Ongevallenverzekering

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Milou Ros
Leestijd: 2 Minuten

Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan ons allen overkomen. Ook als we voorzichtig leven kan er wat misgaan. Het kan daarom verstandig zijn om een ongevallenverzekering af te sluiten. Wat houdt een ongevallenverzekering in? Waar moet u rekening mee houden?

Wat is een ongevallenverzekering?

Bij een ongevallenverzekering bent u verzekerd tegen ongevallen en medische gevolgen daarvan. De verzekering kan uiteraard niet voorkomen dat u een ongeluk krijgt, maar zorgt er wel voor dat u financieel minder risico loopt. Wanneer u bijvoorbeeld van de trap valt of een ongeluk meemaakt, kan u terugvallen op de ongevallenverzekering.

Algemene dekking

Er zijn verschillende varianten ongevallenverzekeringen. De standaard polis van een ongevallenverzekering biedt dekking bij blijvende invaliditeit, overlijden en tandheelkundige kosten voor kinderen tot 18 jaar. Bij deze verzekering is er sprake van bedragen die een aantal keer kunnen worden uitgekeerd. Het gaat dan om vaste bedragen voor specifieke gevallen.

Bij blijvende invaliditeit en overlijden worden de hoogste bedragen uitgekeerd. Deze bedragen kunnen worden gebruikt om medische kosten te vergoeden. Ook kunnen nabestaanden het bedrag gebruiken om de uitvaart te betalen.

Aanvullende verzekeringen

Niet ieder ongeval valt onder de algemene dekking. Wanneer u een risicovol beroep uitoefent of vaak motor rijdt, is het risico op overlijden of invaliditeit groter dan wanneer u dit niet doet. Daarom zijn deze situaties niet meegenomen in de reguliere polisvoorwaarden. Als u dit gedekt wil hebben, kan u een aanvullende verzekering afsluiten. Hierover kan u spreken met een adviseur, zodat u er zekerder van bent dat uw verzekering de juiste dekking biedt.

Verschil tussen ongevallenverzekering en uitvaartverzekering

De ongevallenverzekering is géén alternatief voor de uitvaartverzekering. Een ongevallenverzekering dekt alleen overlijden bij een ongeval. Wanneer u op natuurlijke wijze of door ziekte overlijdt, wordt de uitkering niet uitgekeerd. Daarvoor heeft u dan een uitvaartverzekering nodig. Deze keert dan namelijk wel uit. De verzekeringen vullen elkaar aan, maar zijn geen vervanging van elkaar.