Premie uitvaartverzekering

Laatst bijgewerkt:
Geschreven door: Milou Ros
Leestijd: 7 Minuten

Een uitvaartverzekering is nodig op het moment dat u graag wil dat bij overlijden door uw verzekeraar geld of diensten wordt uitgekeerd aan uw nabestaanden. Uw uitvaartverzekering is een belangrijke investering. Het is dan ook belangrijk om de juiste verzekering te kiezen met een premie die bij uw budget past. Vergelijkenuitvaartverzekeringen.nl biedt informatie over de premies van verschillende uitvaartverzekeringen, zodat u een verstandige beslissing kunt nemen. Op deze pagina zullen we u uitleggen hoe de premie wordt berekend en waar u op moet letten bij het vergelijken van premies.

Premie Top 3 Uitvaartverzekeringen

logo van Monuta

Monuta uitvaartverzekering

 • Complete verzorging uitvaart
 • Kinderen gratis meeverzekerd
 • Altijd aan te passen aan uw wensen

7,10

27 jaar €9.500,00 verzekerd

logo van Dela

DELA uitvaartverzekering

 • Tot 25 jaar een lagere premie voor kinderen
 • Uitgebreide nabestaandenzorg
 • 85 jaar ervaring in uitvaartverzorging als coöperatie met 3 miljoen leden

8,99

27 jaar €9.500,00 verzekerd

a.s.r. uitvaartverzekering

 • Kinderen tot 18 jaar meeverzekerd
 • Geldverzekering
 • 24/7 bereikbaar

11,34

27 jaar €9.500,00 verzekerd

Laatst bijgewerkt: 11 maart 2024. Bekijk alle aanbieders.

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering heeft u de keuze uit een kapitaal uitvaartverzekering en een natura uitvaartverzekering. Bij deze eerste bouwt u een bedrag op waarmee uw nabestaanden de uitvaart betalen. Als u voor natura kiest, wordt er voor producten en/of diensten gezorgd. Net als bij iedere andere verzekering betaalt u voor de uitvaartverzekering geld, namelijk premie. De mate van diensten of de uitvaart uitkering in geld is bepalend voor de hoogte van de premie. De premie voor een begrafenisverzekering kan variëren van enkele euro’s tot meerdere tientjes per maand. Hoeveel premie u uiteindelijk betaalt, hangt af van de volgende drie dingen:

 • De verzekeraar die u kiest
 • De leeftijd waarop u de verzekering afsluit
 • Welke onderdelen van de uitvaart verzekerd zijn

Hieronder bespreken we alle belangrijke zaken uitgebreid.

Hoe uitgebreider de verzekering, hoe hoger de premie

Als u een uitgebreide begrafenisverzekering wil afsluiten, hoort daar natuurlijk onherroepelijk een hoge premie bij. Er zijn verzekeraars die het mogelijk maken om tot maar liefst € 25.000 te verzekeren. Bij zulke hoge bedragen gaat het meestal om kapitaalverzekeringen en niet om een natura uitvaartverzekering. De uitvaartverzekering keert dan een specifiek bedrag uit dat de nabestaanden ontvangen en waarmee de uitvaart gedekt is. Hoe hoger het verzekerde bedrag, hoe hoger de premie. Hoewel het dus mogelijk is om een grote begrafenisverzekering af te sluiten, kiezen veel mensen toch voor een lager bedrag. Vaak wordt er gekozen voor een bedrag van € 5.000 tot € 10.000, omdat daarmee de gemiddelde uitvaart kan worden bekostigd. Wanneer u de premie van uw uitvaartverzekering graag laag houdt, is dit dus iets om rekening mee te houden.

