Wanneer een dierbare komt te overlijden, wordt er vaak voor gekozen om deze op te baren. Dit is een manier om afscheid te kunnen nemen. Opbaren kan op verschillende wijzen en plaatsen worden gedaan. Nabestaanden willen natuurlijk kiezen voor de optie die hen het meest aanspreekt en waarmee zij hun dierbare het meest eren. Welke manieren van opbaren zijn er allemaal? Waar moet u zoal op letten?
Hoeveel dagen opbaren?
Het is allereerst belangrijk om te weten hoe lang uw dierbare kan worden opgebaard. De exacte lengte is meestal afhankelijk van het moment van overlijden. Volgens de wet is het daarnaast verplicht om een overledene uiterlijk op de zesde werkdag na overlijden te begraven of cremeren. Zes dagen is dus ook de maximale tijd dat iemand kan worden opgebaard. Als u dat liever korter doet, kan dat uiteraard ook.
Opbaren in eigen huis
Het is mogelijk om een overledene in zijn of haar eigen huis op te baren. Vroeger werd dit vaker gedaan dan nu, maar tegenwoordig kan dit nog steeds een erg persoonlijke wijze zijn om afscheid te nemen. Aan thuis opbaren zijn geen regels verbonden. Veel mensen vinden het fijn om bij elkaar te komen in het huis van hun dierbare. Het kan ook een fijne gedachte zijn dat de overleden persoon thuis verblijft. Vooral bij kleine kinderen kan dit een goede keuze zijn, omdat u en eventuele broertjes en zusjes op deze manier in een veilige en vertrouwde omgeving afscheid kunnen nemen.
Wanneer u ervoor kiest uw dierbare in huis op te baren, moet u wel met een aantal punten rekening houden. Het lichaam kan namelijk gaan ruiken. Dit is niet alleen onprettig voor de eventuele continue stroom aan mensen die langskomt, maar het kan ook een vervelende gedachte zijn dat uw dierbare er zo bij ligt. Om dit te voorkomen wordt vaak gebruikgemaakt van speciale koelelementen, maar ook wierrook en geurkaarsen kunnen de geur verdoezelen.
Opbaren in een rouwcentrum
Er kan worden gekozen voor opbaring in een rouwcentrum. Dan wordt uw dierbare overgebracht en verzorgd in een centrum. Het voordeel hiervan is dat de nabestaanden dan meer rust hebben. Ook worden de zorgen dan uit handen genomen. In een rouwcentrum wordt uw dierbare namelijk opgebaard in een goed verzorgde en gekoelde afscheidskamer, waar vaak speciale geurkaarsen branden om vervelende geuren te voorkomen. Soms is het ook mogelijk om bepaalde muziek in de kamer te draaien. Ook zijn er vaak attributen van meerdere geloofsovertuigingen aanwezig om de kamer mee aan te kleden. U kan de kamer dus zo persoonlijk mogelijk maken. Doorgaans is er voor de nabestaanden drinken aanwezig en hangt er een serene sfeer in het gebouw, wat rustgevend kan zijn. Een rouwcentrum heeft wel vaak bepaalde openingstijden, waarmee rekening moet worden gehouden.
Opbaren in de tuin
Tegenwoordig kiezen mensen er steeds vaker voor om hun dierbare op te baren in de tuin. Dit kan in een speciale schuur, in een tuinhuisje, maar ook in een afgesloten tent. In dit geval lopen mensen niet steeds naar binnen om afscheid te nemen van de overledene, maar is er alsnog een persoonlijke plek waar iedereen terecht kan. Ook is de plek van opbaring dichtbij, maar niet zo confronterend als in huis. Dit kan prettig zijn.
In bed of in een kist?
Opbaren kan in een bed of in een kist. Vaak is de keuze daarin afhankelijk van de plek waar u de dierbare opbaart. In een rouwcentrum is een kist standaard, maar in het eigen huis zou de dierbare in zijn of haar bed kunnen worden gelegd. Dit kan voor nabestaanden vertrouwd en persoonlijk voelen, omdat de dierbare op een bekende plek is.
Kleding bij het opbaren
Wanneer ervoor is gekozen om de overleden dierbare op te baren, dient deze te worden aangekleed, zodat de overledene er mooi bij ligt en waardig afscheid kan worden genomen. De meeste mensen kiezen voor een kledingstuk of outfit die de overledene goed representeert. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een jurk die iemand vaak droeg of het overhemd dat iemand het beste stond. Als de overledene erg sportief was, kan ook een sportieve outfit een goede optie zijn. U ziet uw dierbare namelijk het liefst zoals u deze heeft gekend en wil blijven herinneren. Bespreek de mogelijkheden onderling met alle nabestaanden, zodat er uiteindelijk een keuze wordt gemaakt waarmee iedereen tevreden is.
Houd hier rekening mee
Bij het uitkiezen van een geschikte outfit, is het goed om met een aantal zaken rekening te houden. Een overledene heeft bijvoorbeeld vaak blauwe vlekken op de armen. Dit kan er akelig uitzien en is wellicht niet de manier waarop u uw dierbare voor het laatst wil zien. Kies in dit geval niet voor korte mouwen, maar juist voor lange mouwen. Ook kan een bepaald kledingstuk waardevol zijn voor een nabestaande. De kans bestaat dat dit kledingstuk beter bewaard kan worden als erfstuk. Het is daarom verstandig de kledingkeuze met alle nabestaanden te bespreken en eventueel meerdere outfits te bedenken.
Doe wat goed voelt
Afscheid nemen is heel persoonlijk. Kies daarom een locatie, manier van opbaren en wijze van laatste verzorging die voor u en de andere nabestaanden goed voelt. Bespreek de mogelijkheden goed en laat u eventueel adviseren door een uitvaartverzorger, zodat uiteindelijk iedereen vindt dat er op een waardige wijze afscheid is genomen van de overleden dierbare.