Onderverzekering

admin

Wilt u onderverzekering bij een uitvaartverzekering voorkomen en bent u benieuwd hoe u dat het best kunt aanpakken? Onderverzekering leidt tot een vervelende situatie, omdat de verzekeraar niet voldoende uit zal keren om de uitvaart te betalen. In plaats daarvan dienen de nabestaanden bij te springen, eventueel vanuit de erfenis die ze van u ontvangen. In veel gevallen dienen zij de kosten echter voor te schieten, omdat het even duurt totdat de erfenis beschikbaar is. Een begrafenis kost gemiddeld €8.400, een crematie op dit moment zo’n €6.000. Heeft u aanvullende wensen? Dan lopen de kosten snel op en ligt onderverzekering op de loer.

Bovendien zullen de kosten voor de begrafenissen en crematies de komende jaren alleen maar oplopen. U kunt onderverzekering voorkomen door nu alvast na te denken over uw uitvaart en daar een goede polis voor af te sluiten.

Oorzaken onderverzekering begrafenispolis

Onderverzekering voor uw begrafenisverzekering kan een aantal verschillende redenen hebben:

  • Alleen een natura pakketverzekering
  • Geen indexatie van de uitvaartverzekering
  • Onvoldoende rekening houden met hoge grafkosten

Maakt u gebruik van een natura uitvaartverzekering? De verzekeraar zal uitgaan van een gemiddeld bedrag per uitvaart. Onderverzekering ligt op de loer, omdat de kosten voor een uitvaart in de Randstad bijvoorbeeld een stuk hoger liggen dan in de rest van het land. Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat er over het algemeen kosten bij zullen zitten die niet tot de dekking behoren, waardoor uw nabestaanden daarvoor op dienen te draaien.

Er kan daarnaast onderverzekering bij een begrafenisverzekering ontstaan op het moment dat er geen sprake is van indexatie. Het grote voordeel hiervan is dat de premie tijdens de looptijd gelijk blijft. De uitvaartkosten zullen aan de andere kant wel elk jaar een beetje oplopen. Houd er dus rekening mee dat u uiteindelijk onderverzekerd raakt, wanneer er geen sprake is van een indexatie van de kosten.

Ten derde dient u rekening te houden met hoge grafkosten, die per gemeente flink kunnen verschillen. Het is opnieuw in de Randstad een stuk duurder dan in andere delen van het land. U kunt de grafkosten opvragen bij de gemeente, om de uitvaartverzekering daar vervolgens op af te stemmen en onderverzekering te voorkomen.

Onderverzekering voorkomen

Wilt u onderverzekering binnen uw uitvaartverzekering voorkomen en bent u benieuwd hoe u dat het best kunt doen? U kunt uw huidige polis nog eens onder de loep nemen en daar met de verzekeraar over praten. Is het mogelijk om de dekking uit te breiden, uiteraard op basis van een hogere premie? U zorgt er daarmee voor dat u de dekking in orde kunt maken. Het zou ook zo kunnen zijn dat overstappen naar een andere verzekeraaruiteindelijk de beste optie voor u is, maar u zult dit dus wel eerst goed na moeten gaan.

Het is daarnaast de moeite waard om goed te kijken naar een aanvullende uitvaartverzekering. Kijk dan vooral naar de geldverzekering, de begrafenisverzekering in kapitaal. U kunt een extra bedrag verzekeren, dat uw nabestaanden uitgekeerd krijgen op het moment dat u komt te overlijden. Zij kunnen dat geld vervolgens gebruiken om de aanvullende kosten te betalen. Op die manier is er geen sprake meer van onderverzekering binnen uw uitvaartverzekering en zijn alle kosten netjes gedekt.