Premie

admin

Net als iedere andere verzekering kost ook de uitvaartverzekering geld, aangezien u er premie voor dient te betalen. Een uitvaartverzekering is nodig op het moment dat u graag wilt dat er bij overlijden door uw verzekeraar een bepaald geldbedrag of diensten uit wordt gekeerd. De mate van diensten of van geld dat u graag uitgekeerd wilt hebben bij overlijden zullen uiteindelijk bepalen hoe hoog de premie gaat worden. De premie voor de begrafenisverzekering kan variëren van enkele euro’s per maand tot aan meerdere tientjes per maand. Of u uiteindelijk een goedkope begrafenisverzekering af kunt gaan sluiten of niet hangt dus af van wat u verzekerd wilt hebben, maar ook is bijvoorbeeld de leeftijd van de te verzekeren persoon iets dat meespeelt bij de premie van de uitvaartverzekering.

Voordat u een uitvaartverzekering af gaat sluiten heeft u eigenlijk 2 keuzes. De eerste is inderdaad het afsluiten van de begrafenisverzekering en hier dus voor een bepaalde tijd iedere maand een premie voor betalen. De tweede keuze die u heeft is dat u niet maandelijks een premie voor uw begrafenisverzekering gaat betalen, maar dat u het geld wat u eigenlijk aan een begrafenisverzekering zou uitgeven iedere maand zelf gaat sparen. In feite komt het namelijk op hetzelfde neer en in plaats van dus iedere maand een premie te gaan betalen zou u dit geld dus ook op maandelijkse basis zelf opzij kunnen zetten om in de toekomst een uitvaart te kunnen bekostigen.

Uitgebreide begrafenisverzekering met hoge premie

Als u een uitgebreide begrafenisverzekering wilt gaan afsluiten, dan hoort daar natuurlijk ook onherroepelijk een hoge premie bij. Er zijn verzekeraars die het mogelijk maken om tot maar liefst 25.000 euro te kunnen verzekeren. Bij zulke hoge bedragen zijn dit meest kapitaalverzekeringen en dus uitvaartverzekeringen die uitkeren in geld. Houd met zo’n verzekering natuurlijk rekening met een dure premie. Alhoewel de mogelijkheid dus bestaat om zo’n grote begrafenisverzekering af te sluiten lijkt het toch onwaarschijnlijk dat veel consumenten hier ook daadwerkelijk voor kiezen, want het is toch eigenlijk nergens voor nodig om de begrafenisverzekering zo duur te maken. De meeste consumenten zullen een begrafenisverzekering voor zo’n 5.000 tot 10.000 euro afsluiten, omdat dat toch ook wel de gangbare kosten zijn die een begrafenis met zich meebrengt. Wanneer u de premie voor uw begrafenisverzekering graag laag wilt houden kunt u hier het beste dus ook rekening mee houden als u naar een dekking voor uw begrafenisverzekering op zoek gaat.

Premie wijziging dankzij en bloc clausule

U kunt met een begrafenisverzekering mogelijk ook met een premie wijziging te maken krijgen als de verzekering loopt. Als u verzekeringsmaatschappij gebruik maakt van een en bloc clausule is het namelijk zo dat zij eventueel de voorwaarden en/of de premie aan kunnen passen. In de praktijk zal dit niet zo snel gebeuren, maar als er van een en bloc clausule sprake is bestaat de kans dat dit gebeurt wel. In theorie zou het bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat een uitvaart over 10 jaar plots een stuk duurder wordt en dat dit van de kans van de verzekeringsmaatschappij vraagt om een aanpassing in de premie. Uiteraard zou de en bloc clausule er in theorie ook voor kunnen zorgen dat u juist een lagere premie voor uw begrafenisverzekering gaat betalen.

Zou u dankzij een wijziging die door uw verzekeringsmaatschappij is doorgevoerd inderdaad met een hogere premie te maken krijgen, dan heeft u als consument natuurlijk ook rechten en hoeft u dit niet zomaar te laten gebeuren. Op dat moment kunt u op graag daarvan ook uw begrafenisverzekering stopzetten en deze zo mogelijk elders weer vervolgen. Houd er echter wel rekening mee dat het stopzetten van uw begrafenisverzekering om deze elders te vervolgen niet altijd gunstig is met het oog op de premie, want u bent inmiddels natuurlijk alweer wat ouder en hierdoor bestaat de kans dat u elders met een hogere premie te maken krijgt. Bekijk dus altijd goed uw mogelijkheden als het zover komt. Wilt u nou helemaal niet met en bloc clausule in aanraking komen, dan kunt u dus de verzekeringen gaan vergelijken op grond hiervan, zodat uw uitvaartverzekering deze clausule niet heeft en dit dus ook niet op uw verzekering van toepassing gaat zijn.

Premie begrafenisverzekering betalen

U kunt de premie voor uw begrafenisverzekering op de meest gangbare manier betalen, namelijk door middel van een maandelijks te betalen premie, maar er bestaat daarnaast ook nog de mogelijkheid tot een koopsom voor uw begrafenisverzekering. Het principe is simpel, want in plaats dat u per maand premie moet betalen voor een bepaalde periode is het met de koopsom zo dat u hier niet mee te maken krijgt, maar dat u in een keer alle premie dient te voldoen. Het komt er dus op neer dat u eenmalig een betaling doet aan uw verzekeringsmaatschappij en dit vervolgens nooit meer hoeft te doen. Niet alleen scheelt het u iedere maand premie te betalen, maar ook is het vaak een veel goedkopere variant van premie betalen, omdat u op deze manier namelijk bij de meeste verzekeraars van een aanzienlijke korting kunt genieten.

Het kiezen voor een koopsom voor uw begrafenisverzekering heeft niet alleen de korting als voordeel, maar ook dat u zelfs op latere leeftijd nog gemakkelijk een begrafenisverzekering kunt gaan afsluiten, waar dit normaal gesproken toch niet zo heel eenvoudig gaat. Als u dus het geld tot uw beschikking heeft zou u kunnen kijken of een koopsom voor uw begrafenisverzekering interessant is. Overigens zal niet iedere verzekeringsmaatschappij de optie tot een koopsom aanbieden.

Premie en leeftijd verzekerde

Premie en leeftijd zijn bij een begrafenisverzekering nauw met elkaar verbonden. Leeftijd is op zijn beurt weer nauw verbonden met overlijden en op die manier valt dan ook goed te verklaren waarom iemand op latere leeftijd veel meer premie dient te betalen bij het afsluiten van een begrafenisverzekering dan een jong persoon. Daarnaast moet u er ook rekening mee houden dat verzekeringsmaatschappijen consumenten vanaf een bepaalde leeftijd geen verzekering meer laten afsluiten, omdat het risico dan te groot wordt. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanaf een leeftijd van 70 jaar. Mocht u op een dergelijke leeftijd nog wel een uitvaartverzekering kunnen krijgen, houd dan rekening met een relatief hoge premie.