Het verlies van een kind is het ergste dat u als ouder kan overkomen. U voelt zich niet alleen verdrietig, maar ook machteloos. De omgang met dit verlies is enorm zwaar en heeft veel tijd nodig. Hoe komt u door het rouwproces heen?
5 tips voor de rouwverwerking
Om toch wat beter met het zware verlies om te kunnen gaan, staan hieronder vijf korte tips voor de rouwverwerking.
Hieronder worden de verschillende tips verder uitgewerkt. Deze handvatten kunnen u wellicht op weg helpen, maar het is belangrijk dat u onthoudt dat iedereen op zijn eigen manier rouwt. Wat voor de één werkt, hoeft voor u niet zo te zijn. U zal uw eigen weg hierin moeten vinden. Geef uzelf vooral de tijd die u nodig heeft en wees ook zeker niet te streng voor uzelf.
Emoties toelaten en erover praten
Het verlies van een kind is het zwaarste dat een ouder kan meemaken. U wordt overweldigd door verdriet, maar wellicht ook woede en onbegrip, afhankelijk van de wijze waarop uw kind is overleden. Het is essentieel voor rouwverwerking dat u deze gevoelens niet onderdrukt, maar juist toelaat. Wees dus niet te streng voor uzelf.
Als u meerdere kinderen heeft, is het ook voor de achtergebleven kinderen van belang dat zij weten dat hun emoties normaal zijn en zij deze mogen uiten. Het verlies van een kind kan namelijk nare gevolgen hebben voor de andere kinderen. Als ouder wil u uw kinderen waarschijnlijk niet belasten met uw rouwproces, maar juist openlijk erover spreken en verdriet tonen kan bevorderlijk zijn voor de rouwverwerking van kinderen.
Communiceer met uw partner
Wanneer een kind overlijdt, kan dit de relatie met uw partner beïnvloeden. Om te zorgen dat u en uw partner er samen doorkomen, is het belangrijk dat u goed met elkaar blijft communiceren. Sta voor elkaar klaar en luister naar de gevoelens waar uw partner mee worstelt. Zo komt u het best door uw gezamenlijke rouwproces heen.
Geef uw partner de ruimte
Niet alleen communicatie, maar ook ruimte is belangrijk in een relatie na het verlies van een kind. Uw partner en u rouwen namelijk wellicht niet op dezelfde manier. Als uw partner op een andere wijze met het overlijden omgaat, is het belangrijk dat u hem of haar daartoe de ruimte geeft. Deze verschillen kunnen echter ook tot frustraties en wrijving leiden, maar wanneer u elkaars verschillen respecteert en goed blijft communiceren, hoeft dit niet het geval te zijn.
Zoek professionele hulp
Het verlies van een kind is niet zomaar iets. Het is een vreselijke gebeurtenis die u waarschijnlijk uw hele leven bijblijft. U hoeft niet alleen met dit ingrijpende verlies om te gaan, maar kan ook hulp zoeken bij een gespecialiseerde psycholoog. Niet iedereen vindt het fijn om met een vreemde te praten, maar het kan juist prettig zijn om vrijuit met iemand te kunnen spreken over al uw worstelingen en emoties. De psycholoog kan u handvatten bieden en ondersteunen in uw rouwproces. Sommige mensen schamen zich ervoor als zij deze stap zetten, maar dat is absoluut niet nodig.
Pak uw leven op
Het zal niet makkelijk zijn om uw normale leven weer op te pakken, maar op den duur ontkomt u er niet aan. Doorgaan met uw leven hoeft niet alleen zwaar te zijn, maar kan ook afleidend zijn. Wanneer u aan het werk bent, denkt u wellicht niet meer de hele dag aan het verlies, maar zijn er ook momenten waarop u met andere zaken bezig bent. U hoeft gelukkig niet meteen groots te beginnen. Na het verlies verder leven kan in kleine stappen. Begin bijvoorbeeld met het creëren van een vast ritme, zoals vaste eetmomenten en slaaptijden. Ook naar buiten gaan kan enorm helpen. Een andere omgeving zal u goed doen.