De leeftijd van de verzekerde

De premie die u voor een begrafenis verzekering betaalt, hangt onder meer af van de leeftijd van de verzekerde. Premie en leeftijd zijn namelijk nauw met elkaar verbonden bij een uitvaartverzekering en leeftijd is op zijn beurt weer nauw verbonden aan overlijden. Op die manier kan dan ook goed worden verklaard dat een uitvaartverzekering afsluiten op latere leeftijd een hogere premie oplevert dan op jongere leeftijd. Daarnaast moet u er ook rekening mee houden dat verzekeringsmaatschappijen consumenten vanaf een bepaalde leeftijd geen verzekering meer laten afsluiten, omdat het risico dan te groot wordt. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanaf een leeftijd van 70 jaar. Mocht u op een dergelijke leeftijd nog wel een uitvaartverzekering kunnen krijgen, houd er dan rekening mee dat u waarschijnlijk een relatief hoge premie gaat betalen. Als u in dit geval toch liever een lagere premie betaalt, gaat dat vaak ten koste van de dekking als u kiest voor een lager verzekerd bedrag. Let er daarom goed op dat uw uitvaartverzekering dekt wat u gedekt wilt hebben. Uiteindelijk is de balans tussen de hoogte van de premie en hetgeen u gedekt krijgt het belangrijkst.

leeftijd

Maximale leeftijd begrafenisverzekering

Bij een uitvaartverzekering kan dus sprake zijn van een maximale leeftijd. Deze leeftijd heeft betrekking op het toegelaten kunnen worden voor de verzekering. Als u te oud bent, kan de verzekeringsmaatschappij ervoor kiezen u niet meer toe te laten. De grens hiervoor ligt niet overal even hoog. Wanneer u wat ouder bent en een uitvaartverzekering nodig hebt, is het daarom goed om alle uitvaartverzekeringen te vergelijken. Door deze leeftijdsgrens kan uw keuze namelijk beperkt zijn.

kinderen meeverzekeren

Kinderen gratis meeverzekeren

Heeft u een uitvaartverzekering afgesloten? Dan kan u als ouder van kinderen onder de 18 jaar bij de meeste verzekeraars terecht voor een gratis dekking voor uw kinderen. Bij dergelijke verzekeraars dient u dan geen extra premies te betalen, maar zijn uw kinderen gratis meeverzekerd zolang zij binnen deze leeftijdscategorie vallen.

Hoe lang premie betalen voor uw uitvaartverzekering?

De meeste verzekeraars geven u de keuze hoe lang u wil betalen voor uw uitvaartverzekering. U kan er bijvoorbeeld voor kiezen om levenslang premie te betalen, maar het kan ook zijn dat u bijvoorbeeld kiest voor een periode van 20 tot 30 jaar om premie over te betalen. Gaat u een uitvaartverzekering vergelijken? Dan merkt u al snel dat verschillende soorten uitvaartverzekeringen hier anders mee omgaan. Uiteraard is de keuze die u maakt ook van invloed op de hoogte van uw premie.

Jaarlijkse of maandelijkse premie?

Wanneer u een uitvaartverzekering afsluit, kan u meestal kiezen uit een jaarlijkse of maandelijkse premie. Als u voor een maandelijkse premie kiest, betaalt u iedere maand een relatief klein bedrag. Wanneer u voor een jaarlijkse betaling gaat, is de premie hoger. De meeste mensen kiezen er daarom voor de premie maandelijks te betalen. Toch kan het rendabel zijn om voor een jaarlijkse premie te kiezen. U kan dan namelijk korting ontvangen op uw uitvaartverzekering. Als u het geld heeft om in één keer te betalen, kan dit dus financieel voordelig zijn. De keuze hangt uiteindelijk af van uw persoonlijke wensen.

Koopsom voor uw uitvaartverzekering

Naast een vaste maandelijkse of jaarlijkse premie is het in enkele gevallen ook mogelijk om in één keer een koopsom voor uw begrafenisverzekering te betalen. In plaats van een vaste premie betaalt u in één keer alle premie. Dit komt dus neer op een eenmalige betaling aan uw verzekeringsmaatschappij, waarna u vervolgens nooit meer hoeft te betalen. Vaak profiteert u hierbij van een korting. Als u hiervoor kiest, is het op latere leeftijd ook makkelijker om dan nog een verzekering af te kunnen sluiten. Het is echter belangrijk om te weten dat niet iedere verzekeringsmaatschappij de optie tot een koopsom aanbiedt.

Levenslang of voor een periode betalen?

