verschillende uitvaartverzekeringen naast elkaar te leggen. Vind je het niet erg om wat meer te betalen voor je verzekering, als je hier minder vrijheden en flexibiliteit voor terugkrijgt? Dan neem je een kapitaal verzekering. Vind je de kosten van de verzekering belangrijker en heb je niet zo veel eisen voor jouw uitvaart, dan sluit je de natura uitvaartverzekering af.