Kosten besparen op een uitvaart

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Suzanne Peters
Leestijd: 2 Minuten

Wanneer iemand die is overleden geen uitvaartverzekering en ook weinig vermogen heeft, dan willen nabestaanden nog wel eens besparen op de kosten van de uitvaart. Er zijn verschillende manieren waar je op kunt besparen. Welke zijn dit?

Grafkist en steen

Zowel de grafkist en de steen zijn erg duur. Hier kun je flink wat kosten op besparen wanneer je het simpel houdt. Er zijn altijd goedkope kisten die weinig details bevatten en hierdoor een stuk voordeliger wordt. Eventueel zou je – indien je handig bent – zelfs zelf een kist of een grafsteen kunnen maken. Let wel op dat je hiervoor erg handig moet zijn en dat dit niet voor iedereen is weggelegd.

Regel de uitvaart zelf

Je kunt een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger inhuren, zodat deze kan helpen met het regelen van de uitvaart. Dit is echter niet verplicht. Nabestaanden kunnen ook zelf de uitvaart regelen. Online zijn allerlei checklisten te vinden waar je rekening mee moet houden. Hier kun je al snel flink wat geld mee besparen.

Bloemen

Bloemen maken een uitvaart al snel een stuk prijziger. Vooral wanneer je er een mooi bloemstuk van wilt maken. Wanneer je geen, of weinig bloemen hebt, kan dit erg schelen in de kosten van de uitvaart.  Je zou ook aan de mensen die bij de uitvaart komen kunnen vragen om een bloem mee te nemen. Een andere optie is om bloemen uit de tuin van de overleden persoon te gebruiken. Ook hier kunnen kosten mee bespaard worden en hoeft de uitvaart niet meteen kaal te zijn zonder gebruik van bloemen.

Rouwkaarten

Op de rouwkaarten kan ook geld worden bespaard, bijvoorbeeld door deze zelf te ontwerpen en te schrijven. Zet er een foto op van de persoon die overleden is, zodat het persoonlijk blijft. De ontwerpkosten worden hiermee bespaard en je hebt dan alleen nog de drukkosten en verzendkosten. Ook kun je eventueel geld besparen door geen rouwadvertentie in de lokale krant te plaatsen.