Wanneer u een uitvaartverzekering afsluit, kan u ervoor kiezen levenslang premie te betalen. Wanneer u nog jong bent, betaalt u dan erg lang premie. Het zou dan verstandig kunnen zijn om te kiezen voor een periode van bijvoorbeeld 20 tot 30 jaar. U betaalt dan gedurende een vaste periode premie en bent daarna klaar met betalen. Ook kan een uitvaartverzekeraar een leeftijdsafhankelijke premie tot een vaste leeftijd aanbieden. De premie dient dan bijvoorbeeld betaald te worden tot u 65 jaar bent, waarna u vervolgens van de premie af bent. Het is belangrijk goed te kijken naar de mogelijkheden van de uitvaartverzekeraar voor uw leeftijd.

Premie wijziging dankzij en-bloc clausule

Als u een uitvaartverzekering heeft afgesloten, kan u mogelijk te maken krijgen met een premiewijziging. Dit kan voorkomen als uw verzekeringsmaatschappij gebruikmaakt van een en-bloc clausule. Dit betekent dat zij de voorwaarden en/of premie eventueel kunnen aanpassen. In praktijk zal dit niet snel gebeuren, maar in theorie kan dit natuurlijk wel. Uw premie kan dan plotseling een stuk duurder worden. Door deze clausule zou uw premie in principe ook een stuk lager kunnen worden.

en bloc clausule

Wanneer een uitvaartverzekeraar een premiewijziging doorvoert, heeft u als consument uiteraard het recht om actie te ondernemen. U heeft de mogelijk de verzekering op te zeggen. Houd er daarbij rekening mee dat dit niet altijd gunstig voor u uitpakt. Dit hangt sterk af van het reeds opgebouwde kapitaal. Het opzeggen van een begrafenisverzekering zonder dat u daarbij om advies heeft gevraagd, kan ertoe leiden dat u een deel van het opgebouwde kapitaal verliest. Ook kan het zijn dat u bij een andere verzekeraar in middels ook een hogere premie betaalt, omdat u inmiddels alweer wat ouder bent geworden. Wellicht is het premievrij maken van de verzekering dan een betere optie, zodat de opbouwde waarde in elk geval gehandhaafd blijft.

Als u wil voorkomen dat u met wijzigingen te maken krijgt, is het goed om alle verzekeringen te vergelijken op grond hiervan, zodat u zeker weet dat uw uitvaartverzekering deze clausule niet heeft en u dus geen eventuele risico’s loopt.

Zelf sparen voor uw uitvaart

U kan ervoor kiezen een uitvaartverzekering af te sluiten, maar u zou ook zelf voor uw uitvaart kunnen sparen. Dit kan u doen door maandelijks of eens in de zoveel tijd een vast bedrag aan te kant te zetten voor uw begrafenis of crematie. Dit vergt discipline. Bij een uitvaartverzekering wordt namelijk standaard geld geïnd, terwijl u daar in dit geval zelf verantwoordelijk voor bent. In principe werkt het echter hetzelfde. Wel is het belangrijk om stil te staan bij de gemiddelde kosten van een uitvaart. U moet al gauw rekening houden met € 6.000 tot € 7.000 aan kosten. Door de tijd heen wordt uw geld ook vaak minder waard, terwijl een uitkering waardevast kan zijn. Bij een waardevaste verzekering stijgt de uitkering die uw nabestaanden ontvangen. Dit zijn zaken die u mee moet nemen als u hierover een beslissing neemt. Als u zelf voor uw uitvaart wil sparen, kan u het beste een berekening maken van het bedrag dat u wil bereiken, het tijdsbestek dat u daarvoor heeft en het bedrag dat u dan maandelijks apart moet houden.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de premie voor mijn uitvaartverzekering berekenen?

U kan de premie voor uw uitvaartverzekering berekenen op websites van aanbieders. Daar vindt u een rekenhulpmiddel waarin u onder andere uw geboortedatum en het gewenste verzekerde bedrag moet invullen. Op basis daarvan wordt een proefberekening gemaakt. Als u verschillende leeftijden invult, zal u zien dat de premie inderdaad leeftijdsafhankelijk is en hoger of lager wordt als u ouder of jonger bent.