Kledingkeuze bij een uitvaart

Suzanne Peters

Is er iemand in je kenniskring of uit je familie overleden? Dan ga je hoogstwaarschijnlijk naar de uitvaart. Zijn er nog bepaalde zaken waar je op moet letten als het gaat om de kleding?

Wat voor een kleding is geschikt?

Doorgaans dragen veel mensen vooral sobere kleding tijdens een uitvaart, maar dit is lang niet meer een vereiste. Bij een conservatieve uitvaart zie je dit nog heel erg veel. Mensen dragen dan vooral zwart en donkerblauw. Soms is wat meer kleur toegestaan, maar meestal staat dit wel in de rouwkaart. Het is zelfs mogelijk dat een overleden persoon juist wel een vrolijke boel wilde en dit dien je natuurlijk ook te respecteren. Maar in het algemeen geldt wel: kies niet voor opvallend en houd het enigszins netjes. Ook qua schoeisel is het belangrijk om het netjes te houden. Kies voor nette schoenen en bijvoorbeeld geen sportschoenen of schoenen met hippe kleuren. Dit is minder geschikt voor de gelegenheid.

Make-up

Vrouwen dragen graag make-up, maar bij de uitvaart is het wel belangrijk een beetje op te passen wat je precies uitkiest. Vrolijke of opvallende kleuren of make-up is minder geschikt voor een uitvaart. Probeer het neutraal te houden. Wanneer je kiest voor mascara, doe je er goed aan om te kiezen voor mascara die waterproof is. Dit zal namelijk niet uitlopen indien je emotioneel wordt tijdens de uitvaart.

Accessoires

Net zoals bij de kleding, geldt ook bij accessoires dat dit niet opvallend moet zijn. Pas op met sieraden en bijvoorbeeld horloges. Kies voor subtiele sieraden of laat ze eventueel zelfs weg.

Twijfels?

Wanneer je niet zeker weet of een bepaalde outfit of accessoire geschikt is voor de uitvaart waar je heen gaat, bespreek dit dan altijd met de nabestaanden of de uitvaartondernemer. Hiermee kun je meer duidelijkheid krijgen.