Kleding bij het opbaren

Suzanne Peters

Is een dierbare van je overleden? Dan wordt het lichaam vaak opgebaard, bijvoorbeeld in een rouwcentrum. Welke kleding kies je uit voor je overleden dierbare om te dragen voor het opbaren? Waar moet je zoal op letten?

Wat is opbaren?

Het opbaren van een lichaam wordt gedaan voordat de uitvaart plaatsvindt. Het lichaam wordt opgebaard in een rouwcentrum of bij een nabestaande thuis en dit wordt gedaan zodat de nabestaanden afscheid kunnen nemen. Een opgebaard lichaam ligt er altijd erg mooi bij. Ook draagt iemand vaak kleding die bij hem paste. Hoe kies je de juiste kleding uit?

Kies kleding die bij iemand past

Je kunt kleding kiezen die bij iemand past, door bijvoorbeeld favoriete kleding uit te kiezen voor de opbaring. Ook kun je kleding kiezen die bij de persoonlijkheid past. Iemand die altijd erg sportief was, kan bijvoorbeeld worden opgebaard in sportieve kleding. Dit is hoe we de overleden persoon kennen en het is dus ook een fijne manier om afscheid van iemand te nemen.

Waar moet je op letten?

Bij de kleding die je uitkiest is het raadzaam om even goed op te letten hoe lang de mouwen zijn. Het wordt afgeraden om kleding met korte mouwen te kiezen. Dit komt omdat veel overleden mensen flinke blauwe plekken op hun lichaam en armen kunnen hebben. Dit kan behoorlijk afschrikken en daarom kun je dus beter voor lange mouwen kiezen. Zorg er ook voor dat je geen kledingstuk uitkiest dat bedoelt is als erfstuk.

Overleg met elkaar

Vind je het moeilijk om geschikte kleding te kiezen? Overleg dan met andere nabestaanden. Samen kunnen jullie vast wel een goede outfit bepalen waar iedereen tevreden over is. Zo kun je op een mooie manier afscheid nemen van je dierbare.