Kosten van een uitvaart in 2024

Steeds meer mensen sluiten een uitvaartverzekering af, maar wat zijn de kosten van een uitvaart? Het is lastig om daar in antwoord op te geven, aangezien dit sterk afhangt van de persoonlijke specifieke wensen. Dat neemt niet weg dat het mogelijk is om de meest in het oog springende kosten op een rij te zetten.  Gemiddeld genomen kost een uitvaart zo’n € 7.000 – € 8.000. Het is wat dat betreft de moeite waard om voor de kosten van de uitvaart in ieder geval een goede verzekering af te sluiten. Dit voorkomt dat de nabestaanden bij een gebrek aan spaargeld van de overledene voor de kosten op dienen te draaien.

Ga direct naar

 • Wat kost een uitvaart in 2024?
 • Wat kost een begrafenis in 2024?
 • Uitvaartkosten worden steeds hoger
 • Wat te doen?
 • Verzekering voor de kosten
 • Veelgestelde vragen

Wat kost een uitvaart?

Om antwoord te kunnen geven op de vraag ‘wat kost een uitvaart’ is het verstandig om een aantal belangrijke kostenposten op een rij te zetten. Het is aan de hand daarvan mogelijk om zelf te berekenen wat een uitvaart in uw geval ongeveer zou kosten. Er zijn tal van mogelijkheden als het gaat om afscheid nemen. U kunt kiezen voor een groot en gedenkwaardig afscheid met veel mensen of voor een kleiner afscheid met een intieme groep. Afhankelijk van uw persoonlijke wensen, zullen de kosten hiervan verschillen. Om u een inzicht te geven in de gemiddelde kosten, geven wij u een prijsoverzicht van de verschillende onderdelen van de uitvaart.

kosten gewenste uitvaart , uitvaart regelen en uitvaart begeleiding

1. Basiskosten van een uitvaart

Voor iedere uitvaart gelden een aantal basiskosten. Deze hebben voornamelijk te maken met de uitvaartverzorger:

Onderdeel uitvaartGeschatte kosten
Bespreken van de uitvaart
Begeleiding van de uitvaart
Wettelijke formaliteiten
Administratieve zaken
€1.000 – €1.500
Transport van de overledene€250 – €400
Laatste verzorging overledene€150 – €250
Totaal€1.350 – €2.150

2. Begrafenis of crematie

De crematie of de begrafenis zelf kost over het algemeen het meest. Zoals de meeste mensen weten is een crematie over het algemeen wat voordeliger. Dat betekent niet dat de totale uitvaart op basis van een crematie altijd voordeliger zal zijn. Dit hangt af van de overige wensen en keuzes met betrekking tot bijvoorbeeld de advertentie en de rouwkaarten. Houd er hierbij rekening mee dat er altijd sprake is van een basistarief van de uitvaartverzorger, ongeacht het type uitvaart. Het gaat over het algemeen om zo’n €1.500 – €2.000, enigszins afhankelijk van de regio in het land waarin de uitvaart plaatsvindt.

crematie of begrafenis voor bijzonder afscheid

Begrafenis

Bij een begrafenis zijn er eenmalige uitgaven, waaronder:

Onderdeel begrafenisGeschatte kosten
Grafsteen / grafmonument€600 – €2.500
Grafkosten en grafrechten€500 – €6.000 (sterk wisselend per gemeente)

Naast de doorlopende kosten van de grafkosten en grafrechten, die sterk kunnen verschillen per gemeente, is er ook nog een looptijd waar rekening mee gehouden dien

rouwadvertentie en rouwkaarten

Crematie

Bij de crematie zijn er eenmalige uitgaves van toepassing, waaronder kosten voor de crematie, de ceremonie in de aula, het uitstrooien van de as of het plaatsen van de as in een urn.

Onderdeel crematieGeschatte Kosten
Crematiewerkzaamheden, dienst in aula en gebruik van condoleanceruimte€1.000 – €1.500
Verstrooiing as€80 – €100
As in een urn (optioneel)€500 – €700 (afhankelijk van de urn)

3. Opbaring

Als u wilt dat uw geliefden en naasten afscheid van u kunnen nemen, dan kunt u er voor kiezen om thuis of in het uitvaartcentrum opgebaard te worden.

