Natura uitvaartverzekering

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Mabelle Abraham
Leestijd: 5 Minuten

De natura uitvaartverzekering is een van de meest afgesloten vormen van de uitvaartverzekering. Zoals de naam al zegt keert deze uitvaartverzekering uit in natura. Dit wil dus zeggen dat er geen geld wordt uitgekeerd, maar dat er wel wordt vergoed voor de diensten en de producten bij de uitvaart.

Wat is een natura uitvaartverzekering?

De natura uitvaartverzekering biedt u een dienstenpakket aan. Met een natura uitvaartverzekering verzekerd u zich voor de diensten en producten voor uw begrafenis of crematie. De verzekeraar betaalt de kosten direct, waardoor uw nabestaanden geen geld uitgekeerd krijgen. In het standaard basispakket zijn de volgende diensten opgenomen: de kosten van de rouwdienst, de begrafenis of de crematie, kosten van het vervoer van overledene, kosten van de kist en de urn en de kosten van de administratie.

Voor wie is het geschikt?

Iedereen heeft de mogelijkheid om een uitvaartverzekering in natura af te sluiten. Bij het afsluiten van de verzekering bepaalt u wat u wilt dat er tijdens de uitvaart gebeurt. De kosten van de verzekering zijn afhankelijk van de keuzes die u maakt.

overlijdensakte Rouwvervoer Rouwbrieven bij een andere uitvaartverzorger in natura afsluiten

Wat zit er in het basis pakket?

Zoals gezegd zal een natura uitvaartverzekering de kosten vergoeden voor producten en diensten bij een uitvaartverzekering. U kiest zelf het bedrag waarvoor u verzekerd wilt zijn en dit bepaalt dan ook in welke mate de diensten en de producten bij uw uitvaart vergoed zullen worden. Maar waar moet u dan aan denken als we het hebben over diensten en producten bij een uitvaartverzekering?

 • Uitvaartkist
 • Uitvaartverzorgers
 • Regelen van de overlijdensakte
 • Crematie- en begraafplaats verzorging
 • Laatste verzorging overledene
 • Condoleanceregister
 • Rouwvervoer
 • Laatste verzorging overledene

Bij een natura uitvaartverzekering is het ook mogelijk om extra diensten en producten te kiezen. Hiervoor bieden de meeste verzekeraars een pluspakket aan.

Pluspakket

Naast het basispakket is er ook een pluspakket waarbij u meer kunt meeverzekeren. Hierbij kunt u denken aan luxere grafkisten, een grafsteen, een hoger vrij te besteden bedrag, uitgebreidere koffietafel en bijv. een advertentie in de krant. Om te voorkomen dat uw nabestaanden na uw overlijden voor extra kosten komen te staan, is het belangrijk om goed na te gaan wat uw uitvaartwensen zijn alvorens een keuze te maken.

Premie uitvaartverzekering natura vergelijken

Voor het afsluiten van een natura uitvaartverzekering is het verstandig om de verschillende aanbieders te vergelijken. U kunt dan bijvoorbeeld letten op de maandelijkse premie, maar ook op zaken als premie indexatie en een winstdelingsregeling. Door te vergelijken krijgt u een goed beeld en kunt u een verzekering afsluiten die bij u past. We hebben een aantal goede natura uitvaartverzekeringen in een overzicht gezet:

logo van Monuta

Monuta uitvaartverzekering

 • Complete verzorging uitvaart
 • Kinderen gratis meeverzekerd
 • Altijd aan te passen aan uw wensen

8,08

25 jaar €9.000,00 verzekerd

logo van Dela

DELA uitvaartverzekering

 • Gehele begrafenis volledig ontzorgd
 • Zelf wensen aangeven
 • Kinderen tot 25 jaar voordelig meeverzekerd

8,56

25 jaar €9.000,00 verzekerd

Laatst bijgewerkt: 5 september 2023. Bekijk alle aanbieders.

Waarom kiezen voor een natura uitvaartverzekering?

Door een natura uitvaartverzekering af te sluiten, worden de kosten voor de begrafenis of crematie gedekt. De verzekeraar stelt hierbij ook een uitvaartverzorger aan, die de nabestaanden begeleidt en ondersteunt bij het regelen van de uitvaart. Hierdoor hebben zij minder zorgen om zich heen en is er minder te doen na het overlijden.

