Kosten uitvaart

Steeds meer mensen sluiten een uitvaartverzekering af, maar wat zijn de kosten van een uitvaart? Het is lastig om daar in antwoord op te geven, aangezien dit sterk afhangt van de persoonlijke specifieke wensen. Dat neemt niet weg dat het mogelijk is om de meest in het oog springende kosten op een rij te zetten.  Gemiddeld genomen kost een uitvaart zo’n €7.000 – €8.000. Het is wat dat betreft de moeite waard om voor de kosten van de uitvaart in ieder geval een goede verzekering af te sluiten. Dit voorkomt dat de nabestaanden bij een gebrek aan spaargeld van de overledene voor de kosten op dienen te draaien.

Kosten Top 3 Uitvaartverzekeringen

logo van Monuta

Monuta uitvaartverzekering

 • Complete verzorging uitvaart
 • Kinderen gratis meeverzekerd
 • Altijd aan te passen aan uw wensen

7,96

25 jaar €9.000,00 verzekerd

logo van Dela

DELA uitvaartverzekering

 • Gehele begrafenis volledig ontzorgd
 • Zelf wensen aangeven
 • Kinderen tot 25 jaar voordelig meeverzekerd

7,56

25 jaar €9.000,00 verzekerd

logo van Aradanta

Ardanta uitvaartverzekering

 • Kinderen tot 18 jaar meeverzekerd
 • Geldverzekering
 • 24/7 bereikbaar

10,29

25 jaar €9.000,00 verzekerd

Laatst bijgewerkt: 4 januari 2023. Bekijk alle aanbieders.

Wat kost een uitvaart?

Om antwoord te kunnen geven op de vraag ‘wat kost een uitvaart’ is het verstandig om een aantal belangrijke kostenposten op een rij te zetten. Het is aan de hand daarvan mogelijk om zelf te berekenen wat een uitvaart in uw geval ongeveer zou kosten. We gaan bijvoorbeeld in op de kosten voor een crematie en een begrafenis zelf, net als die voor de advertentie in een krant, de rouwkaarten, de lijkverzorging, de kist en enkele andere extra kosten.

kosten gewenste uitvaart , uitvaart regelen en uitvaart begeleiding

crematie of begrafenis voor bijzonder afscheid

De crematie of begrafenis

De crematie of de begrafenis zelf kost over het algemeen het meest. Zoals de meeste mensen weten is een crematie over het algemeen wat voordeliger. Dat betekent niet dat de totale uitvaart op basis van een crematie altijd voordeliger zal zijn. Dit hangt af van de overige wensen en keuzes met betrekking tot bijvoorbeeld de advertentie en de rouwkaarten. Houd er hierbij rekening mee dat er altijd sprake is van een basistarief van de uitvaartverzorger, ongeacht het type uitvaart. Het gaat over het algemeen om zo’n €1.500 – €2.000, enigszins afhankelijk van de regio in het land waarin de uitvaart plaatsvindt.

laatste verzorging

Overbrengen en lijkverzorging

Na het overlijden is het van belang om de overledene over te brengen naar een plaats waar hij of zijn kan worden opgebaard. Dat kan zowel thuis als in een rouwcentrum, in de beide gevallen zijn er kosten aan verbonden. Er is een speciale wagen nodig om de overledene over te brengen en daarmee te zorgen voor het vervoer. Qua kosten kunt u rekenen op zo’n €250 voor het vervoer €150 voor de lijkverzorging. Afhankelijk van hoe de verzorging er concreet uitziet kan dit zelfs oplopen tot meerdere honderden euro’s en wordt het een aanzienlijke kostenpost.

rouwadvertentie en rouwkaarten

Advertentie en rouwkaarten

Naast de kosten van de crematie of de begrafenis zijn er ook andere kostenposten. Denk aan het plaatsen van een advertentie. Een advertentie in een lokale krant kost over het algemeen €500. Wilt u liever gebruik maken van een advertentie in een landelijke krant? Dan is er sprake van €1.500.

Om de omgeving op de hoogte te brengen van het overlijden is het daarnaast gebruikelijk om rouwkaarten te versturen. De kosten daarvoor bedragen ongeveer €125 op basis van 50 rouwkaarten. Het daadwerkelijk versturen van de rouwkaarten naar de verschillende adressen kan daardoor nog een stuk duurder uitpakken door bijkomende kosten.

particulier graf

Kist en extra kosten

De kist zelf bepaalt voor een groot deel wat een uitvaart zal kosten. Een standaard kist van spaanplaat met eikenfineer kost bijvoorbeeld zo’n €425. Wilt u gebruik maken van een kist van spaanplaat in printwit folie? Dan loopt de prijs op naar €500. Een kist van massief eiken kost al snel €900 en bij een kist van massief mahonie is er zelfs sprake van €1.400.

