Online condoleren of niet?

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Suzanne Peters
Leestijd: 2 Minuten

Wanneer iemand die overleden is veel connecties heeft, kan er ook gekozen worden om de mogelijkheid te bieden om online te condoleren. Hoe werkt dit precies en wat zijn de voordelen? Moet je online condoleren of toch maar niet?

Online condoleren

Om online te kunnen condoleren, kun je terecht op condoleance.nl. Hier kan een register worden aangemaakt waar mensen online kunnen condoleren. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je een online condoleance register zou moeten openen. Misschien was de overleden persoon extreem actief online en had hij of zij veel verschillende sociale netwerken. Of misschien zijn er nabestaanden die niet in de buurt wonen en die graag gebruik willen maken van de mogelijkheid om online te condoleren. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zoals een nationaal register of een particulier register.

Nationaal register

Een nationaal register wordt gebruikt voor bekende personen. Denk aan televisiepersoonlijkheden, mensen uit de politiek of auteurs. Een nationaal register wordt ook geopend na een ramp waar veel slachtoffers bij gevallen zijn. Het register is dan voor alle slachtoffers en niet slechts voor een van de slachtoffers bij die ramp. Een nationaal register blijft altijd geopend en mensen kunnen dus ook jaren later nog wat schrijven.

Particulier register

Een particulier register is een register dat voor een persoon is die niet meteen bekend is.  Het aanmaken hiervan kost wel geld en kan door iedere nabestaande worden geopend. Het aanmaken van een register is heel gemakkelijk en met een paar muisklikken heb je dit al geregeld. Het is mogelijk hier een foto toe te voegen en bijvoorbeeld een gedicht. Je kunt dit dus invullen zoals je maar wilt. Het particuliere register zal de eerste twee maanden gratis online staan. Daarna moet je ervoor betalen. Iedereen kan hiervoor betalen, ook mensen die niet het condoleance register hebben geopend. Dit is dus voor iedereen geschikt om te doen.

Hoeveel kost het?

De prijzen zijn afhankelijk van het aantal maanden dat je het particuliere register wilt verlengen. Dit zijn de prijzen:

  • 1 maand € 4,00
  • 6 maanden € 20,00
  • 12 maanden € 30,00
  • 24 maanden € 50,00
  • 36 maanden, € 70,00

Maak een boekje

Het is natuurlijk zonde als een register wordt gesloten en je alle opmerkingen kwijt raakt. Het kan heel fijn zijn om als troost de reacties later terug te lezen. In dat geval kun je klikken op de link ‘maak je boekje’. Hiermee kun je een boekje laten drukken met alle reacties. Hoe duur dit is, is moeilijk te zeggen. Dit is namelijk geheel afhankelijk van het aantal reacties en bijvoorbeeld het aantal foto’s dat is geplaatst. Hoe meer er is geplaatst, hoe duurder het wordt. Hier moet je dus wel echt rekening mee houden. De prijs krijg je wel meteen in beeld te zien, zodat je altijd precies weet wat je kunt verwachten.

Wel of niet online condoleren?

Of je wel of niet een online condoleance wilt is geheel afhankelijk van de persoon die overleden is en de wensen van hem of haar. Ook kunnen de nabestaanden hier een duidelijke mening over hebben. Het is goed om met alle nabestaanden te overleggen wat hierin de beste mogelijkheid is. Luister hierin altijd goed naar elkaar en vraag je ook af of er bij andere nabestaanden de behoefte kan zijn aan een mogelijk om online te condoleren. Eventueel kan de uitvaartondernemer je hier verder mee helpen en advies geven. Hij of zij weet precies hoe het online condoleanceregister werkt en kan je meer duidelijkheid geven in geval van twijfels.