Regel een uitvaart op een boot

Suzanne Peters

Mensen die in een omgeving vol water wonen, kunnen de uitvaart van hun dierbare ook regelen met een boot. De boot brengt de nabestaanden en de overleden persoon dan van het huis of uitvaartcentrum naar de begraafplaats of het crematorium. Hoe werkt dit?

Uitvaart op een boot

Een uitvaart op een boot begint bij een bepaalde opstapplaats, en de kist en de dierbaren zullen dan aan boord gaan. Daarna vaart de uitvaartboot naar de begraafplaats of het crematorium. In plaats van dat je met auto’s rijdt, pak je dus een boot. Aan boord kan catering zijn, zoals een hapje eten of iets te drinken. Het is uiteraard ook mogelijk om na afloop weer terug te varen naar de opstapplaats, maar dit is wel iets wat bespreken moet worden, want dit wordt vaak niet standaard aangeboden.

Waar kan dit?

Het is belangrijk dat er wel een opstapplaats is waar de nabestaanden én de kist gemakkelijk aan boord kunnen. Ook moet het crematorium of de begraafplaats bij het water zijn. Je kunt eventueel met je uitvaartondernemer bespreken wat er mogelijk is. De uitvaartondernemer kan je hier meer duidelijkheid over geven. Doorgaans is het in plaatsen waar heel veel water is gemakkelijk mogelijk om een uitvaart op de boot te regelen.

Wat kost het?

Het is moeilijk aan te geven wat een uitvaart op een boot kost. Dit is immers afhankelijk van de locatie en het bedrijf waar je de uitvaartboot bij huurt. Een bedrijf kan een bedrag vragen dat een totaalprijs is, maar er kan ook een bedrag per persoon worden gevraagd. Ook kosten extra zaken, zoals catering, doorgaans ook meer geld. Je kunt een offerte laten aanvragen en eventueel meerdere bedrijven met elkaar vergelijken. Kijk ook altijd of de dienst gedekt wordt door de uitvaartverzekering. Dit is niet altijd het geval.