Onderverzekering

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Milou Ros
Leestijd: 2 Minuten
onderverzekerd

Als u niet goed bent verzekerd, kan u onderverzekerd raken. Wil u onderverzekering bij een uitvaartverzekering voorkomen? Bent u benieuwd hoe u dit het beste kan aanpassen? Hieronder bespreken de redenen van onderverzekering en de stappen die u dan kan zetten.

Wanneer bent u onderverzekerd?

De kosten voor een uitvaart liggen al gauw tussen de € 6.500 en € 11.000 en lopen vaak ieder jaar op. Wanneer u tot een lager bedrag bent verzekerd, kan het zijn dat u bent onderverzekerd. U heeft dan een verzekering waarmee u wellicht niet alle kosten van de begrafenis of crematie kan betalen. De nabestaanden dienen dan bij te springen als dat mogelijk is.

Oorzaken onderverzekering begrafenispolis

Onderverzekering voor uw uitvaartverzekering kan een aantal verschillende redenen hebben:

  • U hebt een natura uitvaartverzekering met een lage dekking afgesloten
  • Er is geen indexatie van de uitvaartverzekering
  • Er is onvoldoende rekening gehouden met hoge grafkosten

Hoge kosten voor uitvaart en graf

Wanneer u een natura uitvaartverzekering afsluit, krijgt u een pakket aan diensten uitgekeerd van een bepaalde waarde. Wanneer de kosten voor een uitvaart in uw omgeving of over een aantal jaar echter hoger liggen dan u nu voor verzekerd bent, loopt u het risico dat u onderverzekerd bent. Daarnaast krijgt u na een uitvaart ook met algemene kosten te maken, zoals de kosten van het onderhoud van het graf en de behoud van het graf. Deze kosten zijn niet gedekt en de rekening zal bij uw nabestaanden terechtkomen.

Geen indexatie van de uitvaartverzekering

Bij indexatie wordt een geldbedrag aangepast aan een indexcijfer, zodat het bedrag meegaat met inflatie. Wanneer dit niet het geval is, blijft de premie gelijk. Dit kan een voordeel zijn. Wanneer een uitvaart door de jaren heen steeds duurder wordt, is dit echter een nadeel. U kan dan onderverzekerd raken. Houd daarom voor het afsluiten van een verzekering rekening met indexatie.

Onderverzekering voorkomen

Als u onderverzekering wil voorkomen, is het verstandig om de polisvoorwaarden goed door te nemen, zodat u weet waar u aan toe bent. In sommige gevallen is het ook mogelijk om de dekking uit te breiden, waarna u een hogere premie gaat betalen en een hogere dekking ontvangt. Ook is het mogelijk om over te stappen naar een andere verzekeraar. Het kan namelijk zijn dat u in eerste instantie een verkeerde keuze heeft gemaakt.

Het is daarnaast de moeite waard om te kijken naar de mogelijkheden voor een aanvullende uitvaartverzekering. Naast een natura uitvaartverzekering zou u bijvoorbeeld een kapitaal uitvaartverzekering kunnen afsluiten om ervoor te zorgen dat uw nabestaanden een extra geldbedrag ontvangen om de uitvaart en nazorg te bekostigen.