Overstappen van uitvaartverzekering

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Suzanne Peters
Leestijd: 2 Minuten

Overweegt u over te stappen naar een andere uitvaartverzekering? Bent u misschien ontevreden over uw huidige uitvaartverzekering? Houd er dan rekening mee dat overstappen hogere kosten kan opleveren. Overstappen lijkt soms de beste keuze te zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Hoe zit dit precies? Hoe kan u overstappen?

Waarom overstappen van uitvaartverzekering?

Overstappen van de ene uitvaartverzekering naar de andere wordt vaak gedaan om kosten te besparen. Men denkt misschien dat een andere uitvaartverzekering voordeliger voor hen is. De premie van een andere verzekeraar kan namelijk een heel stuk lager zijn. Ook willen mensen soms bij dezelfde uitvaartverzekering zitten als een bekende, zoals een familielid of partner. Het kan ook zijn dat u klachten heeft over uw huidige verzekeraar of om hele andere redenen ontevreden bent over uw huidige begrafenis verzekering.

Hoe kan u overstappen?

Het is in principe vrij makkelijk om over te stappen van uitvaartverzekering. U moet de huidige verzekering afkopen en ontvangt dan een bedrag. Dit bedrag kan u weer in de nieuwe verzekering stoppen. U moet er echter wel rekening mee houden dat het afkopen van een nieuwe uitvaartverzekering niet goedkoop is. De kosten hiervan zijn erg hoog. Het is dus belangrijk om deze kosten van tevoren vast te stellen, zodat u kunt uitrekenen of overstappen naar een andere verzekering voor uw begrafenis of crematie daadwerkelijk voordeliger is.

Waar moet u verder op letten?

Wanneer u van begrafenisverzekering overstapt, dient u niet alleen op de kosten te letten. U moet bijvoorbeeld ook bekijken of u bij de nieuwe verzekeraar wel in één keer het gehele bedrag van uw vorige verzekeraar kan laten storten. Soms is dit niet toegestaan en moet u het doen met alleen de maandelijkse premies. Ook is belangrijk om uit te zoeken wat allemaal onder de verzekering valt. Misschien is de maandelijkse premie wel lager, maar komen de polisvoorwaarden niet overeen. Zorg ervoor dat u hiervan op de hoogte bent. 

Financieel adviseur inschakelen

Als u het lastig vindt om de overstap zelf te regelen, kan u een financieel adviseur inschakelen. Deze helpt u bij het overstappen van de ene naar de andere uitvaartverzekering. Het is daarbij goed om uit te zoeken wat deze adviseur precies voor u doet. Niet iedere financieel adviseur is hier heel openlijk over, waardoor u behoorlijk zou kunnen schrikken van de rekening die u ontvangt. Vraag daarom goed na hoeveel u maandelijks moet betalen, of het gehele bedrag van de huidige verzekeraar naar de nieuwe kan worden overgemaakt en of u daadwerkelijk kosten bespaart door over te gaan naar een nieuwe uitvaartverzekering.