Komt er een begrafenis of crematie?

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Suzanne Peters
Leestijd: 2 Minuten

Als iemand komt te overlijden, is het belangrijk om te bepalen of er een begrafenis of een crematie komt. Dit kan afhankelijk zijn van de wensen van een persoon die is overleden. Hoe bepaal je of er een begrafenis of een crematie komt?

Komt er een begrafenis of crematie?

Uiteindelijk is het erg persoonlijk of je begraven of gecremeerd wordt. Dit betekent dat je zelf kunt bepalen wat je fijner vindt. Vroeger waren er vooral veel begrafenissen, maar tegenwoordig zijn er in het algemeen meer crematies. Wat je kiest kan een persoonlijk gevoel zijn, of misschien een aversie tegen een van de vormen. Of misschien wil je in de buurt van een dierbare worden begraven, of wil je dat jouw as wordt uitgestrooid op een bepaalde plaats. Het kan ook te maken hebben met een geloofsovertuiging, waarbij je bijvoorbeeld alleen begraven wilt worden. Iedereen zal hier andere visies in hebben en het is vooral belangrijk om te kijken naar je eigen wensen en voorkeuren. Je kunt je dierbaren laten weten wat je voorkeur heeft of dit eventueel laten vastleggen in je testament door een notaris.

Is er verschil in prijs?

Sommige mensen denk dat er een enorm verschil is in de prijs van een begrafenis of een crematie, maar eigenlijk valt dit heel erg mee. Wanneer je een uitvaartverzekering hebt, dan merk je er sowieso al niets van. Een goede uitvaartverzekering betaalt sowieso zowel een crematie als een begrafenis. Het zijn vooral de andere zaken om de uitvaart heen die geld kosten en die het geheel duur maken.

Weet je niet wat iemand wil?

Het kan voorkomen dat er iemand komt te overlijden waarvan het niet bekend is wat deze persoon wilde. In dat geval moeten de nabestaanden besluiten of er een crematie of een begrafenis komt. Probeer dan te bedenken wat er bij de overleden persoon past en maak zo je keuze.