Houd er tenslotte rekening mee dat er sprake is van een aantal bijkomende kosten. Het gaat aan de ene kant om een relatief goedkope akte van overlijden voor €13, maar u dient aan de andere kant ook te rekenen op bijvoorbeeld het opbaren in het uitvaartcentrum voor €475. Ook het opbaren thuis kost een vergelijkbaar bedrag en voor het balsemen van de overledene dient u uit te gaan van €500.

Er kan dus gekozen worden voor een grote uitvaart, maar u kunt ook op kiezen voor een bescheidenere uitvaart. De gemiddelde kosten van een begrafenis liggen in 2023 op zo’n € 7.000 tot € 11.000. De kosten van een begrafenis kunnen variëren afhankelijk van de locatie, de kosten van de kist, het aantal gasten, de kosten voor het verzorgen van de uitvaartplechtigheid, enzovoort. U kunt deze kosten verminderen door u af te vragen welke diensten er echt nodig zijn en welke u kunt overslaan. De uitvaartkosten berekenen is een belangrijk punt, waarbij het het handig om een overzicht te hebben van alle basiskosten. De basiskosten zijn gebaseerd op de volgende onderdelen:

Onderdeel begrafenisGeschatte Kosten
Diensten begrafenisondernemer€ 1.400 – 2.000
Standaard kist en bloemen / luxe€ 600 – 1.000 / € 1.500 – 3.500
Laatste verzorging van overledene€ 150 – 300
Opbaren in uitvaartcentrum / opbaren thuis€ 600 – 1.000 / € 400 – 800
Transport overledene€ 400 – 700

In het bovenstaande overzicht zijn extra kosten nog niet meegenomen. De mogelijke extra kosten zijn:

Onderdeel begrafenisGeschatte kosten
Grafsteen€ 600 – 2.500
Grafkosten en grafrechten€ 500 tot 6.000 (sterk wisselend per gemeente)
Rouwadvertentie lokaal / landelijk€ 250 – 500 / € 1.000 – 1.750
Catering€ 300 – 900 per 50 personen
Dragers (buiten eigen kring)€ 300 – 600
Kosten uitvaart volgauto’s€ 200 – 400
Afscheidsdienst in een kerk€ 300 – 800
Fotografie€ 300 – 1.000

Bij de ene uitvaartonderneming zit een eenvoudige kist inbegrepen waarbij de rekening hoger uitvalt

Uitvaartkosten worden steeds hoger

Het is niet onbekend dat een uitvaart steeds duurder wordt. Dit kan soms wel een verschil zijn van duizend euro of meer per jaar. Dit komt vooral door de inflatie en het feit dat u verschillende diensten en producten nodig hebt om een uitvaart te kunnen regelen. Denk aan een begrafenisondernemer, een locatie, een grafkist, rouwkaarten en bloemen. Kiest u bijvoorbeeld voor een uitvaart in het weekend?, dan wordt er een weekendtoeslag gerekend. Alle bedrijven berekenen ieder jaar net iets meer en dit zorgt dus voor een flinke stijging in uw uitvaartkosten. Wanneer u geld apart hebt gelegd voor uw uitvaart, dan kan het goed mogelijk zijn dat u al snel te weinig hebt.

Wat te doen?

Stap 1: Uitvaartverzekering afsluiten

Stap 2: Geef aan wat de omvang van de verzekering moet zijn en eventuele extra kosten.

Stap 3: U betaalt gedurende de looptijd premie

Stap 4: Bij overlijden keert de verzekeraar uit

Verzekering voor de kosten

De kosten voor een begrafenis of crematie lopen gemakkelijk op tot een aantal duizenden euro’s. Dat betekent dat het de moeite waard is om daar een goede verzekering voor af te sluiten, iets dat u het best op relatief jonge leeftijd kunt doen. Bent u nog jong en heeft u de mogelijkheid om iedere maand een paar euro opzij te zetten? U zorgt er daarmee voor dat u de kosten kunt drukken, terwijl u aan de andere kant wel de mogelijkheid heeft om uw uitvaart goed te regelen. Het is wat dat betreft de moeite waard om nu alvast na te gaan welke dekkingen er beschikbaar zijn.

Voordelen

 • Het verzekert u dat uw familie of nabestaanden geen financiële lasten heeft bij uw dood.
 • U kunt ervoor kiezen om uw verzekering aan te passen aan uw persoonlijke situatie.
 • Uw familie of nabestaanden kunnen de verzekeringsuitkering gebruiken om te helpen bij het betalen van begrafeniskosten.
 • De verzekeringsuitkering kan ook worden gebruikt om andere financiële verplichtingen die u heeft achter gelaten te betalen.