Soort kostenGeschatte Kosten
Opbaring thuis€500 – €700
Openbaring in een uitvaartcentrum€800 – €1.000

4. Kist en bloemen

De prijs van een kist kan variëren van een paar honderd euro voor een eenvoudige versie tot enkele duizenden euro’s voor een luxere variant. Het aantal en soort bloemen dat wordt gebruikt voor de kist en tijdens de uitvaartdienst, heeft ook invloed op de kosten.

Soort kostenGeschatte Kosten
Standaard kist en bloemen€700 – €1.000
Luxe kist en meer (of luxere) bloemen€1.500 – €3.000

5. Rouwkaarten en advertentie

Om aan te kondigen dat een geliefde is overleden, kan er gebruikt worden van rouwkaarten en/of een bericht in de krant. Ook kan er gekozen worden voor dankbetuigingen na de ceremonie.

Soort kostenGeschatte Kosten
Rouwkaarten€250 – €350 voor 50 kaarten
Rouwadvertentie in de krant€500 tot €750. Prijs is afhankelijk van de lengte van de tekst
Bedankkaarten€250 – €350 voor 50 kaarten

6. Vervoer

De familieleden van de persoon die is overleden, kunnen kiezen uit verschillende soorten vervoer. Dit kan eigen vervoer zijn, speciaal rouwvervoer voor familieleden die heel dichtbij stonden, of volgvervoer voor de andere genodigden. De kosten voor deze vervoersmogelijkheden kunnen sterk variëren.

Soort kostenGeschatte Kosten
Eigen vervoerGeen extra kosten
Vervoer per rouwauto (voor hechte familie)€450 – €600
Volgvervoer€300 per volgauto

7. Afscheidsdienst

Afhankelijk van de achtergrond van de overledene kunnen er speciale afscheidsdiensten worden georganiseerd, zoals een ceremonie in een kerk of aula van het crematorium.

Soort kostenGeschatte Kosten
Dienst in aula crematorium€800 – €1.200
Dienst in de kerk€300 – €900

8. Catering

In de meeste gevallen kan er na de plechtigheden en diensten een drankje en een hapje genuttigd worden. Hier zitten ook kosten aan verbonden:

Soort kostenGeschatte Kosten
Standaard catering€300 – €500 per 50 personen
Luxere catering€500 – €750 per 50 personen

Uitvaartkosten worden steeds hoger

Het is niet onbekend dat een uitvaart steeds duurder wordt. Dit kan soms wel een verschil zijn van duizend euro of meer per jaar. Dit komt vooral door de inflatie en het feit dat u verschillende diensten en producten nodig hebt om een uitvaart te kunnen regelen. Denk aan een begrafenisondernemer, een locatie, een grafkist, rouwkaarten en bloemen. Kiest u bijvoorbeeld voor een uitvaart in het weekend?, dan wordt er een weekendtoeslag gerekend. Alle bedrijven berekenen ieder jaar net iets meer en dit zorgt dus voor een flinke stijging in uw uitvaartkosten. Wanneer u geld apart hebt gelegd voor uw uitvaart, dan kan het goed mogelijk zijn dat u al snel te weinig hebt.

Wat te doen?

Stap 1: Uitvaartverzekering afsluiten

Stap 2: Geef aan wat de omvang van de verzekering moet zijn en eventuele extra kosten.

Stap 3: U betaalt gedurende de looptijd premie

Stap 4: Bij overlijden keert de verzekeraar uit

Bij de ene uitvaartonderneming zit een eenvoudige kist inbegrepen waarbij de rekening hoger uitvalt

Uitvaart voor een klein budget

Een uitvaart regelen voor een klein budget kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende manieren om een betaalbare uitvaart te organiseren. De meeste mensen denken dat uitvaarten duur zijn, maar er zijn meerdere manieren om geld te besparen bij het organiseren van een uitvaart. Hieronder staan ​​enkele tips om geld te besparen bij het organiseren van uw uitvaart.