Natura uitvaartverzekeringen in verschillende vormen

Hoe uw natura uitvaartverzekering er uiteindelijk uit komt te zien bepaalt u zelf. U kunt vaak uit meerdere pakketten kiezen bij een verzekeraar, dus u beslist zelf hoe uitgebreid uw uitvaartverzekering zal worden. Houd er rekening mee dat dit direct van invloed zal zijn op de hoogte van uw premie. Wilt u dus liever niet teveel betalen voor uw uitvaartverzekering, dan zal dit ten koste gaan van de dekking, aangezien deze dan lager zal uitvallen. Dit heeft uiteraard met het verzekerde bedrag te maken.

Hieronder hebben we de voor- en nadelen van een natura uitvaartverzekering op een rijtje gezet:

Voordelen

 • Relatief lage premie
 • Kinderen tot 18 jaar meeverzekerd
 • Direct info over medische acceptatie
 • Wensen voor de uitvaart gratis registreren

Nadelen

 • Beperkte keuzevrijheid
 • Extra kosten
 • Vaak geen optie voor 60+
 • Teveel betaalde premie niet retour

Uitvaartverzekeraars naturaverzekering

Er zijn diverse Nederlandse verzekeringsmaatschappijen die een natura uitvaartverzekering aanbieden. In onderstaande tabel vindt u een lijst met verzekeraars waar u een natura verzekering kunt afsluiten.

In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de verschillende uitvaartverzekeraars:

VerzekeraarDekkingPremie
Monuta€ 9.000,-€ 8,08
Dela€ 9.000,-€ 8,56
*Geboortedatum: 01-01-1998 (25 jaar)

Natura verzekering afkopen

Het is in sommige omstandigheden onmogelijk om een natura uitvaartverzekering af te kopen. In 2014 voerde de AFM een onderzoek naar het afkopen van deze verzekeringen. Als u uw natura verzekering wil afkopen, raden wij u aan contact op te nemen met uw verzekeraar. Zij

Natura uitvaartverzekering afsluiten?

Bij het afsluiten van een natura verzekering, is het verstandig om op de volgende onderdelen te letten:

 • Welke diensten worden er gedekt met de polis?
 • Wat staat er in de voorwaarden van de uitvaartverzekeraar?
 • Maandelijkse of jaarlijkse betalen?
 • Is de verzekering waardevast?
 • Verplichting van medische keuring

Het is aan te raden alle uitvaartverzekeraars te vergelijken als u op zoek bent naar de meest voordelige natura uitvaartverzekering. Op deze manier kunt u de goedkoopste optie kiezen.

Veelgestelde vragen

Wat kost een natura uitvaartverzekering?

De kosten van een natura uitvaartverzekering zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd, de hoogte van de dekking, de voorwaarden en andere opties. In het algemeen kan een natura uitvaartverzekering variëren van € 5,- tot € 60,- per maand.

Wat is het verschil tussen een natura uitvaartverzekering en een kapitaal uitvaartverzekering?

Een natura uitvaartverzekering is een verzekering waarmee u de kosten van de uitvaart kunt dekken. Een natura uitvaartverzekering keert altijd uit in de vorm van diensten. Het verzekerde bedrag kan worden gebruikt voor de kosten van een begrafenis, crematie, rouwkaarten, kist, bloemen en andere uitvaartkosten. De verzekeraar zal het bedrag uitbetalen aan de uitvaartverzorger, zodat deze de kosten kan betalen. Een kapitaaluitvaartverzekering daarentegen is een verzekering waarbij het verzekerde bedrag bij overlijden wordt uitgekeerd aan de begunstigde. Het geld kan worden gebruikt voor de uitvaartkosten, maar de begunstigde kan ook besluiten om het geld voor andere doeleinden te gebruiken.

Is een natura uitvaartverzekering geschikt voor mij?

De primaire doelstelling van elke uitvaartverzekering is om de kosten van een uitvaart te dekken, zodat de nabestaanden niet worden belast met die financiële last. Bij een natura uitvaartverzekering worden de nabestaanden bovendien bijgestaan bij het regelen van de uitvaart, wat een extra voordeel biedt. De waarde van het pakket blijft onveranderd ongeacht de prijsstijging van gemiddeld 4,5% per jaar, waardoor een extra zekerheid wordt geboden. Het risico van de stijgende kosten ligt bij de verzekeraar.