Nadelen

 • De kosten kunnen hoog zijn, afhankelijk van de omvang en het type verzekering dat u kiest.
 • Er is geen garantie dat uw verzekeringsmaatschappij zal betalen, omdat de dekking beperkt kan zijn.
 • Uw verzekeraar kan de verzekeringsuitkering terugvorderen als de verzekeringspolis wordt ingetrokken of bij faillissement.
 • Er zijn beperkingen voor het bedrag dat uw verzekeringsmaatschappij zal betalen, afhankelijk van de verzekeringspolis die u heeft.
begrafenis crematie weet u nog niet? opbaren rouwkaarten bloemen zijn onderdeel van de basiskosten begrafenis

Uitvaartverzekering afsluiten

Uitvaartverzekeringen zijn een goede manier om uw uitvaart te verzekeren. Door een uitvaartverzekering af te sluiten, kunt u de financiële lasten van uw uitvaart verlichten. Als u overweegt een uitvaartverzekering af te sluiten, is het belangrijk dat u zorgvuldig onderzoek doet om te bepalen welk type uitvaartverzekering voor u het meest geschikt is. Als u besluit een uitvaartverzekering af te sluiten, zult u een aantal belangrijke beslissingen moeten nemen. U dient een verzekeringsmaatschappij kiezen, omdat verschillende bedrijven verschillende tarieven en vergoedingen bieden. Daarom is het belangrijk om te vergelijken om de uitvaartverzekering te vinden die het beste bij uw wensen aansluit. De onderstaande genoemde adverteerders bieden uitvaartverzekeringen. De 3 bekendste worden uitgelicht:

7,96 €

Maandelijkse premie: 25 jaar €9.000,00 verzekerd

Meer informatie

logo van Dela

7,56 €

Maandelijkse premie: 25 jaar €9.000,00 verzekerd

Meer informatie

logo van Aradanta

10,29 €

Maandelijkse premie: 25 jaar €9.000,00 verzekerd

Meer informatie

begrafenis crematie uitgebreid opbaren bloemen rouwkaarten

Veelgestelde vragen

Wat kost een begrafenis?

Het kostenplaatje van een begrafenis kan sterk verschillen, afhankelijk van de keuzes die worden gemaakt. Een begrafenis kost gemiddeld gezien tussen de €5.000 en €10.000. Dit is inclusief de kosten voor de uitvaartverzorger, de kist, de kerk, de kerkdienst, de kosten voor de begraafplaats, enzovoorts. Daarnaast kunnen er extra kosten worden gemaakt voor bijvoorbeeld een begrafenisondernemer, een grafmonument of andere elementen.

Wat kost een crematie?

De kosten voor een crematie liggen over het algemeen wat lager, al is er aan de andere kant wel sprake van een groter aantal verschillende kosten. Een sierum kost bijvoorbeeld €350, het verstrooien van het as bij een crematorium of op zee kost €75. Aan de andere kant kunt u het as laten verwerken in een medaillon, de kosten daarvoor bedragen doorgaans €175. Wilt u het as bij laten zetten in een columbarium? Dat kost zo’n €500 voor 5 jaar, waardoor dat op basis van 20 jaar net als bij een graf een kostenpost van €2.000 zal betekenen.

Wat zijn de algemene kosten voor de uitvaart?

Zowel bij het begraven als cremeren is er sprake van een aantal algemene kosten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het basistarief voor de uitvaartverzorger, dat €1.500 bedraagt. Daarnaast kunt u een advertentie in een regionaal dagblad zetten voor €500 en dient u rekening te houden met de kosten voor een (eenvoudige) doodskist. Denk aan het vervoer naar het rouwcentrum, de rouwkaarten en bijvoorbeeld het bloemstuk op de kist. Het zijn net als de bekende koffie met cake en de bedankkaarten bekende posten waar u rekening mee dient te houden, onafhankelijk van of u kiest voor begraven of cremeren.

Kan ik de uitvaartkosten aftrekken in de aangifte erfbelasting?

Nee, de kosten van een uitvaart kunnen niet worden afgetrokken van de erfbelasting. Erfbelasting is een belasting die wordt geheven op de waarde van de erfenis die u heeft ontvangen. De kosten van een uitvaart zijn een persoonlijke uitgave en mogen niet worden afgetrokken van de erfbelasting.

Wat kost een graf?

De kosten voor het begraven van een overledene en het huren van een graf kunnen sterk variëren per begraafplaats, gemeente en provincie. Gemiddeld bedragen de grafkosten € 2.500,-, maar dit kan oplopen tot € 7.000,-. Voor een particulier graf dat u huurt voor een periode van 20 jaar betaalt u gemiddeld € 3.600,-, maar ook dit bedrag kan per locatie verschillen.

Wie betaalt de uitvaart als er geen geld is?

De opdrachtgever van de uitvaart is meestal degene die de kosten ervan betaalt. Als er geen nabestaanden zijn of de nabestaanden niet in staat zijn om de uitvaart te financieren, dan kan de gemeente in sommige gevallen de uitvaartkosten betalen. Hiervoor zal de gemeente echter altijd kijken of er een nalatenschap is waaruit de kosten betaald kunnen worden.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • Rijksoverheid
 • Websites van Verzekeraars