1. Kies een eenvoudigere locatie voor de uitvaart: Kies een locatie die niet te duur is, maar die toch geschikt is voor de uitvaart. U kunt bijvoorbeeld een lokale kerk of een gemeenschapscentrum gebruiken in plaats van een dure, luxe locatie.

2. Koop eenvoudige kisten: Kies eenvoudigere kisten in plaats van dure, luxe kisten. U kunt veel geld besparen door kisten te kopen die goedkoper zijn, maar nog steeds stijlvol en respectvol zijn.

3. Kies eenvoudiger bloemen: Kies eenvoudigere bloemen in plaats van dure, luxe bloemen. U kunt veel geld besparen door goedkope bloemen te kopen die nog steeds stijlvol en respectvol zijn.

4. Bespreek alternatieven met de begrafenisondernemer: Als u een begrafenisondernemer gebruikt, bespreek dan alternatieven om geld te besparen. U kunt bijvoorbeeld een goedkopere kist kiezen of een eenvoudigere locatie gebruiken.

5. Maak gebruik van online hulpmiddelen: Er zijn verschillende online hulpmiddelen beschikbaar om u te helpen bij het regelen van een betaalbare uitvaart. U kunt bijvoorbeeld kostenvergelijkingen maken of eenvoudig online documenten invullen om geld te besparen.

Met de bovenstaande tips kunt u een betaalbare uitvaart organiseren, zelfs met een klein budget. Neem de tijd om verschillende opties te vergelijken voordat u een besluit neemt. Als u de juiste voorbereidingen treft, kunt u een respectvolle en stijlvolle uitvaart regelen, zelfs met een klein budget.

Verzekering voor de kosten

De kosten voor een begrafenis of crematie lopen gemakkelijk op tot een aantal duizenden euro’s. Dat betekent dat het de moeite waard is om daar een goede verzekering voor af te sluiten, iets dat u het best op relatief jonge leeftijd kunt doen. Bent u nog jong en heeft u de mogelijkheid om iedere maand een paar euro opzij te zetten? U zorgt er daarmee voor dat u de kosten kunt drukken, terwijl u aan de andere kant wel de mogelijkheid heeft om uw uitvaart goed te regelen. Het is wat dat betreft de moeite waard om nu alvast na te gaan welke dekkingen er beschikbaar zijn.

Voordelen

 • Het verzekert u dat uw familie of nabestaanden geen financiële lasten heeft bij uw dood.
 • U kunt ervoor kiezen om uw verzekering aan te passen aan uw persoonlijke situatie.
 • Uw familie of nabestaanden kunnen de verzekeringsuitkering gebruiken om te helpen bij het betalen van begrafeniskosten.
 • De verzekeringsuitkering kan ook worden gebruikt om andere financiële verplichtingen die u heeft achter gelaten te betalen.

Nadelen

 • De kosten kunnen hoog zijn, afhankelijk van de omvang en het type verzekering dat u kiest.
 • Er is geen garantie dat uw verzekeringsmaatschappij zal betalen, omdat de dekking beperkt kan zijn.
 • Uw verzekeraar kan de verzekeringsuitkering terugvorderen als de verzekeringspolis wordt ingetrokken of bij faillissement.
 • Er zijn beperkingen voor het bedrag dat uw verzekeringsmaatschappij zal betalen, afhankelijk van de verzekeringspolis die u heeft.
begrafenis crematie weet u nog niet? opbaren rouwkaarten bloemen zijn onderdeel van de basiskosten begrafenis

Uitvaartverzekering afsluiten

Uitvaartverzekeringen zijn een goede manier om uw uitvaart te verzekeren. Door een uitvaartverzekering af te sluiten, kunt u de financiële lasten van uw uitvaart verlichten. Als u overweegt een uitvaartverzekering af te sluiten, is het belangrijk dat u zorgvuldig onderzoek doet om te bepalen welk type uitvaartverzekering voor u het meest geschikt is. Als u besluit een uitvaartverzekering af te sluiten, zult u een aantal belangrijke beslissingen moeten nemen. U dient een verzekeringsmaatschappij kiezen, omdat verschillende bedrijven verschillende tarieven en vergoedingen bieden. Daarom is het belangrijk om te vergelijken om de uitvaartverzekering te vinden die het beste bij uw wensen aansluit. De onderstaande genoemde adverteerders bieden uitvaartverzekeringen. De 3 bekendste worden uitgelicht:

