Looptijd uitvaartverzekering

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Mabelle Abraham
Leestijd: 4 Minuten

Als we het hebben over de looptijd van een uitvaartverzekering, bedoelen we de periode waarin men een premie gaat betalen. Hoewel de verzekering geldig is tot het moment van overlijden, hoeft dat niet altijd het geval te zijn. De looptijd kan ook anders zijn.

Verschillende looptijden

zorg dat je uitvaartverzekering waardevast is en dat je een lage premie betaald

Vaste looptijd

Zoekt u naar een vaste looptijd voor uw uitvaartverzekering? U kunt dan rekening houden met 30 jaar, een periode waarmee u er over het algemeen voor zorgt dat u hier voorlopig mee vooruit kunt. Het is daarnaast mogelijk om een looptijd van uw uitvaartverzekering te kiezen van bijvoorbeeld 10, 15, 20 of 25 jaar. Langer is tevens mogelijk, korter is over het algemeen niet verstandig. Dat heeft te maken met het feit dat u dan een (zeer) hoge premie betaalt, waardoor u tevens zelf zou kunnen sparen voor de uitvaart

uitvaartverzekering keert het verzekerd bedrag uit en oor een uitvaartverzekering betaal je dus premie

Levenslange looptijd

Wilt u er vooral voor zorgen dat u tot een bepaalde leeftijd premie betaalt, bijvoorbeeld omdat u verwacht rond die periode te komen te overlijden? Het is mogelijk om de looptijd van uw uitvaartverzekering af te stemmen op uw 65elevensjaar, uw 80e levensjaar of bijvoorbeeld uw 85e levensjaar. U zorgt er op die manier voor dat u de looptijd van de uitvaartverzekering door kunt laten lopen tot op latere leeftijd. U betaalt premie tijdens de looptijd van de uitvaartverzekering. Kiest u voor een levenslange looptijd? De premie ligt dan relatief laag, al betaalt u de premie aan de andere kant een groot aantal jaren.

Lage premie bij lange looptijd uitvaartverzekering

De premie voor een uitvaartverzekering is direct afhankelijk van de looptijd. Dat heeft te maken met het feit dat een uitvaartverzekering eigenlijk een spaarverzekering is, in plaats van een risicoverzekering. De verzekeraar dekt in dit geval niet zomaar een risico af, we komen uiteindelijk immers allemaal te overlijden. Dat maakt het van belang om voor het moment van overlijden in ieder geval gemiddeld genomen voldoende premie te innen. Wilt u zich op late leeftijd nog verzekeren? Dan is er weinig tijd om te ‘sparen’, waardoor de korte looptijd van de uitvaartverzekering leidt tot een hoge premie.

Het is in plaats daarvan verstandiger om de looptijd van de uitvaartverzekering zo lang mogelijk te kiezen, door daar al op jonge leeftijd gebruik van te maken. Des te jonger u begint, des te groter de kans dat u slechts een paar euro per maand hoeft te betalen. De lange looptijd van de uitvaartverzekering helpt u er op die manier voor te zorgen dat u er op een voordelige wijze gebruik van kunt maken. Voordat u een uitvaartverzekering afsluit, is het mogelijk verstandig om online te vergelijken en te kijken dan de looptijden van verschillende verzekeraars. Uiteraard kunt u online een uitvaartverzekering afsluiten, op basis van de looptijd die u wenst. Levenslang, tijdens een vaste periode of tot een bepaalde leeftijd, met betrekking tot de looptijd van de uitvaartverzekering is er van alles mogelijk.

Looptijden van verschillende verzekeraars

Hoe lang u premie dient te betalen, verschilt per verzekeraar. Hieronder vindt u een overzicht van verzekeraars en de looptijden die zij aanbieden.

MonutaLevenslange looptijd
DELAPremiebetaling loopt door tot uw 65ste levensjaar of tot uw overlijden
ArdantaEen looptijd van 30 jaar (u betaalt gedurende 30 jaar premie of tot uw 80ste)
NuvemaLevenslange looptijd (u betaalt premie tot uw 85ste)
YardenU kunt kiezen voor een looptijd van 10, 20 of 30 jaar (daarnaast kunt u premie betalen tot 85ste)
KlaverbladLooptijd van minimaal 10 jaar (u kunt premiebetalen tot uw 81ste)

Nog geen uitvaartverzekering?

Sluit een uitvaartverzekering af! Zo worden de kosten van uw uitvaart gedekt en weet u zeker dat uw nabestaanden hier niet mee belast zullen worden.

grafsteen

Veelgestelde vragen

Welke looptijd is het voordeligst?

Het is moeilijk te voorspellen welke looptijd het meest voordelig is. Maandelijkse premies zijn over het algemeen goedkoper bij langere looptijden, omdat de verzekeraar daar meer kans heeft om de premies van te innen. Kiest u voor een kortere looptijd, dan zal de premie meestal hoger zijn, omdat u dan minder lang afdraagt. De keuze is aan u; gaat u voor een hogere premie, of voor een langere tijd de premie betalen?

Wat is een waardevaste verzekering?

Bij een waardevaste verzekering stijgt de uitkering die de nabestaanden ontvangen, hierdoor kunnen ze nooit onverzekerd raken.

Hoe lang loopt een kapitaal uitvaartverzekering?

Een kapitaal uitvaartverzekering loopt meestal 10, 15, 20 of 25 jaar. Afhankelijk van het verzekeringsbedrijf waar u mee werkt, kunt u ook een kapitaal uitvaartverzekering kopen met een looptijd van 30 jaar of langer. Het is aan u om te bepalen voor welk bedrag u met een kapitaalverzekering verzekerd wilt zijn. Aan de hand hiervan kun u kiezen hoe hoog de maandelijkse premie is die u betaalt. Bij overlijden zal de verzekeringsmaatschappij het verzekerde bedrag uitkeren aan de nabestaanden, die vervolgens de volledige verantwoordelijkheid dragen voor de regeling van de uitvaart.