Koopsom uitvaartverzekering

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Mabelle Abraham
Leestijd: 3 Minuten

Wilt u in een keer uw uitvaartverzekering geregeld hebben? Dat is mogelijk met een koopsom uitvaartverzekering. Het is een specifiek type uitvaartverzekering, dat gebaseerd is op een enkele inleg waarmee u ervoor zorgt dat u op termijn uw uitvaart kunt laten verzorgen. Het is een zeer overzichtelijke vorm van een uitvaartverzekering, omdat u slechts eenmalig een inleg hoeft te doen om gebruik te kunnen maken van de uitvaartverzekering. U voldoet in één keer een groot bedrag, dat de verzekeraar vervolgens gebruikt om het benodigde kapitaal op te kunnen bouwen.

Wat is een koopsom uitvaartverzekering?

Met een koopsom uitvaartverzekering heeft u de mogelijkheid om in een keer uw hele uitvaart te regelen. U betaalt dan in een keer een bedrag aan premie waarmee u een vooraf bepaald geldbedrag verzekert dat bij uw uitvaart kan worden gebruikt. Met de koopsom uitvaartverzekering hoeft u hierdoor geen maandelijkse premie meer te betalen.

Voor wie is het geschikt?

Mensen met meer financiële middelen kiezen vaak voor een koopsompolis als ze een uitvaartverzekering willen afsluiten. Ook senioren die op een latere leeftijd een polis willen aangaan, kunnen hun voordeel doen met de koopsom uitvaartverzekering.

een normale uitvaartverzekering
heeft een periodieke premiebetaling terwijl voor een koopsom uitvaartverzekering een eenmalig een bedrag geldt

Voordelen van een koopsom uitvaartverzekering

De koopsom uitvaartverzekering biedt verschillende voordelen. Het is bijvoorbeeld niet nodig om maandelijks premie af te dragen. Dat betekent dat er geen sprake is van nog een aanvullende kostenpost, in plaats daarvan is het mogelijk om alles in één keer te regelen. Met een koopsom uitvaartverzekering wordt het bedrag voor de uitvaart in zijn geheel gestort op een rekening. Dit heeft als voordeel dat u zeker bent dat uw uitvaart betaald kan worden, waardoor nabestaanden niet met kosten worden opgezadeld. Uiteraard kunt u er na het voldoen van de koopsom voor de uitvaartverzekering vanuit gaan dat alles in orde is.

  • Geen periodieke premie
  • Direct volledig verzekerd voor het bedrag dat u wilt verzekeren
  • Direct alle premie betaald, dus geen mogelijke vermogensbelasting betalen
  • Mogelijke korting ten opzichte van een maandelijkse premie
  • Afsluiten is mogelijk op latere leeftijd

Fiscaal aantrekkelijk

Wist u dat het met een koopsom uitvaartverzekering helaas niet meer mogelijk is om te profiteren van belastingvoordeel? Tot 2008 was er sprake van een aantrekkelijk belastingvoordeel, tot die tijd had u de mogelijkheid om de kosten voor uw koopsom af te trekken van de inkomstenbelasting. Inmiddels mogen deze kosten voor de koopsom polis niet meer worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Wel is er een andere mogelijkheid waardoor een koopsom uitvaartverzekering afsluiten fiscaal toch aantrekkelijk kan zijn.

Als u bijvoorbeeld meer spaargeld bezit dan het toegestane bedrag voor vermogensbelasting, kan een koopsompolis een slimme keuze zijn. Het is echter van belang dat u goed onderzoek doet of de koopsompolis voor uw specifieke situatie fiscaal aftrekbaar is. We adviseren u contact op te nemen met een financieel adviseur voor een gedegen advies over uw mogelijkheden.

Natura of kapitaal koopsom uitvaartverzekering

Bij het afsluiten van een koopsom uitvaartverzekering heeft u de keuze tussen een natura- of een kapitaal uitvaartverzekering. Deze zijn beide even duur, ongeacht of u de verzekering per maand of jaarlijks betaalt. Er is geen prijsverschil tussen deze twee opties.

In onderstaande tabel worden de belangrijkste verschillen tussen een natura- en een kapitaal koopsom uitvaartverzekering weergegeven:

Natura koopsom uitvaartverzekeringKapitaal koopsom uitvaartverzekering
Vergoeding van diensten en productenUitkering van een eenmalig geldbedrag
Alles laten vastleggen voor de nabestaandenNabestaanden bepalen zelf waar het geld aan wordt uitbesteed

Veelgestelde vragen

Is de koopsompolis aftrekbaar?

Sinds 2008 is het niet meer mogelijk om de kosten van een koopsompolis af te trekken van de belastingaangifte.

Is een medische keuring nodig bij een koopsom uitvaartverzekering?

Een koopsom uitvaartverzekering is ideaal voor mensen die geen medische keuring of onderzoek willen ondergaan. Het biedt ook zekerheid voor nabestaanden, vooral voor oudere mensen of mensen met een terminale ziekte. Het voordeel hiervan is dat je de premie in één keer betaalt en de uitvaartverzekeraar daarom geen risico loopt. Er is geen speciale keuring vereist omdat het bedrag meteen wordt overgemaakt.

Is indexatie bij een koopsom uitvaartverzekering mogelijk?

Nee, het is niet mogelijk om indexatie toe te passen bij uitvaartverzekeringen met een lopende premiebetaling. Er is echter wel een alternatief: u kunt de waarde van uw koopsom uitvaartverzekering verhogen door een extra geldstorting.

Kan ik het verzekerd bedrag van mijn koopsom uitvaartverzekering verhogen?

Ja, het is mogelijk om het verzekerde bedrag van een koopsom uitvaartverzekering met een eenmalige betaling te verhogen. De meeste verzekeraars hanteren een maximaal verzekerd bedrag van € 20.000, maar de voorwaarden kunnen per verzekeraar variëren. Controleer daarom de voorwaarden van uw uitvaartverzekeraar om te zien of deze optie beschikbaar is.