7,10

Maandelijkse premie: 27 jaar €9.500,00 verzekerd

Meer informatie

logo van Dela

 8,99 €

Maandelijkse premie: 27 jaar €9.500,00 verzekerd

Meer informatie

11,34 €

Maandelijkse premie: 27 jaar €9.500,00 verzekerd

Meer informatie

Laatst bijgewerkt: 7 november 2023. Bekijk alle aanbieders.

begrafenis crematie uitgebreid opbaren bloemen rouwkaarten

De betaaltermijnen bij een uitvaartverzekering

Bij een uitvaartverzekering zijn er verschillende manieren om te betalen. De betaaltermijn kan erg verschillend zijn. Welke mogelijkheden zijn er allemaal? En waar moet u op letten wanneer u een keuze maakt hierin?

Uitvaartverzekering per maand betalen

U kunt ervoor kiezen om per maand de uitvaartverzekering te betalen. Voor sommige mensen is dit een goede optie, omdat u dan maar een heel laag bedrag hoeft te betalen. Meestal betaalt u niet meer dan een paar euro en is het dus eigenlijk nauwelijks merkbaar dat u voor deze verzekering betaalt. Ook is het mogelijk om eventueel de uitvaartverzekering per maand stop te zetten. Al is dit doorgaans niet iets wat mensen doen, maar wanneer u deze optie open wil houden, dan is het dus zeker een mogelijkheid.

Uitvaartverzekering per jaar betalen

De meeste mensen kiezen ervoor om hun uitvaartverzekering per jaar te betalen. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen krijgt u hier een kleine korting voor. Deze korting is doorgaans niet heel hoog, maar u betaalt dus uiteindelijk wel minder dan wanneer u per maand zou moeten betalen. Het bedrag dat u jaarlijks moet overmaken is in de meeste gevallen slechts een paar tientjes en dit kunt u dus ook gemakkelijk betalen. Waar u wel rekening mee moet houden is dat u bij een betaling per jaar altijd vooraf betaalt. U betaalt dus voor het komende jaar en niet na afloop.

Automatische incasso of zelf overboeken

Ook de manier van betalen kunt u zelf bepalen. U kunt het bedrag automatisch van uw rekening laten storten of ervoor kiezen om zelf de overboeking te doen. De meeste mensen kiezen voor een automatische incasso, zodat ze verder nergens omkijken naar hebben en zich niet druk hoeven te maken om bijvoorbeeld een betalingsachterstand. Kijk vooral wat u het makkelijkste vindt en bepaal vervolgens wat voor u goed werkt.

Veelgestelde vragen

Wat kost een begrafenis?

Het kostenplaatje van een begrafenis kan sterk verschillen, afhankelijk van de keuzes die worden gemaakt. Een begrafenis kost gemiddeld gezien tussen de € 5.000 en € 10.000. Dit is inclusief de kosten voor de uitvaartverzorger, de kist, de kerk, de kerkdienst, de kosten voor de begraafplaats, enzovoorts. Daarnaast kunnen er extra kosten worden gemaakt voor bijvoorbeeld een begrafenisondernemer, een grafmonument of andere elementen.

Wat kost een crematie?

De kosten voor een crematie liggen over het algemeen wat lager, al is er aan de andere kant wel sprake van een groter aantal verschillende kosten. Een sierum kost bijvoorbeeld € 350, het verstrooien van het as bij een crematorium of op zee kost € 75,00. Aan de andere kant kunt u het as laten verwerken in een medaillon, de kosten daarvoor bedragen doorgaans € 175. Wilt u het as bij laten zetten in een columbarium? Dat kost zo’n € 500 voor 5 jaar, waardoor dat op basis van 20 jaar net als bij een graf een kostenpost van € 2.000 zal betekenen.

Wat zijn de algemene kosten voor de uitvaart?

