Kledingkeuze bij een uitvaart

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Suzanne Peters
Leestijd: 2 Minuten

Wanneer een dierbare of bekende is overleden, wordt er vaak een uitvaart georganiseerd. Voor deze gelegenheid moet u geschikte kleding dragen. Vroeger was dit vaak sombere kleding, maar tegenwoordig komt dat minder voor. Wat is geschikte kleding om te dragen tijdens een uitvaart? Moet u nog ergens op letten?

Wat voor kleding is geschikt?

Doorgaans is het voor een uitvaart gebruikelijk om enigszins sobere kleding te dragen. Indien nabestaanden hier anders over denken of de overledene van wat meer kleur hield, staat dit aangegeven in een rouwkaart of wordt dit besproken met de mensen die komen. Wanneer het echter gaat om een conservatieve uitvaart, is zwarte of donkerblauwe kleding het meest gewenst. Ook grijze of witte kleding wordt steeds vaker op een begrafenis geaccepteerd. Bovendien zijn uw schoenen belangrijk. Laat sportschoenen en wandelschoenen het liefst achterwege, omdat deze er minder net uitzien. Het is beter om voor onopvallende, strakke schoenen te gaan die zijn afgestemd op uw outfit. Bij twijfel kan u natuurlijk altijd aan anderen of de uitvaartondernemer vragen wat u het beste kan doen.

kleding bij een uitvaart

Accessoires

Wanneer u kiest voor accessoires, zoals sieraden of horloges, is het vaak het best om deze subtiel te houden en niet voor te groot of te gekleurd te gaan. Dan trekt u er niet teveel aandacht mee. Dit kan namelijk als ongewenst worden gezien door anderen. Uiteindelijk hangt de keuze natuurlijk af van het type persoon, de cultuur en de locatie, maar in het algeheel is het beter om het klein te houden.

Make-up

Als u make-up draagt, is het verstandig om tijdens een uitvaart felle, fleurige en opvallende kleuren achterwege te laten. Dit kan als ongepast worden gezien. Daarnaast kan het een goed idee zijn om waterproof mascara op te doen, omdat de kans natuurlijk aanwezig is dat u emotioneel wordt. Met waterproof mascara voorkomt u dat uw mascara uitloopt en u er minder fraai uit komt te zien.