Moet je de huisarts waarschuwen bij overlijden?

Suzanne Peters

Is er iemand overleden uit jouw omgeving? Dan vraag je je wellicht af of je misschien de huisarts moet inlichten hierover. Voor lang niet iedereen is dit meteen duidelijk. Wanneer moet je wel een huisarts inlichten en wanneer niet? Hoe ga je hier het beste mee om?

Wanneer moet je de huisarts waarschuwen?

Wanneer er iemand is overleden uit jouw omgeving, dan moet je de huisarts direct waarschuwen als dit thuis is gebeurd. Misschien denk je er niet meteen aan, maar het is echt heel belangrijk om zo snel mogelijk te reageren en handelen. Hoe eerder je dit laat weten, hoe makkelijker het bijvoorbeeld is om de doodsoorzaak te bepalen. De huisarts komt zo snel mogelijk naar het huis toe na dit bericht om de persoon officieel dood te verklaren. Er wordt gekeken of het hart nog werkt en als dat niet het geval is, dan wordt de A- en B- documenten ingevuld. Hierop wordt officieel vastgelegd dat iemand is overleden. Overlijdt iemand ergens anders dan thuis? Buitenshuis kan het vaak beter zijn een ambulance te regelen. Wanner iemand in een ziekenhuis overlijdt, wordt er door het personeel meestal meteen actie ondernomen.

Wat te doen bij donorregistratie?

Er zijn steeds meer mensen die zich aanmelden als donateur van organen. Een arts kan dit allemaal uitzoeken, maar het is belangrijk om te weten dat snelheid erg belangrijk is bij orgaandonor. Vaak is er maar beperkte tijd om de organen opnieuw te kunnen gebruiken. Weet jij dat de persoon die overleden is een orgaandonor was, dan is het dus verstandig om dit zo snel mogelijk te melden. Op deze manier kan er meteen actie worden ondernomen. Het lichaam moet dan worden meegenomen en de nabestaanden krijgen het later terug om afscheid te kunnen nemen.