Zowel bij het begraven als cremeren is er sprake van een aantal algemene kosten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het basistarief voor de uitvaartverzorger, dat € 1.500 bedraagt. Daarnaast kunt u een advertentie in een regionaal dagblad zetten voor € 500 en dient u rekening te houden met de kosten voor een (eenvoudige) doodskist. Denk aan het vervoer naar het rouwcentrum, de rouwkaarten en bijvoorbeeld het bloemstuk op de kist. Het zijn net als de bekende koffie met cake en de bedankkaarten bekende posten waar u rekening mee dient te houden, onafhankelijk van of u kiest voor begraven of cremeren.

Kan ik de uitvaartkosten aftrekken in de aangifte erfbelasting?

Nee, de kosten van een uitvaart kunnen niet worden afgetrokken van de erfbelasting. Erfbelasting is een belasting die wordt geheven op de waarde van de erfenis die u heeft ontvangen. De kosten van een uitvaart zijn een persoonlijke uitgave en mogen niet worden afgetrokken van de erfbelasting.

Wat kost een graf?

De kosten voor het begraven van een overledene en het huren van een graf kunnen sterk variëren per begraafplaats, gemeente en provincie. Gemiddeld bedragen de grafkosten € 2.500, maar dit kan oplopen tot € 7.000. Voor een particulier graf dat u huurt voor een periode van 20 jaar betaalt u gemiddeld € 3.600, maar ook dit bedrag kan per locatie verschillen.

Wie betaalt de uitvaart als er geen geld is?

De opdrachtgever van de uitvaart is meestal degene die de kosten ervan betaalt. Als er geen nabestaanden zijn of de nabestaanden niet in staat zijn om de uitvaart te financieren, dan kan de gemeente in sommige gevallen de uitvaartkosten betalen. Hiervoor zal de gemeente echter altijd kijken of er een nalatenschap is waaruit de kosten betaald kunnen worden.

Wat zijn de kosten voor lijkverzorging?

Na het overlijden is het van belang om de overledene over te brengen naar een plaats waar hij of zijn kan worden opgebaard. Dat kan zowel thuis als in een rouwcentrum, in de beide gevallen zijn er kosten aan verbonden. Er is een speciale wagen nodig om de overledene over te brengen en daarmee te zorgen voor het vervoer. Qua kosten kunt u rekenen op zo’n € 250 voor het vervoer € 150 voor de lijkverzorging. Afhankelijk van hoe de verzorging er concreet uitziet kan dit zelfs oplopen tot meerdere honderden euro’s en wordt het een aanzienlijke kostenpost.

Wat kosten advertentie en rouwkaarten?

Naast de kosten van de crematie of de begrafenis zijn er ook andere kostenposten. Denk aan het plaatsen van een advertentie. Een advertentie in een lokale krant kost over het algemeen € 500. Wilt u liever gebruik maken van een advertentie in een landelijke krant? Dan is er sprake van € 1.500. Om de omgeving op de hoogte te brengen van het overlijden is het daarnaast gebruikelijk om rouwkaarten te versturen. De kosten daarvoor bedragen ongeveer € 125 op basis van 50 rouwkaarten. Het daadwerkelijk versturen van de rouwkaarten naar de verschillende adressen kan daardoor nog een stuk duurder uitpakken door bijkomende kosten.

Wat kost een grafkist?

De kist zelf bepaalt voor een groot deel wat een uitvaart zal kosten. Een standaard kist van spaanplaat met eikenfineer kost bijvoorbeeld zo’n € 425. Wilt u gebruik maken van een kist van spaanplaat in printwit folie? Dan loopt de prijs op naar € 500. Een kist van massief eiken kost al snel € 900 en bij een kist van massief mahonie is er zelfs sprake van € 1.400. Houd er tenslotte rekening mee dat er sprake is van een aantal bijkomende kosten. Het gaat aan de ene kant om een relatief goedkope akte van overlijden voor € 13,00, maar u dient aan de andere kant ook te rekenen op bijvoorbeeld het opbaren in het uitvaartcentrum voor € 475. Ook het opbaren thuis kost een vergelijkbaar bedrag en voor het balsemen van de overledene dient u uit te gaan van € 500.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • Rijksoverheid
 • Websites van Verzekeraars