Kun je een uitvaartverzekering krijgen bij euthanasie?

Suzanne Peters

Euthanasie is een moeilijke beslissing, die gepaard gaat met veel pijn en verdriet. Het is sowieso al een vervelende gebeurtenis, maar het wordt nog lastiger wanneer de uitvaartverzekering geen geld uitkeert. Hoe werkt dit en kun je wel een uitvaartverzekering krijgen bij euthanasie?

Gestorven op een onnatuurlijke manier

Wanneer je euthanasie pleegt, dan betekent het dat je op een onnatuurlijke manier dood gaat. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij zelfdoding. Veel verzekeraard van uitvaartverzekeringen kunnen hier speciale regelingen voor hebben. Dit betekent dat je het risico loopt dat je uitvaartverzekering niet wordt uitgekeerd. Lees daarom altijd de polisvoorwaarden goed, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

Wachttijd

Het kan voorkomen dat een uitvaartverzekering een bepaalde wachttijd hanteert. Dit betekent dat als je je verzekering afsluit en binnen een vooraf vastgestelde wachttijd komt te overlijden, dan wordt dit gezien als ongeldig. Een wachttijd kan bijvoorbeeld een halfjaar of drie maanden zijn. Kom je te overlijden binnen deze wachttijd? Dan moeten je nabestaanden alsnog de kosten dekken. Deze regeling is ingevoerd om te voorkomen dat mensen nog snel een uitvaartverzekering afsluiten wanneer ze weten dat ze euthanasie gaan plegen. Dit doen ze voornamelijk om te voorkomen dat hun nabestaanden met veel kosten te maken hebben. Hoewel de insteek goed bedoeld is, zijn uitvaartverzekeringen hier vanzelfsprekend wat minder blij mee en daarom zijn deze regelingen dus ingevoerd.

Geweigerd worden voor je uitvaartverzekering

Wanneer een uitvaartverzekeraar het idee heeft dat er binnenkort wel eens euthanasie kan komen, is het mogelijk dat je geweigerd wordt. Zo kan er gevraagd worden om een vragenlijst in te vullen. Als je een te groot gezondheidsrisico vormt, kan de verzekeraar je afwijzen.

Vergelijk

Gelukkig zijn er ook nog verzekeraars die deze regelingen niet hebben. Bekijk en vergelijk daarom verschillende aanbieders met elkaar, zodat je weet wat je kunt verwachten.